Investice  |  31.07.2014 11:06:50

Americká ekonomika je ve slušné kondici; NWR vydá nové akcie; výsledky Erste Group

Včera americké akciové indexy neudržely počáteční zisky v reakci na vyšší než očekávaný HDP a uzavřely jen mírně v plusu (S&P 500 +0,01 %, Nasdaq +0,45 %). Dařilo se především technologickým titulům (například akcie Twitteru díky růstu počtu uživatelů a tržeb posílily o 20 %). Podle 1. odhadu HDP za 2Q14 anualizovaně vzrostl o 4 % (odhad trhu byl +3 %) a spolu s příznivou revizí údaje za 1Q14 (z -2,9 % na -2,1 %) tak zažehnal obavy o možném ochlazení růstu americké ekonomiky. Ta naopak ukázala svou sílu a dá se očekávat, že tomu tak bude i po zbytek letošního roku. Na druhou stranu by to mohlo přimět Fed k dřívějšímu začátku cyklu zvyšování úrokových sazeb. Ten včera v souladu s očekáváním snížil měsíční tempo kvantitativního uvolňování o 10 mld. $. V 14:30 se zveřejňuje týdenní počet nových žádostí v nezaměstnanosti (oč. zvýšení na 300 tis.). Čtvrtletní výsledky zveřejňuje například firma Colgate-Palmolive (očekává se o jednorázové položky upravený zisk na akcii 0,73 $, tj. +5 % meziročně; u tržeb se očekává meziroční nárůst o 1 %), Mastercard (oč. 0,77 $, tzn. +10 % r/r; stejné tempo růstu se očekává i u výnosů; investoři se budou zajímat o komentáře k vývoji na ruském trhu), Kellogg (oč. 1,02 $, tzn. +2 % r/r, tržby by dle konsensu měly stagnovat), profesionální sociální síť LinkedIn (očekává se meziroční nárůst tržeb o 40 %) a výrobce elektromobilů Tesla Motors (hlavními body ke sledování budou údaje o výrobě modelu S, komentáře k chystanému modelu X, který by měl být
uveden na trh v příštím roce, i plánované obří továrně na baterie). Asijské akciové indexy mírně klesaly (Nikkei 225 -0,16 %, Hang Seng -0,24 %). V rámci indexu Nikkei se relativně nejlépe dařilo finančnímu sektoru a naopak relativně nejhůře sektoru nezbytného spotřebitelského zboží. V 9:55 v SRN vychází červencová míra nezaměstnanosti (oč. m/m stagnace na 6,7 %) a v 11h pak makrodata za eurozónu. Konkrétně červnová míra nezaměstnanosti (oč. m/m stagnace na 11,6 %) a červencový index spotřebitelských cen (oč. +0,5 % meziročně; jádrový index by dle konsensu měl meziročně vzrůst o 0,8
%). Evropské indexy zahájily lehce výše. Stejným směrem začalo obchodování i na pražské burze.
Martin Krajhanzl (analytik)

AKCIE - AKCIOVÉ TRHY - DENNÍ ZPRÁVA
NWR vydá nové akcie za 0,65
NWR oznámila, že 20. srpna uspořádá mimořádnou valnou hromadu, na které by se mělo hlasovat o úpisu nových akcií v souvislosti s restrukturalizačním plánem společnosti. Emisní cena nových akcií bude 2,3457891 euro centů na akcii, tzn. s 82,93% diskontem vůči závěrečné ceně z 29. července.
Společnost plánuje prodejem 5 mld. nových akcií získat 118 mil. €. Aktuálně má k dispozici 122 mil. € v hotovosti a její dluh k 30. červnu činil 811 mil. €. NWR řekla, že zatímco tržby se v 1. pololetí meziročně snížily, tak EBITDA vzrostla. Výsledky firma zveřejní 21. srpna. Jedna stávající akcie dává právo na upsání 19 nových akcií, které bude přenosné a prodejné (Reuters, NWR).
Comment: Navrhovaná emisní cena se rovná 0,646 na akcii, což je v souladu s dříve oznámeným restrukturalizačním plánem. Množství hotovosti je mírně nad naším odhadem 110 mil. €. Očekáváme, že akcie NWR budou pokračovat v poklesu, protože aktuální cena na burze odpovídá ocenění jednoho práva na úpis okolo 17 hal/novou akcii, tedy relativně vysokých 26% z upisovací ceny. NWR bude i po úplné restrukturalizaci na aktuálních cenách uhlí stále pálit hotovost.
Petr Bártek, (analytik)

Hlavní body z výsledků Erste Group za 2Q14:
Čistá ztráta dosáhla 1 033 mil. € a byla tak o 6 % nižší než konsensus
Zisk před zdaněním o 9 % překonal konsensus
• Hlavní rozdíl: o 23 % vyšší než očekávané jiné provozní náklady a o 4 % nižší opravné položky
Výhled na letošní a příští rok byl potvrzen (v souladu s výhledem vydaným 3. července):
- Provozní výsledek mírně pod reportovaným výhledem v 1Q14
- Náklady rizika 2.1-2.4 mld. €
- Čistá ztráta za 2014 1,4-1,6 mld. €
- Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1 ke konci roku okolo 10%
- Pro 2015 výrazné zlepšení výsledku po opravných položkách a čistého zisku
• Čisté oprávky +19 % kv./kv. (+4,7 % r/r)
• Poměr špatných úvěrů se snížil na 9,4% z 9,6% v 1Q14 a jejich krytí se mezikvartálně zlepšilo o 140 bazických bodů na 64 %
• Čistý úrokový výnos (-0,4% kv./kv., -1,9% r/r) v souladu s konsensem
Výnosy z poplatků a provizí (+0,6% kv./kv., +1,6% r/r) v souladu s konsensem
• Provozní náklady (-3,1% kv./kv., -3,8% r/r) 1,5% pod konsensem
• Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1 (podle Basel III) činil 11,7% proti 11,1% v 1Q14

Vlastníci PLG potvrdily jednání s EI PLG a oznámili, že fond spravovaný společností Enterprise Investors dostaly dočasnou exkluzivitu pro jednání s akcionáři ohledně možného nákupu podílu v PLG. Aktuálně probíhá due diligence.
Comment: Oznámení následuje po dříve vydané novinové zprávě, v které se psalo, že většinoví vlastníci PLG jednají o prodeji 3 mil. akcií (přes 26 %) ve společnosti. V případě prodeje 3 mil. akcií by si aktuální vlastníci udrželi podíl přes 50 %, proto by pravděpodobně nedošlo ke změně kontrolujícího investor. Vlastníci PLG dříve naznačili, že jsou otevření možnosti prodeje podílu ve společnosti v případě příznivé ceny, která je podle všeho výše než aktuální cena na trhu. Enterprise Investors mají také podíl v Kofole a ve spolupráci PLG s ní bychom viděli přidanou hodnotu. Na zprávu očekáváme pozitivní reakci trhu.
Petr Bártek, (analytik)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688