Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  22.05.2015 07:00:42

Před pěti lety koupil pizzu za bitcoin, dnes by byl multimilionář

Bitcoinový svět slaví. Dnes je tomu přesně pět let, kdy byla provedena první platba za bitcoin v reálném světě. Americký programátor zaplatil v dnešním kurzu za dvě pizzy téměř 60 milionů korun

Říká se jí nejdražší pizza v historii. Právě před pěti lety napsal na fórum bitcointalk.org floridský programátor Laszlo Hanyecz svého času nevídanou nabídku: „Zaplatím 10 000 bitcoinů za pár pizz … za dvě velké, aby mi něco zbylo na další den. Rád si nechám kus pizzy na pozdější ďobání (…) Pokud máte zájem, dejte vědět, nějak se domluvíme. Díky, Laszlo.“

Dvě pizzy s olivami a rajčaty mu nakonec koupil uživatel bitcoinuAnglie přes doručovací službu Papa John’s. Dal za ně 25 dolarů, přičemž se odhaduje, že by jen za bitcoiny dostal zhruba dvojnásobek.

Byl to příběh, který obletěl svět a pravděpodobně změnil historii kryptoměn. Samotná transakce se dostala do médií a přitáhla pozornost mnoha nových uživatelů. „Je to především symbol počátků praktického využití bitcoinu. První smysly vnímatelný důkaz toho, že bitcoin má nějaký smysl i pro svět normálních lidí,“ tvrdí Martin Šíp z českého bitcoinového start-upu SatoshiLabs.

Zatím největší věhlas získala bitcoinová pizza v druhé polovině roku 2013, kdy cena za jeden bitcoin přesáhla tisíc dolarů, což znamená, že Hanyecz dal za své dvě pizzy v tehdejších cenách přes deset milionů amerických dolarů. To je více než sto milionů korun za každou z pizz. „Byla to dobrá pizza,“ tvrdí dnes třiatřicetiletý programátor v rozhovoru pro stanici ABC. „Navíc si na té pizze lidi uvědomují závratný růstu relativní hodnoty bitcoinu, který povstal doslova z ničeho,“ upozorňuje Šíp.

V nespočtu komentářů pod články o první bitcoinové platbě se však dočtete, že floridský programátor udělal životní chybu. „Kdyby si ty bitcoiny nechal, mohl být dnes milionář,“ říkají nejčastěji. Sám Haynecz v době nejvyšší ceny bitcoinu pro blog New York Times přiznal, že ho to nemrzí. „Ne, skutečně ne.“ Zbytek svých bitcoinů prodal, když se cena vyšplhala na jeden dolar. „Nikdo nemohl vědět, že to bude tak velké.“

(Pět let po první platbě bitcoiny si za ně můžete koupit zboží a služby prakticky kdekoliv na světě.)

Dnes mohou uživatelé bitcoinu nakupovat na tisících míst po celém světě, přičemž samotnou pizzu si lze pořídit za bitcoiny na více než sto místech. Za pět let od první transakce se možnosti zásadně rozšířily. „Bitcoiny tehdy neměly žádnou hodnoty, takže myšlenka vyměnit je za pizzu se zdála neuvěřitelně cool,“ vzpomíná Hanyecz.

České republice i po celém světě se tzv. Bitcoin Pizza Day slaví dle slov uživatelů pouze symbolicky. „Zitra to oslavíme prací na dalším rozvoji bitcoinu. A samozřejmě připravujeme společný slavnostní oběd. Na pořadu je pizza, samozřejmě objednaná za bitcoiny,“ říká Šíp.

Dominik Stroukal

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

25.05. 08:09  bitcoin (Radim)
22.05. 17:19  BTC je čistě spekulativní nástroj (Goldman)
22.05. 17:10  bitcoin (Goldman)
22.05. 15:07  bitcoin (Radim)
22.05. 10:42  bitcoin (Luboš)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688