Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.11.2015 16:45:05

5 začátečnických chyb v investování

Myslíte si, že potřebujete peníze navíc, abyste si mohli investováním začít zakládat na důchod? Chcete vybírat jednotlivé akciové tituly, indexové fondy vám nevoní? Tak jste na nejlepší cestě k následování řady investorů-začátečníků, a že jich je na trhu spousta. Nezaškodí proto, když si půltucet základních začátečnických chyb připomeneme.

1. Sázím na jednotlivé akcie!

Řada příkladů například z roku 2007 ukázala, jak je nebezpečné věřit jednotlivým akcií. Ostatně hodně investorů v té době "dojelo" na staré investiční pořádky. Doporučení a situace okolo jednotlivých akcií mohly být jakékoli, celý trh se zkrátka vydal směrem "na jih" – a doporučení vzala za své.

Ať je vám jakákoli firma kdovíjak sympatická, sázka na její akcie bude vždy rizikovější než investice do celého sektoru nebo indexu. Jednotlivou firmu může najednou srazit jakýkoli nepředvídatelný faktor. Index také, ale to už musí být pořádná "černá labuť".

Vysvětlení fenoménu černých labutí: Nassim Taleb a jeho život v nejistotě

Indexové fondy navíc nabízejí vedle diverzifikace i nízké poplatky, protože jsou pasivně spravované (nefunguje v nich portfoliomanažer, který by skládal tituly do investičního "košíku").

2. Investování je pro boháče!

Nečekejte, až budete mít nějaké peníze "navíc". Můžete totiž čekat do smrti.

Raději se pokuste i ze současné výplaty a úspor pravidelně nakupovat i za menší částky nějaký podílový fond, v nejhorším případě (zhodnocení je v současnosti naprosto neatraktivní) alespoň část peněz pravidelně spořte na jiném než běžném účtu.

3. Kašlu na poplatky!

Poplatky se liší podle jednotlivých fondů, makléřských domů, bank a podobně. Podle výzkumů nejsou poplatky rozhodující pro výběr investičního produktu, ale jsou jedním z důležitých faktorů.

Další argument pro indexové fondy – pasivní správa je logicky nejlevnější. Podílový fond řízený manažerem musí zaplatit manažera. Je to jednoduché. Zároveň však jsou portfoliomanažeři, kteří dokáží překonat výkonnost trhu, a tedy i hlavních indexů a na ně navázaných fondů.

4. Denně sleduji své investice!

Pokud se nervujete tím, že se vaše akcie zrovna propadly pod týdenní minima, nebo naopak skáčete radostí, že dnes přidávají procento, jste na nejlepší cestě do investorského propadliště, neřkuli do blázince.

Pokud máte správně rozložené portfolio investic, stačí ho sledovat na měsíční, spíše i například čtvrtletní bázi. Požadavky na jeho složení jsou pak samozřejmě jiné než u krátkodobých investic, ale ušetříte si hodně starostí.

Pokud se spokojíte s menším výnosem, jsou tady pro vás fondy peněžního trhu, dluhopisy a jejich fondy a podobně. Pro ty, kteří zvládnou vyšší volatilitu svého portfolia, jsou pak ideální ETF, akciové fondy a komodity.  

 

5. Jaká diverzifikace? Vždyť nefunguje!

Ano, diverzifikace má možná nejlepší léta za sebou. Korelace mezi jednotlivými třídami aktiv byla v posledních měsících rekordní.Přesto je rozložení investovaných peněz mezi různá aktiva nejlepší cestou, jak během pár týdnů nepřijít o všechno. Nabízí se samozřejmě opět investice do fondů kopírujících nějaký široký index, který zahrnuje například akcie z mnoha sektorů.

Tady a teď: Příprava na nižší akciové výnosy
Tady a teď: Příprava na nižší akciové výnosy

Slavní investoři jako John Bogle, Cliff Asness a Ray Dalio vyjadřují nahlas obavy z dlouhodobě nízkých výnosů. Co dělat s portfoliem, pokud máte na věc podobný názor?  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:26  HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688