Komentář: Nový Stavební zákon. Skutečně zmírní byrokracii a urychlí tak proces povolování staveb?

Redakce, 6.3.2024
Karlštejn Královský statek

Česká republika je v žebříčku rychlosti získání stavebního povolení dlouhodobě za celosvětovým průměrem. Podle žebříčku Doing Business 2020 Světové banky srovnávající rychlost získání stavebního povolení, je Česká republika na 157. pozici ze 190 zemí. Tento údaj je z roku 2019.
Ve skutečnosti to může být ještě horší, jelikož se od tohoto roku naše zákony příliš nezměnily a
v minulosti jsme v tomto žebříčku měli pouze klesající trend. Není se tedy čemu divit, že se začal připravovat nový Stavební zákon, který měl za úkol zrychlit proces získávání stavebního povolení. Nyní jsme v roce 2024, část nového Stavebního zákona je již v platnosti. Další část Stavebního zákona, která se již dotýká staveb typu rodinných a bytových domů, kůlen, garáží atd. začne platit od 1.7.2024.

Posuneme se tedy konečně v žebříčku směrem nahoru?

Stavební zákon přináší spoustu pozitivních změn, kvůli kterým by se měl proces zrychlit. Mezi hlavní změny patří například:

· ⁠ Zrušení speciálních stavebních úřadů (vodoprávní, dopravní a báňský) namísto toho vznik dopravního a energetického stavebního úřadu, obecní a krajské stavební úřady jsou zachovány.

· Odvolací orgán musí rozhodnout s konečnou platností, nesmí vrátit věc k novému projednání.

· ⁠ Pokud žádáte o více stanovisek na jednom úřadu můžete zažádat o koordinované závazné stanovisko, u orgánu chránicí životní prostředí poté bude vydáván JES – jednotné enviromentální stanovisko.

Něco nového sebou, ale obvykle přináší i něco špatného. Počet razítek pro stavební povolení se nezmenšil, ale naopak o jedno zvýšil. Doteď nejsou vydány prováděcí předpisy, podle kterých by se stavebníci, a i úředníci mohli připravit na aplikaci nového Stavebního zákona. Není například jasné, jak má vypadat projektová dokumentace, co všechno má být její součástí.

„Změny zasáhnou, jak developery (bez rozdílu velikosti), tak i vlastníky nemovitostí, kteří plánují větší rekonstrukce svých bytů či rodinných domů. Pro všechny to bude znamenat časovou prodlevu,“ říká Tomáš Majtner, manažer inženýringu společnosti ČSNF Group.

Bude získání stavebního povolení jednodušší?

Velkým tématem nového stavebního zákona je bezesporu téma digitalizace. Jenže smlouva

s dodavatelskou IT firmou byla vypovězena. Dosud nemáme žádné zprávy o funkčnosti tohoto portálu, pouze pan ministr pro digitalizaci, Ivan Bartoš, ujišťuje, že 1.7. bude vše připravené. Pokud bude tento nástroj v rukou úředníků funkční, tak to výrazně ulehčí papírování všem stavebníkům. Opět ale narážíme na školení úředníků, kteří mají s portálem pracovat. Stihne tedy stát tyto prováděcí předpisy schválit a připravit portál stavebníka a zajistit proškolení úředníků
v dostatečném předstihu nebo hrozí paralyzování povolování staveb? Aby se tomu tak nestalo, je potřeba státní správu urychleně na změnu zákona připravovat nebo se nám může stát, že se
v žebříčku procesu povolování propadneme ještě hlouběji.

„Všichni developeři připravují své žádosti a projektovou dokumentaci k poslednímu dni, tj. k 30.6.2024, aby stihli vše projednat podle současně platného stavebního zákona. Tím ještě více zahltí stavební úřady,“ doplňuje Tomáš Majtner z ČSNF Group.

Zdroj: Žebříček Doing Business 2020 Světové banky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: ČSNF Group Královský statek Karlštejn



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba