Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  28.08.2015 06:00:53

Trhy ovlivnila vojenská přehlídka i data z USA


Prapodivný vývoj na čínských burzách pokračoval i ve čtvrtek. Čínská vláda intervenovala ve prospěch akcií, protože 3. září se koná vojenská přehlídka k 70. výročí vítězství nad Japonskem. Evropské i americké trhy pozitivně naladila makrodata z USA.

Čínská vláda ve čtvrtek intervenovala na burzách, aby jej podpořila. Jednala tak z důvodu vojenské přehlídky, která se bude konat 3. září u příležitosti 70. výročí vítězství nad Japonskem.

Doposud byly všechny vládní intervence dopředu ohlášeny. Navíc čínská vláda nedávno oznámila, že s intervencemi přestává a iniciativu přenechá centrální bance. Vývoj v poslední hodině čtvrtečního obchodování však dal průchod spekulacím, že trhem někdo hýbe. Během celého obchodního dne se hlavní index na šanghajské burze nacházel v mírně klesajícím pásmu kolem 0,7 %, avšak v posledních 50 minutách posílil tak, že oproti středě skončil v plusu 5,3 %. „Akciový trh se stává chaotickým a je těžké na něm investovat, pokud existují spekulace, že vláda intervenuje,“ sdělil agentuře Bloomberg Wu Kan, jeden z manažerů šanghajské životní pojišťovny JK Life Insurance. Čínská vláda prý nakupovala tzv. blue chips akcie.

Evropu i Spojené státy táhla vzhůru pozitivní makrodata z USA. Frankfurt, Paříž a Londýn posílily o 2,5 až 3,5 %. Podobně posilovaly akcieNew Yorku. Nasdaq i Dow Jones získaly necelých 2,5 %, pouze S&P zůstal pozadu, když původní zisky kolem 2,5 % nakonec zmírnil na závěrečných +0,6 %.

V odpoledních hodinách přišly z USA dobré zprávy z ekonomiky. Revidované údaje o mezikvartálním růstu HDP za druhé čtvrtletí ukázaly, že americká ekonomika rostla ještě rychleji, než ukazovala data původní. Americký HDP ve druhém čtvrtletí vzrostl o 3,7 %. Táhly jej především investice (+4,1 %), spotřeba domácností (+3,1 %), ale i vývoz (+5,2 %). Vládní spotřeba víceméně stagnovala (+0,47 %). Na úrovni meziročního růstu je americký HDP ve druhém čtvrtletí větší o 2,7 %. Růst za celý letošní rok se očekává kolem 2 %, což není nereálné.

Vedle údajů o HDP přišla ze Spojených států také pozitivní data z trhu práce. Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se v minulém týdnu snížil o 6 tisíc (což je mezitýdenní pokles o 2 %) na 271 tisíc. Trhy očekávaly 274 tisíc. Počet nových žadatelů o podporu se tak ocitl poblíž historického minima 255 tisíc z poloviny letošního července. To jen potvrzuje, že americký trh práce je na tom velice dobře. Snižující se míra nezaměstnanost a solidní vývoj počtu nových pracovních míst mají pozitivní vliv na příjmy domácností a tím také na jejich spotřebu. Spotřební výdaje domácností tvoří až dvě třetiny amerického HDP.

Lepší než očekávaná makrodata z USA přidávají další otazník do debaty o možném zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou. Na jedné straně se zdá, že americká ekonomika zrychluje, a tak by zvýšení sazeb bylo logickým krokem, jakožto prevence před přehřátím, na straně druhé proti zvýšení sazeb hovoří poslední události na čínských akciových trzích. Ve čtvrtek začalo zasedání FEDu v Jackson Hole, které nám možná řekne více.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.02.2024Data z eurozóny i USA potvrdila očekávání trhů (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.06.2023Indexy v USA rostly i po horších datech z trhu práce Csas.cz (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688