TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  25.08.2014 11:07:39

Co dělat při dopravní nehodě v zahraničí? VELKÝ RÁDCE

Před cestou do zahraničí byste měli především zkontrolovat, zda máte platné zákonné pojištění motorového vozidla a zda platí v zemi, kam jedete. Tzv zelená karta je dokladem mezinárodního evropského pojištění, ale některé země jsou u některých pojišťoven z krytí vyjmuty.
 

Stejně tak se u své zdravotní pojišťovny nebo banky informujte o svém osobním pojištění, zejména pak jaká rizika kryje. Lékařská péče v zahraničí se může velice prodražit a částky za nepojištěného jdou pak klidně i do desetitisíců za naprosto rutinní lékařské zákroky.
 

V autě a dokladech mějte čitelně napsané kontakty nejen na svou pojišťovnu, ale také na český konzulát v příslušné zemi, na asistenční služby, na záchranné složky a především také na své blízké a případně právního zástupce. Určitě se domluvte s někým spolehlivým ze známých, kdo by pro vás případně mohl přijet z Čech, pokud byste měli nepojízdné auto. Mějte k dispozici kontakt na servis příslušné značky v dané zemi.
 

Co dělat, pokud dojde k dopravní nehodě
 

„Důležité je nechat emoce stranou a uklidnit posádku vozidla!“ vysvětluje Tomáš Svoboda, ředitel služeb Auto ESA. Už se stalo a čas zpátky nevrátíte. Především nejprve poskytněte první pomoc účastníkům nehody, pokud je to potřeba, a ihned přivolejte záchrannou službu. Ve všech zemích EU už by mělo fungovat univerzální nouzové volací číslo 112. Zejména v době prázdnin se určitě ve všech evropských zemích domluvíte jednoduchou angličtinou. Případně oslovte někoho z místních, aby přivolal záchranku. Z několika mezinárodně známých výrazů a gest všichni pochopí, co chcete.
 

Označte bezpečně místo nehody výstražným trojúhelníkem a vezměte si reflexní vestu. Posádku vozu, zejména děti, odveďte pryč si silnice na bezpečné místo. Děti nenechávejte bez dozoru a v odstaveném autě! Pokud je to potřeba, požádejte ostatní o pomoc se zajištěním bezpečnosti a plynulosti provozu.
 

Kontaktujte pojišťovnu, u které máte sjednané povinné ručení. Operátor vám ochotně poradí, co máte dělat, jak postupovat a jak vyplnit příslušné formuláře. Od pojišťovny jste určitě dostali tzv. mezinárodní evropský protokol o zápisu nehody. V klidu a s rozvahou do něj zakraslete co nejdůkladněji vzniklou situaci, nezapomeňte nic vyplnit.
 

„Vyžádejte si jména a údaje řidičů ostatních vozidel, kteří byli účastníky nehody. Opište si registrační značky, značku a model auta, případně barvu. „Pořiďte fotodokumentaci místa nehody. Pomůže vám to potom při jednání s pojišťovnou,“ doplňuje Tomáš Svoboda. Vyfoťte zejména místo nehody, poškození zůčastněných vozidel a jejich registrační značky. Dejte si pozor, jestli pojišťovna, kterou vám hlásí jiný účastník nehody, existuje. Pokud si nejste jistí, zda příslušná pojišťovna existuje, kontaktujte svou pojišťovnu, aby vše prověřila.
 

Pokud cestujete přes cestovní kancelář, kontaktujte i ji a informujte ji, co se stalo. Třeba vám nabídne pomoc. Při problému s překladem z cizí řeči se nebojte kontaktovat konzulát České republiky hlavně tehdy, když se vás místní policie snaží z něčeho obvinit. „Je možno se obrátit na konzulární oddělení příslušného zastupitelského úřadu v zahraničí. Za tuto službu zastupitelský úřad nevybírá žádný poplatek,“ informuje na svých stránkách Ministerstvo vnitra. Zastupitelské úřady řeší ale pouze vážné události jako je obvinění policií, zatčení či úmrtí českého občana. S ťukanci na parkovišti je neobtěžujte.
 

Pamatujte na to, že se všechno řeší podle právního řádu příslušné země, ve které k dopravní nehodě došlo. Stejně tak pokuty, správní řízení a podobně, to všechno se řeší podle platného právního předpisu v zemi, kde jste. „Pokud v zemi, v níž se občan České republiky nachází, není zřízen zastupitelský úřad České republiky, může se občan České republiky obrátit na zastupitelský úřad některého z členských států Evropské unie, který v zemi sídlí,“ uvádí Ministerstvo vnitra.
 

Jak jednat s místní policií

Nebuďte vulgární a agresivní. Snažte se zůstat v klidu a jednoduše popište situaci, ke které došlo. „Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte! Do jakéhokoli protokolu, kterému nerozumíte, napište česky své vlastní vyjádření k události,“ upozorňuje Tomáš Svoboda z Auto ESA. Úřady si s překladem pro případné další řízení poradí.

Jak jednat s ostatními účastníky nehody
 

Znovu opakujeme, nebuďte agresivní a vulgární. Ničemu tím nepomůžete. Snažte se naopak spolupracovat a poskytnout pomoc, pokud můžete. Ostatní účastníci nehody budou také určitě vyžadovat vaše osobní údaje a rovněž údaje o vozidle a jeho pojištění.
 

Na závěr ještě jednou připomínáme, že je hlavní zůstat v klidu a zachovat si zdravý rozum. Přemýšlejte a jednejte s rozvahou. Postupy k řešení dopravní nehody jsou prakticky ve všech zemích EU v základech shodné s těmi u nás, jenom s tím rozdílem, že jsou vedené v cizí řeči. Přesto byste se dnes měli poměrně dobře domluvit aspoň na základních věcech lámanou angličtinou či němčinou.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688