TNBiz (TN.cz)
Doporučení a názory  |  24.04.2013 06:05:08

Jak vyzrát na potravinovou alergii? Víme, na které potraviny si dát pozor

Není zcela jasné, jak potravinová alergie vzniká, ale vědci předpokládají, že roli hraje několik faktorů:

• Geny – na vzniku alergií se mohou podílet geny ovlivňující imunitní systém (protože alergie je vlastně porucha imunitního systému) nebo geny ovlivňující enzymy, které ve střevě způsobují rozpad bílkovin.

• Chyba v trávení – přijímaná strava musí být v těle rozložena až na molekuly, které tělo dokáže využít k produkci energie. Tento proces začíná již v ústech, dále pokračuje v žaludku působením žaludečních šťáv a je dokončen ve střevě. Pokud je někde na této trase problém, může se do střeva dostat nedostatečně strávená potrava. Tu pak střevní imunitní systém vnímá jako škodlivou a rozvine se právě alergická reakce. Tento předpoklad se zřejmě uplatňuje i u dětí, protože u nich je trávicí trakt nevyzrálý. Obecně platí, že vařené potraviny jsou lépe stravitelné než potraviny syrové.

• Střevní imunitní systém – buňky imunitního systému jsou rozptýleny po celém těle, ale ve střevě je jich bezkonkurenčně nejvíce. Někdy střevní imunitní systém reaguje na potraviny přehnaně a poté se rozvíjí potravinová alergie. Dosud ale není znám přesný mechanismus.

 

• Bakterie – když se dítě narodí, jeho střevo žádné bakterie neobsahuje. Ale již během porodu a krátce po něm se tento orgán osídluje bakteriemi od matky a z okolního prostředí. Střevo zdravého jedince obsahuje stovky typů různých bakterií, které jsou prospěšné trávení. Navíc regulují střevní imunitní systém, aby potravu považoval za neškodnou. Pokud je však rovnováha bakterií dlouhodobě narušena (např. po užívání antibiotik nebo po viróze), může se problém projevit i potravinovou alergií. Nerovnováze střevních bakterií je vhodné předcházet užíváním probiotik.

 

Poznejte 8 potravin, které vyvolávají nejčastější alergie

"Velká osmička alergenů" – i tak by se daly nazvat potraviny, které způsobují 50 až 90 % všech těžkých alergických reakcí na jídlo. Co do této skupiny patří a jaké záludnosti může konzument očekávat, to napoví následující řádky.

 

Mají být označené!

Nejběžnější potravinové alergie dospělých se liší od dětských přecitlivělostí. Řada dětí z alergie na mléko, vejce nebo pšenici vyroste, u dospělých se ale mohou nové potíže objevit v průběhu života. Všechny níže uvedené rizikové potraviny by měly být označeny jako alergeny – například u pochutiny, ve které je obsažen hydrolyzovaný rostlinný olej ze sóji, by mělo být na štítku se složením výrazně napsáno, že obsahuje tento alergen.

 

 

Zde jsou nejčastější potravinové alergeny seřazené dle četnosti:

1. Mléko

Alergie na bílkovinu kravského mléka se vyskytuje u 2 až 3 % kojenců a batolat. Většina dětí z tohoto problému vyroste do svých šesti let. Mléko se může skrývat mimo jiné i v masných výrobcích, „nemléčných“ šlehačkách, tělové a vlasové kosmetice a v dalších produktech, kde by to nikdo nečekal.

2. Burské oříšky

Přecitlivělostí na buráky trpí 1,4 % dětí a 0,6 % dospělých. Často jde o velmi těžkou alergii s nejvyšším počtem život ohrožujících anafylaktických reakcí. Mnohdy bývá celoživotní, jen pětina dětí z ní do šesti let vyroste. Buráky se mohou skrývat také v různých omáčkách a chilli, a dokonce i v ptačím zobu.


3. Korýši

Korýši jsou nejčastějším alergenem u dospělých (až 2 procenta). U dětí jde naopak o vzácný problém (0,1 procenta). Alergie se rozvíjí později v průběhu života a bývá těžká a celoživotní. Nebezpečí může číhat ve vitamínech či granulích pro domácí zvířata a rybičky. Alergici často reagují i na vzduchem přenášené částečky z vařeného pokrmu.

 

4. Ořechy

Přecitlivělost na ně postihuje 1,1 % dětí a 0,5 % dospělých. Počet alergiků ale stoupá, přičemž jde o potíž na celý život, výjimkou nejsou ani anafylaktické reakce. Existuje velmi mnoho typů ořechů. Alergičtí můžete být jen na jeden typ, zatímco jiné vám nevadí. Ovšem někdo jiný je zase citlivý na všechny skořápkové plody.


5. Vejce

Jsou druhým nejčastějším alergenem u dětí (1,5 procenta), u dospělých je tato alergie vzácná. Asi u 80 % dětí přitom postupem času problém vymizí. Alergen je přítomen i v očkovacích látkách, používá se ke kultivaci virů.

6. Ryby

0,4 % dospělých a 0,1 % dětí má alergii na ryby. Může jít pouze o jeden druh nebo i o více ryb. Často se přecitlivělost objevuje v dospělosti a bývá těžká a celoživotní. V restauracích se navíc ryby běžně smaží ve stejném oleji jako jiné pokrmy. Rybí kosti pak obsahuje i košer želatina, která se nachází např. v košer pudingu.

 


7. Sója

Na sóju je alergických 0,4 % dětí, u dospělých nejde o významný alergen. U poloviny dětí potíže do sedmi let vymizí. Sója je velmi často obsažena v celé řadě potravin, výjimkou nejsou ani masné výrobky, je tedy potřeba pečlivě kontrolovat etikety. Nebezpečí vzniku alergie na sóju hrozí i dětem s alergií na bílkovinu kravského mléka, proto by tyto děti neměly být krmeny mléčnými formulemi, které obsahují sóju.

8. Pšenice

0,4 % dětí má alergii na pšenici, osmdesát procent z nich z toho do šesti let vyroste. Přecitlivělost na pšenici je odlišná od Celiakie, která je autoimunitní nemocí vyvolanou lepkem, obsaženým nejen v pšenici, ale i v jiných obilovinách. U alergie na pšenici je zajímavé, že k reakci dochází často až v kombinaci se cvičením.

 

Léčba potravinové alergie? Dieta!

Alergie není jednoduše léčitelná, naštěstí ale existuje jednoduchý způsob, jak se vyhnout jejím projevům – nejíst problematické potraviny. Jinými slovy, dieta je lékem. Dietu je třeba držet dlouhodobě a nikdy se nepokoušet ji obejít. Stává se, že časem alergické projevy ustoupí, a alergik tak může postupně zkoušet danou potravinu opět zařazovat do svého jídelníčku. To platí především u alergií v dětském věku, u dospělých je to obvykle "navždy".

 

Pozor na stopy alergenů

Častou chybou "alergiků začátečníků" je, že podceňují riziko malých a stopových množství alergenu. Pro alergii je totiž typické, že závažnost projevů není závislá na množství zkonzumované potraviny. I malé množství rizikové potraviny tak může vyvolat poměrně výraznou alergickou reakci.


Etikety potravin pod drobnohledem

Když se dozvíme o potravinové alergii, asi nejdůležitějším návykem, který bychom si měli rychle vypěstovat, je naučit se číst etikety. Jako příklad uveďme alergii na sóju. Nestačí jen přestat jíst „sójové rohlíky“. Je třeba studovat etikety, zda daný výrobek sóju opravdu neobsahuje. Dieta je alfou a omegou léčby potravinové alergie, léky jsou spíše jen doplňkem.

 

Přinášíme vám jednoduchou pomůcku, která vás po zjištění potravinové alergie dále povede:

D – dojděte si na vyšetření k lékaři, nejlépe alergologovi.

I – informujte se o možné alergii, podstupte testy na alergii (krevní, kožní, …).

E – edukace neboli vzdělání, studujte poctivě etikety potravin, které kupujete.

T – trpělivost, spolupracujte se stejně nemocnými lidmi, kteří můžou poradit a předat praktické zkušenosti.

A – alergie a dieta napořád! Dietou alergii nevyléčíte, ale nebudete mít žádné příznaky, takže se budete cítit fit a zdraví!

 

Alergie má i své pozitivum. Podle některých vědců její projevy chrání lidi před rakovinou. Jak je to možné? Dozvíte se to v zítřejších dílu seriálu TN.cz Jak na alergii.

 

Více informací nejen o alergiích se můžete dozvědět na webu Ulékaře.cz.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Doporučení a názory:

05.04.2022  Krajem, kde se rodí portské - Cesta za Pyreneje skoda-auto.cz (Škoda auto)
31.07.2021  Křížová výprava proti covidu – selhala! MUDr. Jan Hnízdil ()
28.01.2021  Akcie Citigroup porostou, víme proč Cyrrus (Cyrrus)
28.01.2021  Rekordman Microsoft pokračuje Cyrrus (Cyrrus)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688