Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  31.07.2014 12:59:47

Čína: Dluh 250% k HDP a co bude dál?

 

Celkový dluh Číny měřeno poměrem k HDP dosáhl „úctyhodných“ 250 procent. V porovnání s „vyspělými“ zeměmi je to ale stále málo. Navíc většinu dluhů tvoří soukromý sektor. Krach země není v žádném případě na programu pětiletky.

 

Ještě v roce 2008 byl celkový dluh Číny 150% k HDP. Od té doby se ale leccos změnilo, Čína už není jen největším světovým věřitelem USA, ale je zároveň velmi zadluženým státem. V porovnání s evropskými zeměmi je ovšem dluh zcela jiný.

 

Prim tady hrají dluhy domácností a korporací. Dluhy čínské vlády ani zdaleka nedosahují takových hodnot, na které jsme zvyklí v evropských státech. Průměrná výše státního dluhu v EU dosahuje skoro 90%, přičemž Řecko dluží více jak 1,5 násobek svého HDP. Čína by tak se svými 22% mohla být pro všechny evropské státy vzorem, Českou republiku nevyjímaje. Číně tak v žádném případě nehrozí scénář známý z Atén.

 

Země vycházejícího slunce, nejdelšího dožití a největších dluhů

 

S velkou pravděpodobností je tak číslo 250% spíše zdviženým prstem pro komunistické úředníky, kteří musejí vymyslet, jak udržet růst a zároveň přitáhnout úvěrové kohoutky zejména pro čínské firmy. Ostatně Čína v žádném případě není premiant ani v celkovém zadlužení. V tomto žebříčku naprosto dominuje Japonsko s celkovým dluhem ve výši 415% k HDP. Pozadu ale nejsou ani Spojené státy americké s 260% nebo Velká Británie s 277%. Jak je možné, že se Čína zařadila do této „elity“? Počátky hledejme dvě dekády let zpět.

 

Otočte kohoutky a pusťte úvěry naplno

 

Od poloviny devadesátých let se přesunuje výroba ze západních zemí na východ, především do Číny, kvůli levné pracovní síle. V říši středu tak roste HDP, ale současně s ním kontinuálně roste i zadlužení soukromého sektoru. V letech 2003 až 2008 došlo k  poklesu zadlužení k HDP, protože růst HDP podporoval namísto investic export. Ale po hypoteční krizi v USA a později probíhající dluhové krizi v Evropě se poptávka po čínském zboží neobnovila v plné výši a čínský ekonomický tygr začal mírně kulhat.

 

Proto čínský bankovní sektor opět povolil úvěrové kohoutky a zadlužení soukromého sektoru od roku 2009 opět nabralo růstovou trajektorii. To se projevilo i na tempu růstu HDP po prudkém propadu z přelomu 2008/09. Z důvodu hypotéční krize vypadl exportní kanál a zároveň zadlužení rostlo, tak tempo růstu HDP pozvolně ztrácelo a stále ztrácí na síle, protože růst hospodářství nelze v dlouhém období udržet pouze investiční činností.

 

Firmám dochází dech

 

A to už se dostáváme do dnešních dní, kdy celkový dluh přesahuje dvou a půl násobně HDP. To je způsobeno hlavně tím, že Čína už neroste tak jako za „zlatých časů“, ale jen 7,5% HDP. Dnes se ale setkáváme s novým, v Číně neznámým, fenoménem. Firmy mají po 17 letech hojnosti problémy se svými dluhy. V Šanghaji se dokonce objevil první příklad bankrotu firmy, která vydává dluhopisy, protože nebyla schopna dostát svým ročním závazkům.

 

Čína musí mírně přibrzdit svoji úvěrovou politiku nebo bude mít problém. Problém Číny není v celkovém zadlužení, ale především v jeho tempu. Většina dluhů je místních. Banky jsou v rukou státu, a tak firmy a domácnosti dluží především státu.

 
+13 % ZA POSLEDNÍCH 12 MĚSÍCŮ
Brazílie bude profitovat z pořádání MS ve fotbale a OH v roce 2016. Fond zaměřený na rychle se rozvíjející se ekonomiky Brazílie, Indie, Číny a dalších.
www.cpinvest.cz/noveekonomiky
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVESTČP INVEST investiční společnost, a. s., je spolu s mateřskou Českou pojišťovnou, a. s. součástí mezinárodního finanční skupiny Generali PPF Holding B.V., který působí v 10 zemích střední a východní Evropy – v Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Černé Hoře, Polsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Slovinsku.

ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování. Základní nabídku investorům tvoří 12 podílových fondů ČP INVEST vedených v CZK, které jsou projektovány pro široké spektrum klientů. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem EUR fondů Generali PPF Invest. Správa portfólií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688