Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  18.11.2015 12:03:39

5 zajímavých akcií ropných firem

Cena ropy a cena zemního plynu se opět pohybují u nízkých hodnot. Sezónní průběh je obvykle takový, že v zimě začíná cena ropy i zemního plynu růst a začátkem léta začíná klesat. To by mohlo znamenat, že ceny ropy se momentálně pohybují poblíž svého lokálního minima a během příštího půl roku by měly začít růst. Spolu s cenou ropy je svázána cena akcií ropných firem. Když roste cena suroviny, roste i cena akcií zpracovatele, protože má vyšší marži a zisk.

 

Nabízíme vám zajímavé akcie ropných společností, které by se mohly svézt se sezónním vývojem. 


ConocoPhillips (COP)

Největší bývá často i nejlepší. Když jde řeč o nadnárodních ropných společnostech, mezi prvními nás napadne ConocoPhillips.

 

S tržní kapitalizací ve výši 67 miliard dolarů jde o jednu z největších ropných a plynárenských společností. V roce 2012 společnost oddělila své rafinerie do společnosti Phillips 66 (PSX) a COP je nyní největší nezávislý objevitel a průzkumník nových ropných ložisek ve světě.

 

Na rozdíl od dalších nadnárodních společností to znamená, že ConocoPhillips vydělává peníze hledáním, nalézáním a těžbou ropy. Cena akcie je mnohem více závislá na ceně ropy. Společnosti jako Chevron (CVX) a Exxon Mobil (XOM) jsou na ceně ropy méně závislé.

 

Fantastický je dividendový výnos, který nyní dosahuje velikosti 6,45 %, což je hodnota o které si může zdát i většina dluhopisů. Investiční záměr se tedy může zaměřit na dividendový výnos, s tím, že pokud cena akcií neporoste, nebude to tolik vadit. Společnost Exxon Mobil má dividendový výnos ve výši 3,90 %. Navíc společnost ConocoPhillips v posledních letech dividendy neustále zvyšuje.
 

Společnost podniká pouze na území států OPEC, které i do budoucna budou tvořit hlavní zdroj těžby ropy. COP nicméně vlastní velké oblasti v Bakkenu a Eagle Ford v USA, což bude zajímavé potom, až se cena ropy vzpamatuje.

 

Marathon Oil (MRO)

 

Marathon Oil působí v podceňovaném objevitelském a rozvojovém sektoru těžby ropy. Společnost byla dříve známá pod jménem USX Corporation a v roce 2001 se přejmenovala na Marathon Oil. Tržní kapitalizace společnosti je 12,72 miliard dolarů a je trochu přehlížena, i když vyplácí skvělé dividendy ve výši 5,26 %, které během posledních tří let soustavně zvyšuje.

 

Společnost vlastní majetek v bohatých ropných oblastech, jako je Bakken a Eagle Ford. Společnost má také dobré cash flow ve výši 2,37 miliardy USD. Dlouhodobý dluh dosahuje 5,3 miliard USD a v posledních letech se každoročně snižuje zhruba o 1 miliardu dolarů. Společnost není nucena otvírat nové vrty a může splácet dluhy z hotovostních příjmů. Jakmile cena ropy vzroste, může rychle začít zvyšovat těžbu.

 

National-Oilwell Varco (NOV)

 

National - Oilwell Varco má tržní kapitalizaci ve výši 14,59 miliard dolarů a je to servisní společnost pro těžbu ropy. Cena akcií v tomto roce poklesla o víc jak 50 %. Společnost nicméně vyplácí vysokou dividendu ve výši 4,76 % a nepřetržitě zvyšuje výši svých dividend posledních šest let. Společnost má volnou hotovost ve výši 1,85 miliard USD a dlouhodobý dluh ve výši 3,98 miliard. 

 

Společnost vrtá ropné studny pro mnoho servisních ropných společností. Nicméně vrtání ropných studní je v současné době volatilní podnikání. Roční příjmy společnosti se pohybují na úrovni 17,7 miliard USD. To je vysoké číslo navzdory známé situaci v sektoru ropy

 

Další grafické analýzy ZDE

| sledujte nás přes Facebook |

 

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688