Světlo jako základ života, proč se bez něj neobejdeme a jaký vliv má na naše zdraví?

Redakce, 17.5.2024
světlo ilustrační

Světlo je nedílnou součástí našich životů, ať už metaforicky, nebo doslova. Není proto divu, že má vlastní svátek, který připadá právě na 16. května. Co o světle vlastně víme? Pojďme si na to posvítit.

Proč se Mezinárodní den světla slaví zrovna 16. května? Právě tento den v roce 1960 vynalezl americký vědec a inženýr Theodore Maiman první laser. Maiman však rozhodně nebyl jediný, kdo se snažil přijít povaze světla na kloub. To odjakživa zaměstnávalo mozky těch největších světových myslitelů, od filozofů přes lékaře až po vědce a vynálezce jako Isaac Newton, Michael Faraday nebo Albert Einstein.

Jedním z prvních vědeckých pojednání o světle je svazek Velká optika, který v roce 1015 publikoval arabský vědec Alhazen. O více než tisíc let později vědce stále fascinuje a nabízí nové možnosti poznání. To ostatně dokazuje i Nobelova cena za fyziku, kterou v roce 2023 získal tým vědců za experimentální práci v oblasti ultrakrátkých světelných impulzů.

Dokážeme nahradit Slunce?

Dlouhou dobu bylo lidstvo závislé na přirozeném světle Slunce, které v noci dokázal nahradit pouze oheň. Naše životní provázanost s touto hvězdou ostatně platí dodnes – pokud by Slunce najednou potemnělo, drtivá většina života na zemi by vyhasla do několika týdnů.

Bez Slunce se tedy neobejdeme, ovšem když se nachází za mraky nebo je noc, dokázali jsme jeho světlo poměrně účinně nahradit. Vděčíme za to objevu, který se s železnou pravidelností umisťuje mezi pěticí nejdůležitějších vynálezů všech dob – žárovce. Od dob Edisona jsme navíc v oblasti umělého osvětlení učinili velký pokrok.

Konvenční žárovka, jak ji navrhl Edison, má jednu zásadní nevýhodu. Jen asi 5 % spotřebované energie totiž mění na kýžené světlo. Zbytek se „vyplýtvá“ na teplo, jak ví každý, kdo někdy omylem sáhl na klasickou svítící žárovku.

Přelom v podobě LED žárovek

Klasické žárovky jsou kvůli své energetické neúspornosti na ústupu, Evropská unie jejich výrobu a prodej od roku 2012 zakázala. Existují totiž více než dostatečné alternativy, především v podobě LED. Dnešní LED žárovky stojí téměř stejně jako ty obyčejné, spotřebovávají méně energie a vydrží svítit podstatně déle. Pokud byste svítili dvě a třičtvrtě hodiny denně, například LED žárovky od společnosti Philips vám vydrží až 15 let.

Moderní LED osvětlení však nabízí i další výhody kromě toho, že je až o 90 % energeticky úspornější a také ekologické. Díky výzkumům v oblasti vlivu světla na lidský organismus víme, že má zásadní zdravotní benefity: pomáhá správnému fungování našich vnitřních biologických hodin (tzv. cirkadiánních rytmů) a má pozitivní vliv na naše fyzické i psychické zdraví.

Není světlo jako světlo

Abychom měli dostatek energie, nebolely nás oči nebo hlava a cítili jsme se psychicky dobře, nestačí nám ovšem ledajaké světlo. Potřebujeme totiž co nejvíce podobné tomu přirozenému, které nám poskytuje Slunce. To však může být výzva, neboť moderní člověk tráví až 90 % svého života uvnitř.

Naštěstí si takové světlo (říká se mu melanopické) umíme vyrobit uměle. Velké pokroky v tomto ohledu učinila společnost Signify, jež vyvinula osvětlení s příhodným názvem NatureConnect. To dokáže maximálně napodobit přirozené světlo, a to včetně denního cyklu od východu po západ slunce. Díky tomu se můžeme cítit dobře a v kontaktu s přírodou, i když jsme zrovna v práci, ve škole nebo v jiném interiéru, kde trávíme více času.

Výhodou zdravého osvětlení je navíc jeho snadná dostupnost – mnohdy stačí pouhá výměna žárovky! To ostatně dokazuje řada LED osvětlení a žárovek Philips EyeComfort, která je zaměřená na pohodlí a ochranu zraku. Díky přísným testům a certifikacím tak máte jistotu, že žárovky neblikají, neoslňují a nezkreslují barvy. To vše proto, abyste lépe spali, byli produktivnější, zdraví a měli dobrou náladu. Nemluvě o tom, že kvalitní světlo je nezbytné pro správný rozvoj zraku u dětí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky