Finmag (Finmag)
Podnikání  |  11.02.2011 14:07:47

Měnové války, šoky a druhá vlna krize! Takový bude letošní rok

Díky enormnímu úsilí, včetně mohutné mediální masáže a rotačkám běžícím na plný výkon, se podařilo centrálním bankéřům krizi odsunout. Odsunout, ne však zažehnat. Rok 2010 nebyl návratem k normálu, jak to někteří vykládají. Co nás čeká? Tentokrát bude řeč o geopolitice, drahých kovech a černých labutích!

Zda je (geo)politika opravdu podceňovanou globální hrozbou, jsem nakousl již v prvním díle seriálu. Odpověď je jednoznačná! Ano. Globální politické riziko nabývá na síle a je typickým případem černé labutě. Ještě před pár týdny se o Egyptě a Tunisu mluvilo zejména v souvislosti s dovolenou. Lidé v ČR si musí uvědomit, že situace v Tunisu a Egyptě se jich týká nejen v případě, že se mluví o výběru či rušení dovolené. Aktuální růst cen ropy mírně nad 100 dolarů za barel je tou nejmírnější reakcí.

Situace v Tunisu a Egyptě může být jednou velkou rozbuškou. Nejen pro severní Afriku, ale pro arabský svět jako celek. Pokud se nepokoje přesunou do Saúdské Arábie, máme se na co těšit. Pád prozápadních režimů v arabských zemích bude mít zásadní ekonomické dopady. Cena ropy by zřejmě reagovala skokem o desítky dolarů vzhůru. Situaci lze přirovnat k té ve východní Evropěroce 1989, kdy bývalý Sovětský svaz přestal držet ochrannou ruku nad komunistickými režimy. Ty se pak během pár týdnů sesypaly jako domeček z karet.

V souvislosti s Egyptem jsem narazil na zajímavé údaje. Nepokoje v Egyptě nastaly přesně v době, kdy tam výrazně stouply ceny potravin a kdy se Egypt změnil ze země exportující ropu na zemi ropu dovážející. Díky příjmům z exportu si Egypt mohl dovolit dotovat ceny některých potravin a prodávat doma ropné produkty za dotované ceny. To již nyní nemůže. Právě rostoucí ceny mohou být klíčovým faktorem na pozadí nepokojů. Následují graf z dílny Mazama Science je výmluvný, čistý export ropy loni spadl na nulu.

Egypt: ropa

Egypt je důležitý i z hlediska globálního obchodu. Má pod kontrolou Suezský průplav, který je spojnicí pro obchod mezi Evropou a Asií. Suezem prochází 8 % světového obchodu, výrazně zkracuje dobu nutnou pro přepravu ropy z Blízkého východu do Evropy či USA. Další země důležité pro světový obchod jsou Írán, kontrolující Hormuzský průliv (40 % světového obchoduropou), a Jemen, kontrolující vstup do Rudého moře (dalších téměř 10 % obchoduropou).

Trhy drahých kovů

Pokračování článku najdete na http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/menove-valky-soky-a-druha-vlna-krize-takovy-bude-rok-2011-ii/

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.06.2022Rubl a dolar, měnoví vítězové letošního roku Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688