Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  30.11.2015 06:37:00

Euro před zasedáním ECB pod prodejním tlakem


Společné evropské měně se v minulém týdnu příliš nedařilo , když vůči dolaru euro ztratilo v celotýdenním hodnocení téměř tři čtvrtiny procenta. Kurz EUR/USD spadl pod 1,06 a dostal se tak na nejnižší hodnotu od poloviny března.

Americký dolar profitoval z příznivých ekonomických indikátorů podporujících očekávání, že růst americké ekonomiky je tak robustní, že by měl umožnit, aby američtí centrální bankéři v polovině prosince rozhodli o zvýšení dolarových úrokových sazeb. Velmi pozitivně překvapila zejména statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, pokračoval přísun povzbudivých dattrhu práce v podobě nízkého počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti a v neposlední řadě byla publikována i solidní čísla z trhu nemovitostí.

Naopak euru podkopává nohy blížící se čtvrteční jednání Evropské centrální banky. Všeobecně je totiž očekáváno další uvolnění měnové politiky. Ekonomové Société Générale předpokládají snížení depozitní sazby o 10bb na -0,30 % (vyloučit ovšem nelze ani výrazné snížení sazby až na úroveň odpovídající nákladům na držbu hotovosti), navýšení měsíčního objemu nakoupených dluhových cenných papírů o 10 až 20 mld. EUR na 70 až 80 mld. EUR a rozšíření ze státních dluhopisů i na dluhopisy korporátní (a později možná i regionálních vlád či municipalit). A v neposlední řadě by mělo dojít k prodloužení programu dodávek likvidity do bankovního sektoru TLTRO (s tříletou splatností). Ovšem vzhledem k tomu, že očekávání jsou velmi vysoká, existuje zároveň zvýšené nebezpečí, že trh bude nakonec zklamán, což by bezesporu vedlo ke korekci eurových ztrát.

Evropské ekonomické indikátory tohoto týdne ovšem zásadně nepříznivé nebudou. Finální čísla listopadových PMI indexů průmyslové aktivity a aktivity ze sektoru služeb sice zřejmě budou oproti rychlým odhadům revidována mírně dolů, i tak by ale měla vykázat ve světle současných geopolitických rizik rezidenci a být příslibem solidní hospodářské dynamiky v závěru roku. Ode dna by se měla odrazit i inflace v eurozóně, když za listopad očekáváme 0,3 % y/y po říjnových 0,1 % y/y. Důvodem by měl být vzestup cen energií, u cen potravin i jádrových cen předpokládáme stagnaci meziroční dynamiky. Příznivý obrázek by měla přinést inflační data za Německo, kde by měl růst spotřebitelských cen zrychlit na 0,6 % y/y z předchozích 0,3 % y/y. Pokračovat by mělo zlepšování na německém trhu práce, kde očekáváme další snížení počtu nezaměstnaných. A nakonec bychom se konečně po třech slabých měsících měli za říjen dočkat silnějšího meziměsíčního růstu německých podnikových objednávek.

Americká data by měla potvrdit očekávání, že FED na svém nadcházejícím zasedání 16. a 17. prosince naopak rozhodne o zvýšení dolarových úrokových sazeb. Již zítřek by měl přinést první zvýšení PMI indexu průmyslové aktivity v USA od června; klíčová ale budou datatrhu práce za listopad. U středečního ADP reportu očekáváme číslo nad 200 tisíc, u páteční oficiální statistiky ohledně tvorby nových pracovních míst v nezemědělském sektoru očekáváme dokonce 225 tisíc (oproti tržnímu konsensu ve výši 200 tisíc). Tvorba pracovních míst by měla být doprovozena dalším snížením míry nezaměstnanosti, když předpokládáme pokles na 4,9 % z říjnových 5,0 %. Utaženější trh práce by se pak měl projevovat i ve statistice výdělků. Americká data by tedy v tomto týdnu měla americkou měnu podporovat.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.10.2022DE30 pod tlakem před rozhodnutím ECB X-Trade Brokers (XTB)
25.02.2021Euro dále posiluje, koruna zůstává pod prodejním tlakem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.08.2019Koruna před zasedáním ČNB pod tlakem ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688