Škola obchodníka

Škola obchodníka

46. díl Obchodujeme bez Stop lossů a přesto máme zajištěné pozice

26.05.2008

Jistě se vám při obchodování nejen trading strategií stalo, že jste měli nakoupeno a trh šel proti vám a vašemu stop lossu, uzavřel vám ztrátu aktivováním stop příkazu a pak se vesele otočil a šel vaším směrem. Existuje velice elegantní možnost jak tuto situaci ošetřit použitím opcí a opčních strategií. Podívejme se jak.


Jen v krátkosti, opcí rozumíme smlouvu, která se vztahuje k podkladovému aktivu, a to mezi kupujícím a prodávajícím opce (vypisovatelem), kdy smlouva dává kupujícímu právo, nikoliv však povinnost, koupit popř. prodat podkladové aktivum za předem stanovenou cenu (strike) v den splatnosti (expirace) nebo kdykoliv během stanovené doby. Při koupi opce musí kupující zaplatit za získané právo opční prémii. Prodávající opce však musí prodat popř. koupit dané podkladové aktivum, jestliže kupující své právo uplatní. 


Výhodou opce je to, že využíváme velké finanční páky (můžeme násobit zisky) a přitom máme přesně definované riziko. V praxi nám pak tedy stačí malý kapitál ke kontrolování několikanásobně větší pozice. Nyní si popíšeme jak je možné opce využít při našem obchodování Trading Strategií.


První možností je zajištění otevřené pozice opcí místo stop lossu. Pro nejlepší pochopení si to ukažme na příkladu.
Dostáváme obchodní signál z naší Trading Strategie na nákup 500 ks ETF XYZ, souběžně s touto pozicí nakoupíte tedy pro jištění 5 put opčních kontraktů tohoto ETF.


Pak máte jistotu, že v případě propadu v důsledku jakýchkoliv zpráv, budete jištěni. Tato pojistka vás bude stát jen hodnotu put opce v době nákupu + poplatky. Bude to však cena několikanásobně nižší než v případě propadu ceny ETF o několik dolarů.
Nakoupíte ETF, která půjde z $55 na $88. Chcete být jištěni proti pohybu dolů o více než 10 %. Toho dosáhnete tím, že nakoupíte put opci se strike cenou 80 za cenu $0.40, což bude $40 za kontrakt nebo 100 ks ETF. Tím získáváte právo prodat ETF za cenu $80.


Pokud dojde k situaci, že ETF spadne pod $80, můžete uplatnit Vaše právo a prodat ETF za $80, čímž zajistíte skutečnou prodejní cenu $79.60 (strike cena – náklady put na opci). Ano, můžete a nemusíte. Pokud věříte v otočení trhu, tak pozici můžete podržet o něco déle a stále jste jištěni.


Pokud bude ETF stále stoupat, vyděláte. Vaše put opce vyprší jako bezcenná s nákladem $40 za opční kontrakt.
Pro lepší názornost ještě jeden graf, který mluví za vše.
 


Obrázek ve větším rozlišení Zde


Jak jste si určitě již snadno odvodili, opce mohou zefektivnit obchodování našich Trading Strategií a nadále zvyšovat ziskovost při minimalizaci rizika.
O druhé možnosti jak využít opce pro obchodování Trading Strategií si povíme v příštím díle našeho seriálu.


Ing. Roman Dvořák a Ludvík Turek, M.A.A.

 

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste