Barbora Dlabáčková (DLA Piper Prague)
Zákony a právo  |  16.12.2015 16:27:57

Reforma ochrany osobních údajů na evropské úrovni – světlo na konci tunelu?

Právní rámec ochrany osobních údajů v nejbližší době dozná změn, s největší pravděpodobností zásadních. Některé budou pro podnikatele příznivé, ale většina jim radost neudělá – koho by například potěšilo zvýšení možné pokuty z 10 milionů na 100 milionů EUR?

Mezi prioritami Evropské komise pro rok 2015 je také schválení reformy ochrany osobních údajů, jejímž cílem je sjednocení, větší přehlednost a také zpřísnění pravidel chránících naše soukromí. Přesto již po několikáté došlo k odkladu definitivního schválení příslušného evropského nařízení, které tak nezačne platit dříve než v roce 2018. A přitom nový právní rámec urgentně potřebujeme, protože ten původní byl připravován v první polovině devadesátých let minulého století, kdy byl internet řečeno slovy klasika pouze "předmětem vášnivých debat v anarchistických kroužcích".

Evropská komise představila obsáhlou právní úpravu čítající desítky stran textu, která by co do kvantity dosavadní úpravu představovanou Směrnicí Evropského parlamentu a Rady č. 95/46/ES výrazně překonala. S kvalitou to už bylo horší, alespoň z hlediska podnikatelů, kteří většinu navrhovaných nových povinností podrobili tvrdé kritice.

Podnikatelé se totiž báli zejména nových nákladů a omezení svých aktivit spojených například s: právem "být zapomenut"; přenositelností osobních údajů; omezením profilování zákazníků (např. pomocí cookies); povinným hlášením možného narušení osobních údajů neprodleně (do 24 hodin) jak úřadům, tak klientům, i kdyby bezpečnost údajů fakticky narušena nebyla; podstatným rozšířením výčtu informací povinně dávaných zákazníkům, ačkoli současná informační povinnost je naprosto dostatečná a i tak velmi zatěžuje správce. Její další rozšíření je proto zbytečné a dokonce kontraproduktivní z hlediska subjektu údajů, kterého by delší a tedy nepřehlednější výčet informací mohl odradit od podrobného seznámení se s obsahem informací; povinným zavedením funkce tzv. inspektora osobních údajů, jehož by měly jmenovat všechny společnosti s více než 250 zaměstnanci, které osobní údaje zpracovávají. Podle Evropské komise by měl z důvodu nezávislosti být angažován někdo zcela nezávislý (zřejmě externista), což podnikatelům přinese značné dodatečné náklady. I inspektor by navíc byl prakticky neodvolatelný, a to i v případě porušení svých povinností, což jistě není optimální řešení; novými sankcemi za porušení povinností při zpracování ochrany osobních údajů, jejichž horní hranice má být až 5 % ročního celosvětového obratu celé korporace (respektive 100 milionů EUR).

Pozitivum naopak je, že návrh obsahuje úlevy pro malé a střední podniky, jež by se díky tomu měly vyhnout některým byrokratickým úkonům a nákladům s nimi spojeným.

Vzhledem k absenci shody mezi jednotlivými evropskými institucemi je na celkové hodnocení a odhad úspor a nákladů nové právní úpravy příliš brzy – vyčkejme nejprve na její konečné znění. Nedá se totiž vyloučit, že nakonec bude nařízení přijato v podstatně jednodušší a pro podnikatele méně zatěžující podobě, než jaká nám byla představena Evropskou komisí.

Stanislav Bednář, Seniorní Advokát DLA Piper Prague



DLA Piper Prague

DLA Piper je mezinárodní advokátní kancelář se 4 200 právníky působícími v Severní a Jižní Americe, Asii a Tichomoří, Evropě a na Blízkém Východě. Díky svému zastoupení ve více než 30 různých zemích poskytuje právní služby společnostem po celém světě.

Mezi klienty DLA Piper se řadí nadnárodní společnosti, podniky z žebříčků Global 1000 a Fortune 500 ale také teprve vznikající společnosti, které působí v oblasti vývoje špičkových průmyslových technologií. Poradenské služby poskytuje též vládám a orgánům státní správy.

Pražská kancelář DLA Piper je klíčovou součástí společnosti v regionu CEE poskytující vysoce profesionální a komplexní právní služby domácím i zahraničním subjektům v oblastech fúzí a akvizic, nemovitostí, korporátního práva, financování, pracovního práva, IP&IT a hospodářské soutěže, řešení sporů a regulace a v oblasti daňových zákonů.

Více informací na: www.dlapiper.com

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.09.2023Konec inflačního šoku jako světlo na konci tunelu? Vladislav Hetfleiš (Ronda Invest)
04.08.2023Maloobchod už vidí světlo na konci tunelu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
25.05.2023Michal Šnobr: Světlem na konci (českého) energetického tunelu je zemní plyn Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688