Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  15.11.2015 13:42:35

Moji zaměstnavatelé, jako politika, jsou moji občané.

To prohlásil Petr Robejšek, přistupující do dnešní Partie telemostem, jako doporučení politikům, koho by měli upřednostňovat při řešení migrantské krize. Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce se pochlapil a naznačil, že šéf EK podceňuje rizika, zatímco Věra Jourová, česká eurokomisařka za ANO, tím byla viditelně vyvedena z míry a (nepříliš přesvědčivě) se postavila za "svého šéfa,"  Jean-Claude Junckera. Tak nějak to dál funguje, přes stín pařížských událostí, který na Evropu dopadl z pátku na sobotu.

Pokud se vrátíme k Partii na Primě, tak ta byla modelovým obrázkem, jak různé jsou názory na řešení problematiky migrace. Vedle politologa Robejška se pořadu  pod moderací Tomáše Hauptvogela účastnili, Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), vojenský analytik Martin Koller a předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský. Jména ve studiu přítomných jsou uvedena tak, jak je diváci viděli na obrazovce zleva doprava. A dá se také říci, že tímto směrem se zvyšovala razance s jakou by problém debatéři řešili. Místo popisu, ilustrujme diskuzi vybranými výroky zúčastněných.

Schwarzenberg: „Přijde-li půl milionu lidí, nemůžeme čekat, že mezi nimi budou všichni svatí, ale nemůžeme říci, že odmítneme pomoc statisícům, abychom se vyhnuli několika vrahům. Pořád říkám svým přátelům, že existuje vyšší pravděpodobnost, že zahynu na dálnici D1, než že mě zabije terorista,“

Bělobrádek: "Jednoznačně ale musíme filtrovat potenciálně nebezpečné osoby a ekonomické migranty. Všem Evropa opravdu pomoci nedokáže... pokud půjdeme do pozemní operace, musíme ji velmi dobře naplánovat a musíme si také říci, co bude potom na dobytých územích"

Koller: „Jestliže by řecké námořnictvo potopilo několik prvních lodí s imigranty, už by další nevypluly. Je to kruté, ale je to tak... Pokud jde o Islámský stát, tomu je třeba zastavit přítoky peněz, které získává prodejem ropy přes Turecko... když Rusové zaútočili na cisterny s ropou, byli obviňováni z toho, že chtějí rozpoutat válku s Tureckem."

Lidinský: "Prověřovat imigranty není snadné, přicházejí sem lidé bez dokladů, ničí si otisky prstů..."

Robejšek: „My, Evropané, nemáme nic lepšího na práci, než abychom je sem pozvali na jakousi školu v přírodě, kde je chceme naučit žít ve 21. století a ještě u toho riskujeme, že nám tu školu zapálí. My snad máme povinnost je přijímat?"  

Další informace a zajímavosti  zde, zejména z politiky, kultury a dobrého papání

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688