Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  22.07.2014 11:39:22, aktualizováno 16:13:42

MH17: Zásah raketou by měl nechat dobře patrné stopy, RB OSN přijala rezoluci, pro bylo i Rusko, které ale zpochybňuje všechny doposud prezentované materiály a ukazuje prstem na Ukrajinu

Podle agenturních zpráv bezpečnostní výbor OSN hlasoval pro přijetí rezoluce, jež by požadovala plný přístup pro inspektory do oblasti dopadu letu MH17 a jež by také umožňovala pro plné vyšetření okolnosti sestřelení tohoto letu malajsijských aerolinek. Rezoluce byla jednomyslně schválena všemi 15 stálými členy výboru včetně Ruska. Rezoluce v tuto chvíli nijak nespecifikovala, kde přesně je za násilný pád stroje zodpovědný.

Těla všech obětí sestřelení letu MH17 budou, podle agenturních zpráv, převezena vlakem do ukrajinského Charkova a pak přepravena letecky do holandského Amsterodamu včetně obětí z Malajsie. Ty budou posléze letecky přepravena také zpět do vlasti.

Podle posledních zpráv, vlak s obětmi dorazil v průběhu dopoledne do Charkova.

Ministři zemí EU se dnes scházejí v Bruselu, aby prodiskutovali možnosti dalších sankcí či postupu proti Rusku v celém případu ukrajinské krize. Francie zvažuje, že by zastavila již druhou sjednanou dodávku námořního nosiče helikoptér pro ruské námořnictvo. Druhý stroj s plánovaným dodáním v roce 2016 ještě nebyl zaplacen.

Ruská velvyslankyně v Malajsii Ludmila Vorobjeva uvedla na tiskové konferenci, že Rusko nehrálo v sestřelení civilního letounu žádnou roli a pro-ruští separatisté neměli k dispozici žádné raketové protiletadlové systémy s parametry potřebnými pro sestřelení civilního letounu v takové letové hladině, jakou měl let MH17. Velvyslankyně označila všechny doposud prezentovaná videa a audionahrávky za podvrhy. Separatisté disponují pouze menšími systémy s dosahem cca 5 kilometrů.

Ruská strana uvolnila satelitní a další data, která mají ukazovat, že dosavadní premisa sestřelení stroje ze strany pro-ruských separatistů se nezakládá na skutečných faktech. Data naopak naznačují, že střela byla vyslána z ukrajinského území. Rusko údajně nikdy nepředalo separatistům do užívání zbrojní systém SA-11 Buk-M. Rusko v této souvislosti uvedlo, že Ukrajina bude muset vysvětlit, proč její systém radarové kontroly pracoval v inkriminovanou dobu na svůj plný výkon.

Pro-ruští separatisté včera předali malajsijským specialistům k vyhodnocení nalezené černé skříňky ze sestřeleného stroje.

Podle zbrojních expertů by zásah raketou měl na troskách zničeného stroje zanechat poměrně dobře patrné stopy a to i v případě výrazné poničení pádem letadla z velké výšky. Explosivní hlavice předpokládaného typu rakety exploduje v těsné blízkosti stroje, tak aby velké množství střepin zasáhlo a poničilo co možná největší plochu stíhaného stroje. Stopy po takovém zásahu by měly být poměrně dobře identifikovatelné.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688