Vyrážíte na dovolenou autem do Itálie? Pozor nejenom na pojištění a dopravní předpisy, ale třeba i dálniční poplatky, které mohou na první pohled vypadat jinak

Redakce, 17.5.2024
dálnice ilustrační

Itálie každoročně láká stovky tisíc Čechů svými nádhernými horami, průzračnými jezery, rozmanitými mořskými plážemi a okouzlujícími historickými městy. Navíc nabízí jedinečné gastronomické zážitky, což z ní činí třetí nejpopulárnější destinaci pro české turisty, hned po Chorvatsku a Slovensku. Aby byla vaše italská dovolená opravdu nezapomenutelná, je důležité před odjezdem myslet na několik klíčových věcí, jako je cestovní pojištění, povinná výbava, zelená karta a další doklady, které je třeba mít u sebe fyzicky. Rovněž je dobré se seznámit se systémem dálničního mýtného a omezeními pro řidiče s řidičským průkazem kratším než tři roky.

Dálniční poplatky
Při cestě do Itálie projíždíte dalšími zeměmi. Záleží samozřejmě na cílové destinaci, většina cest ale prochází přes Rakousko a Německo. Zatímco v Německu jsou dálnice bezplatné, v Rakousku se bez dálniční známky neobejdete. Pokud tedy nechcete hledat alternativní trasu po jiných silnicích. Někdy může trochu rychleji vycházet i trasa přes Švýcarsko, jestli ale neplánujete spojit cestu s výletem, pak je lepší jet jinudy.

Cesta přes Švýcarsko se většinou nevyplatí, protože je třeba koupit hned roční dálniční známku. Ta letos vychází na 40 švýcarských franků, v přepočtu tedy něco málo přes tisícovku. V porovnání s našimi dálničními známkami to sice není moc, je to ale pořád položka, kterou můžete poměrně snadno ušetřit. Rakouskou dálniční známku lze koupit na hraničních přechodech, čerpacích stanicích nebo online, ideál využívat oficiální web Asfinag.at. Letos stojí jednodenní známka 8,60 EUR desetidenní známka 11, 50 EUR, dvouměsíční známka 28,90 EUR a roční známka pak 96,40 EUR.

Italské mýtné se neplatí všude stejně

V Itáliidálniční známku potřebovat nebudete, to ale neznamená, že se tu po dálnicích jezdí zadarmo. Italové využívají systém mýtného, kdy platíte za ujeté kilometry. Při vjezdu na dálnici si u mýtné brány vezmete lístek, při sjezdu zaplatíte kartou nebo hotově hodnotu vypočtenou podle délky vašeho úseku. K dispozici jsou samoobslužné terminály i přepážky se zaměstnanci. Dejte si jen pozor, abyste nevjeli do pruhu určeného pro majitele elektronických jednotek Telepass. Řidiči osobních aut mohou počítat s cenou kolem 8 euro za 100 km dálnice.

Na některých úsecích dálnic (nejznámější je dálnice A36 severně od Milána) se neplatí mýtné v klasických branách, ale využívá se tu takzvaný free flow systém. „Údaje o vašem průjezdu se do systému načtou pomocí kamer, následně je nutné nejpozději do 15 dnů uhradit mýtné online na webu www.pedemontana.com . Této povinnosti se určitě nezkoušejte vyhnout, brzy by vám domů dorazila nejen výzva k zaplacení, ale spolu s ní i pokuta. I v Itálii jsou pak kromě dálnic zpoplatněny i některé tunely,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

 

Pozor na rychlost, pokud máte řidičák méně než tři roky

Pokud jde o rychlostní limity, základní hodnoty jsou v Itálii stejné jako u nás. Platí tu ovšem výjimky pro řidiče bez praxe, tedy pro ty, kteří mají řidičák méně než tři roky. Jejich maximální rychlost na dálnicích klesá na 110 km/h. Denní svícení je povinné mimo zastavěné oblasti, na dálnicích a v tunelech. V obcích to nutné není.

Nezapomeňte na zelenou kartu

„V Česku si pomalu zvykáme, že u sebe nemusíme vozit zelenou kartu, techničák ani řidičák. Při cestě do zahraničí si však dejte pozor. V případě kontroly zde všechny zmíněné doklady budete potřebovat. Nezapomeňte si je proto zabalit s sebou, zelenou kartu raději rovnou vytiskněte. Pokud cestujete s domácím mazlíčkem, přidejte si k dokladům i evropský petpass,“ upozorňuje Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Povinná výbava

Ještě před cestou si pečlivě zkontroluje, že v autě vezete všechno, co je potřeba. V Itálii je povinná reflexní vesta pro všechny pasažéry vozu a výstražný trojúhelník. Lékárnička tu sice povinná není, přesto je lepší vozit ji vždy s sebou. Stejně jako hasicí přístroj.

Cestovní pojištění

„Abyste si svou dovolenou užili skutečně naplno a bez starostí, nezapomeňte určitě na cestovní pojištění. S evropskou kartičkou pojištěnce sice máte v členských zemí EU nárok na stejnou péči, jakou mají místní obyvatelé, ne vždy je to ale výhodné či pohodlné. Někdy bude nejblíže soukromý lékař či ambulance, kde si budete muset sice vyšetření zaplatit, ale následně vám jej proplatí vaše pojišťovna,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Kvalitní cestovní pojištění zahrnuje i pojištění odpovědnosti, ochranu osobních věcí a další položky, které se na dovolené mohou hodit. Za pár korun jste chráněni před výdaji, které v případě úrazů nebo škod na cizím zdraví a majetku mnohdy šplhají do statisícových částek. Ideální je si nabídky, šíři a výši krytí za pár minut porovnat na srovnávači www.kalkulator.cz.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky