Šárka Holanová (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  06.08.2015 16:21:48

Co lidé zkouší, aby přelstili pojišťovny? Výběr odhalených podvodů

Fantazii se meze nekladou. Pokusy lidí, jak přelstít pojišťovnu, jsou někdy důmyslné, jindy komické. Přestože pojišťovny hlásí trend zvyšování podvodůúrazovém pojištění, jako příklad podvodu často uvádějí případy s pojištěním auta. Projděte si výběr odhalených pojistných podvodů, které redakci sdělilo pět českých pojišťoven.


Přepsané kilometry

Někteří lidé se pokouší „oblafnout“ pojišťovnu velmi naivně. „Například nedávno jsme, celkem snadno, odhalili v Jihomoravském kraji případ, kdy se klient pokusil lihovým fixem upravit vozidlo, které přistavil k prohlídce našemu technikovi. Ve snaze získat vyšší pojistné plnění  se rozhodl zamalovat fixem skutečný stav km. Přemalováním číslice na počítadle „stočil“ stav ujetých km téměř o 200 000 km,“ popsal mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

 

Původní stav tachometru 315 215 km, po úpravě lihovým fixem 115.215 km.

 

Bouračka naoko

Inscenaci nabouraného auta popisuje mluvčí ČSOB Pavla Hávová:„Co s rozbitým autem, u kterého se mi nechce platit oprava? Vzhledem k tomu, že mám BMW, tak seženu kamaráda s již „odepsanou“ Octavií a zinscenujeme, že její řidič dostal smyk, přejel do protisměru a naboural mě. Škoda? „Pouhých“ 300 000,- . Jenže viník byl zaskočen požadavkem pojišťovny na zdokumentování jím ústně popsaného poškození Octavie a toto nakonec úplně odmítl. V době, kdy došlo k prokázání pojistného podvodu a odmítnutí pojistného plnění přes 300 000,- pro poškozeného, zjistili vyšetřovatelé pojišťovny, že ta zlá Škodovka měla další nehodu, při které došlo k její totální škodě…proč asi?“

 

 

Životko pro těžce nemocného

Pojišťovna Wüstenrot uvedla odhalený podvod vážného tématu. Velmi těžce nemocnému, léta ležícímu člověku sjednali s pomocí pojišťovacího agenta životní pojištění opatrovatel nemocného a jeho kamarád.„Každý z nich sjednal pojištění na 1 milion korun, sami sebe označili jako obmyšlené osoby. Pro podezření jsme již od začátku kontaktovali další pojišťovny a zjistili jsme, že tak učinili i u nich. Záměr byl v co nejkratší době usmrtit těžce nemocného člověka a získat plnění. V předminulém týdnu si všichni zúčastnění převzali obvinění z trestného činu. Prozatím nemůžeme sdělit podrobnější informace,“ sdělila mluvčí společnosti Helena Dušková.

 

„Ukradené“ auto

Případ Generalli se týká opět pojištění auta. Klient nahlásil pojistnou událost, která se týkala toho, že mu neznámý pachatel ukradl vozidlo Audi Q7. K šetření pojišťovna přizvala znalce z oboru kriminalistiky. „Na základě jeho expertízy se ukázalo, že klíče od vozu, které klient předložil, nemohou patřit k ukradenému vozidlu. Co víc, klíče vůbec nebyly v evidenci výrobce. Další fáze vyšetřování prokázala, že „ukradené“ vozidlo bylo před několika lety součástí smrtelné dopravní nehody v Rakousku, kterou jeho řidič a původní majitel vozu bohužel nepřežil. Z fotodokumentace hasičů z místa dopravní nehody bylo patrné, že auto bylo doslova zdemolováno a jeho opravu by nezvládl ani tajný agent McGyver,“ napsal mluvčí Jiří Cívka.

 

To veverka…

Mluvčí Allianz Václav Bálek líčí případ, který zní jako „přitažený za vlasy“. Žena středních let z Prahy nahlásila poškození automobilu zvířetem. Ke škodě prý došlo na parkovišti u supermarketu, kde jí měla veverka prokousat díru do hadice vedoucí k turbu a do ní navíc ještě nanosit psí granule. Verzi o hlodavci, specializujícím se na spojení turba se sacím potrubím automobilu, však nakonec zcela vyvrátili naši detektivové. Otvor v hadici byl totiž velmi malý a psí granule se do něho nevešly. A nevycházelo to ani časově. Veverka je tam měla dopravit v době, kdy motoristka nakupovala, ale granulí bylo ve spojnici takové množství, že by je musela nosit v batohu. Rozbité turbo zkrátka na veverku zkoušela „hodit“ a chtěla k tomu využít jedno z pojistných rizik.“








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688