chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  21.08.2014 12:30:15

Kolik platíte za běžný účet? Náklady na vedení klesají

Náklady na vedení běžného účtu za poslední rok v průměru klesly. Standardnímu modelovému klientovi se od třetího čtvrtletí 2013 do současnosti snížily o 13,5 procenta na 1155 korun ročně. Dnes ale téměř u každé banky seženete konto, jehož vedení je bezplatné. Každý čtvrtý Čech tak uvažuje o změně banky, ale ne každý samotnou změnu provede. Proč?

Klesající náklady na vedení běžného účtu vyplývají z výsledků analýzy společnosti Scott & Rose za druhé čtvrtletí 2014, které zveřejnil server Finparada.cz.

Pokud by si dnes klienti znovu vybírali, kde si založí svůj běžný účet, pro 55 procent z nich by byla první volbou některá z pětice nových bank (Air Bank, Equa bank, Fio banka, mBank nebo Zuno). V uplynulých letech k nim přišlo více než 1,5 milionu klientů a jejich řady se i nadále zvyšují. Jen za minulý rok jim počet lidí narostl o 300 tisíc.

Nové banky lákají klienty především na vedení účtu zdarma, lepší služby, transparentnost a výhodné úročení spořicích účtů. Přecházejí k nim hlavně klienti velkých bank.

Bez poplatků a komplikací

Dnes téměř u každé banky seženete konto, jehož vedení je bezplatné. Avšak mnohdy pro to musíte splnit i více podmínek, někdy docela tvrdé. Většinou ale stačí platit kartou nebo si na konto posílat pravidelně určitý obnos peněz.

Chtěli byste zrušit účet ve své staré bance a najít si nový? Nemusíte kvůli tomu obcházet banky. Chytrý Honza ví, jaká banka dá zadarmo víc. Vyberte si nový běžný účet a sjednejte si ho z pohodlí domova. Nový a vylepšený srovnávač Chytrého Honzy, porovnávající běžné účty 15 bank, vám to umožní.

Někteří klienti ale i přes preferenci levnějšího účtu u jiné banky zůstávají u své původní. Důvodem je vnímání, že změna banky je obtížný a zdlouhavý proces. Přitom snadný a relativně rychlý přechod od jednoho finančního ústavu ke druhému už několik let zaručuje takzvaný kodex mobility.

Právo na bankovní účet

Podle Evropské unie by měl mít právo na přístup k základnímu bankovnímu účtu každý její občan. Kvůli tomuto záměru přijala Rada EU směrnici, na jejímž základě by měl mít každý člověk v unii přístup k účtu bez ohledu na to, kde bydlí nebo jaká je jeho finanční situace.

V Česku žije bez bankovního účtu necelá pětina dospělých. Dvě třetiny z nich uvádí, že ho nechtějí nebo nepotřebují. Podle Eurostatu nemá v EU účet na 58 milionů občanů starších patnácti let.

I čeští senioři jdou s dobou. Současná situace na bankovním trhu, především v případě nových menších bank, nechává zmizet obavy z vysokých poplatků za vedení účtů i výběry z bankomatů. Stále více seniorů si tak nechává důchod posílat elektronicky na bankovní účet. Jak vyplynulo z průzkumu společnosti STEM/MARK, v současné době to mají takto nastaveno tři pětiny důchodců.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688