Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  03.03.2015 13:53:28

Po mně potopa! Čeští podnikatelé vůbec neřeší, jak předat majetek dalším generacím

 

Bez vyřešeného nástupnictví může v příštích letech zaniknout až polovina malých a středních firem

 

 

 

P r a h a, 26. února 2015 – Navzdory tomu, že dvě třetiny malých a středních podniků v Česku nepřežijí dlouhou nemoc nebo úmrtí svého zakladatele, nemá stále většina podnikatelů jasno, jak ošetřit a zajistit své nástupnictví. Pouze 26% českých majitelů firem má nastavený proces, jak v případě jejich úmrtí nebo absence společnost dále řídit či předat dalším generacím. Vyplývá to z odpovědí 833 respondentů průzkumu provedeného společností Svěřenské fondy a trusty, s.r.o. a portálu Babinet.cz.

  

„Pro rodinné podnikání je jedním z nejvíce kritických okamžiků života firmy právě nástupnictví. Jakým způsobem předání majetku proběhne, často rozhodne o dalším přežití firmy,“ uvádí James Turnbull ze společnosti Svěřenské fondy a trusty s.r.o. a dodává: „Úspěšně zvládnuté předání žezla může být totiž skvělou příležitostí, jak firmu dále rozvíjet, přenést myšlenku zakladatele a jeho hodnoty na další generace.“

  

Podle nezávislého průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) z května 2014, který realizovala agentura IPSOS, si více než dvě třetiny majitelů rodinných firem uvědomují důležitost zajistit nástupnictví, ale ani polovina z nich jej nezačala ještě ani plánovat. Přitom podle údajů AMSP 70 % rodinných firem etapu předávání nepřežije.

  

„Tři čtvrtiny podnikatelů zcela ignorují fakt, že jejich firma po jejich odchodu nepřežije bez dobře nastaveného plánu nástupnictví, ani se nevyrovná s neočekávanou událostí. To je hluboce znepokojující, protože kvůli tomu může v příštích letech zaniknout až polovina všech českých firem,“ říká Martin Strnad ze společnosti Svěřenské fondy a trusty, s.r.o. V případě, že majitel zemře nebo vážně onemocní, bude většina takovýchto firem vystavena obrovským problémům, které mohou vést i k jejich zániku. „A to nemluvím o stresu pro ostatní rodinné příslušníky, kteří budou svědky destrukce rodinného jmění a pracovních míst svých blízkých nebo přátel.”

  

Od ledna 2014, kdy nabyl platnosti nový Občanský zákoník, je přitom k dispozici široká škála nástrojů, jak tuto situaci vyřešit. Je možné upravit podnikovou strukturu, zajistit nepominutelné dědictví a případně vložení majetku i celé firmy do tzv. svěřenského fondu.

  

Změny, které přinesla nová legislativa, umožňují mít proces nástupnictví firmy pod kontrolou. Díky tomu potomci zakladatele nepřijdou o prospěch z vlastnictví podniku, jenž může být přitom nadále profesionálně řízen a rozvíjen i v případě, že nikdo z potomků se pro vedení firmy nehodí nebo o něj nemá zájem.

  

Proč se přitom tak vysoké množství majitelů firem na podobnou situaci nepřipravuje, je těžké pochopit. „Hraje tady určitě velkou roli neinformovanost, neznalost možností a i určitá liknavost nebo nezodpovědný přístup ve stylu po mně potopa,“ dodává James Turnbull.

 

 

  

Paul Kučera

 


 

 

 

 

  Svěřenské fondy a trusty 

Společnost Svěřenské fondy a trusty,  s.r.o. je soukromá firma, která se specializuje na zachování a ochranu majetku ku prospěchu budoucím generacím, především plánovaní nástupnictví a dědictví. Plánování nástupnictví a předání majetku je mimořádně soukromá záležitost. Spolupracujeme s obchodními partnery, s jednotlivci a rodinami na základě osobních vztahů, které mohou přetrvávat po generace.

 

 

 

James Turnbull

 

James Turnbull je výkonným ředitelem společnosti Svěřenské fondy a trusty, s.r.o. Má právnické vzdělání a je zapsán jako advokát Nejvyššího soudu Nového Zélandu. Řadu let se pohybuje v oblasti svěřenských fondů a správy majetku, velmi dobře se orientuje v právním prostředí trustů napříč různými jurisdikcemi. Má významné zkušenosti s analýzou finančních potřeb klienta a s plánováním vhodných strategií. Dlouhou dobu navíc působil v sektoru privátního bankovnictví a také jako investiční manažer. Je členem správní rady Asociace pro podporu a rozvoj svěřenských fondů, z.s. James působí v České republice již deset let. Je ženatý, má dvě děti a spolu s rodinou žije ve Slaném.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688