Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  20.09.2015 14:27:05

Premiér se chová jako zrádce národa?

 

Dnešní diskusní pořad Partie na tv Prima pod taktovkou Terezie Kašparovské se zaměřil na žhavou problematiku ilegální imigrace a akceschopnosti Evropské unie. Účastnil se nezvykle vysoký počet diskutujících, přímo ve studiu hejtman Michal Hašek a europoslanec Jan Zahradil, vzdáleným přístupem pak advokátka Klára Samková a z Hamburgu politolog Petr Robejšek. Pokud k tomu přičteme i Martina Stropnického a Miloslava Ransdorfa v následujícím pořadu na ČT, tak by se mohlo zdát, že i naše media se problematice hodlají věnovat hlouběji. Dlužno však dodat, že relace Václava Moravce měla komparativně panoptikálnější charakter, a to zásluhou všech aktérů.

Debatéři v Partii diskutovali s více méně jednotným pohledem na věc a ve většině názorů se nejednou shodovali. Dalo by se říci, že Partii ovládl jihomoravský hejtman, a to tak nějak přirozeně, aniž by si pozornost vynucoval. Jeho výhodou byl zřejmě fakt, že byl vlastně jediným zástupcem jedné z vládnoucích stran a tudíž se předpokládala lepší informovanost i případná zpětná vazba. Vzhledem k tomu, že šlo o diskuzi bohatou na názory, které se však v podstatě překrývaly, ilustrujme její průběh několika zásadními vyjádřeními zúčastněných.

 

Hašek: Česká republika je jedna z posledních, která dodržuje unijní právo.

Zahradil: Zmatek a chaos vládne v politických kruzích unie i zemí uvnitř. (Německá kancléřka si protiřečí.)

Robejšek: Evropská unie selhává v poslední dekádě permanentně.

Samková: O Schengenské smlouvě můžeme mluvit jako o vyhaslé právní normě.

 

Příliš si ovšem  nepomohla, když prohlásila větu uvedenou v nadpisu, což Hašek rezolutně odmítl a zopakoval co uvedl již na počátku, totiž plnou podporu krokům vlády, ať již jde o vypracování plánu na ostrahu hranic, nebo o odmítání povinných kvót. Samková vystupovala podstatně emotivněji než ostatní, nicméně se snažila i o racionální přístup, když konstatovala, že se řeší vlastně jen technikálie, ale nikoli příčina. Tu spatřovala v tzv. Islámském státu (Ransdorf bez oklik v USA). V tomto směru ji pro změnu brzdil Zahradil (v OVM se Stropnický uchýlil k Putinově indoktrinaci).

Jinak velmi sofistikovaně se vyjadřoval Robejšek, který formuloval základní myšlenky jako kritiku elit. Podle něho je třeba zabrzdit a zastavit proud migrantů, a to potápěním pašeráckých lodí, samozřejmě ne plně obsazených, tedy při návratu do domovských přístavů. EU by se měla přestat zajímat o Ukrajinu a nepředstírat schopnost ovládnout geopolitickou situaci. To, co je (exaktně) správné dělají evropské elity až v momentě, kdy to nejde jinak (obejít). Pojem Evropská unie se používá pořád ve stejném kontextu, kdy ti velcí nějak (chybně) postupují a pak nutí slabé, aby to respektovali pod zaklínadlem solidarity. V závěru svého vystoupení vyzval vládu, aby svůj postoj udržela, i pod hrozbou sankcí.

Další informace a zajímavosti  zde, po reportáži o pátrání po dosud úplně nevysvětlené záhadě v polích na Rakovnicku zajímavosti z dominanty Českolipska.

20.09. 23:21  Premiér se chová jako zrádce národa? (Ropič Ropíkovič)
20.09. 21:50  Premiér se chová jako zrádce národa? (delegát XVII. sjezdu KSČ)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688