Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Obchod a služby  |  22.09.2015 09:59:55

Smartphone - nový přítel člověka

Společnost MasterCard nedávno provedla v České republice a na Slovensku průzkum, jenž se zabýval mobilními technologiemi a novými platebními možnostmi. Ze studie vyplynulo, že více než polovina respondentů v obou zemích používá smartphone. Na Slovensku byl podíl chytrých telefonů o něco vyšší (66 %) než v České republice, kde je vlastní 56 % populace. Lidé si nejvíce kupují smartphony, jež jsou vybaveny operačním systémem Android (ČR 79 %, SK 85 %), z ostatních operačních systémů volí spotřebitelé nejčastěji Windows Phone a iOS.

Ačkoliv uživatelé používají své přístroje zejména k telefonování a psaní SMS zpráv, objevují se v poslední době i jiné důvody využití mobilního telefonu, a to zejména fotografování, správa aplikací nebo surfování na internetu. V pozadí nestojí ani sociální sítě, vyřizování emailů a hraní her. Digitální peněženky u nás zatím nejsou tolik rozšířené, ačkoliv pozorujeme rostoucí zájem zákazníků o jejich využívání. V České republice se jedná o 9 % uživatelů vlastnících smartphone, v sousedním Slovensku je příznivců zhruba 17 %.

O naší dnešní závislosti na mobilních telefonech svědčí fakt, že se dvě třetiny Čechů a Slováků vrací domů, pokud si tam ráno svůj telefon zapomenou. Na druhou stranu na otázku, zdali by si lidé dokázali představit víkend bez svého mobilu, odpověděl téměř stejný počet respondentů kladně. Pro drtivou většinu respondentů je nejpodstatnějším kritériem při výběru mobilního telefonu jeho funkčnost. Uvedlo to 85 % dotázaných v České republice a 76 % lidí na Slovensku. Z hlediska finančních nákladů jsou téměř všichni oslovení Češi (90 %) ochotni investovat do mobilního telefonu maximálně 8 000 . Na Slovensku je hraniční částkou 180 euro, za niž si mobil koupí 62 % obyvatel.

Nejzajímavější platební metodou budoucnosti je podle všech respondentů placení prostřednictvím otisku prstu. Dvě třetiny Čechů a Slováků by ji chtěly používat. Na druhou stranu placení skenováním oční duhovky nebo pomocí hlasového ověření by prozatím využila zhruba čtvrtina Čechů. Z průzkumu také vyplynulo, že značné procento lidí si spojuje bezkontaktní technologie s tradiční platební kartou. Téměř polovina obyvatel České republiky a Slovenska zmínila i mobilní telefon. Dalšími vhodnými předměty, kam by měla být bezkontaktní platební technologie zabudována, jsou hodinky, přívěšky, náramky, prstýnek nebo klíče. Některé z těchto předmětů dnes již platební funkci skutečně obsahují, ačkoliv jsou zatím k dostání pouze na vybraných trzích. I přesto věříme, že se tyto inovační technologie postupně rozšíří a do 5 let se stanou jedním z běžných způsobů placení.

Richard Walitza VP, Mobile Payments & Innovations, MasterCard

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688