Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Z domova  |  02.02.2016 06:00:53

Snížila se korupce? 7 kritických otázek pro ministra financí


Andrej Babiš slíbil lidem vymýcení korupce. Daří se to? 

Názor

Index vnímaní korupce podle Transparency International výrazně poklesl. Z 53. místa jsme výrazně vylepšili svou, nyní jsme na 37. místě, vnímaní korupce je tak jedno z nejnižších v historii novodobé České republiky. Ministr financí se za tento krok sám pochválil: „Určitě je to úspěch díky tomu, že například ministerstvo financí jako první zveřejnilo smlouvy, nakupuje od dodavatelů ekologických zátěží v otevřeném výběrovém řízení, že jsme přijali registr smluv, prosazujeme zákon o prokazování původu majetku, zákon o financování politických stran a předkládáme první zákon od revoluce o regulaci hazardu,“ tvrdil Babiš pro Novinky.cz.

Volební kampaň Andreje Babiše vzbudila v lidech velkou naději, že se podaří s neřádem korupce vypořádat. Dozvěděli jsme se například, že snížením korupce lze ušetřit více než 100 miliard korun. Vláda Petra Nečase po skandálech samotného premiéra ztratila značnou důvěru veřejnosti. Andrej Babiš využil chvíle a vystupoval jako nepolitický misionář a spasitel.

Člověk, který měl styky s lidmi jako je Ivo Rittig či Ivan Langer, dokázal zabodovat s kampaní založenou v podstatě na své misionářské misi – nejsem politik, chci odstranit korupci. Volební kampaň je však jedna věc, druhou je samotná reálná politika.

Řada stran totiž doplatila na to, že zklamala očekávání svých voličů.  Od Zelených se čekalo, že se nebudou kmotřit s ODS, ale budou prosazovat tvrdou středově-levicovou zelenou politiku. Věci Veřejné zase přišly s kampaní na odstranění politických dinosaurů, místo toho však s nimi šly do vlády. Skutečná politika tedy tyto iluze zničila.

Pomohla v tom především svobodná média, která referovala o skandálech jednotlivých politických stran či jejich představitelů. Zničení bludu pochopitelně hrozilo i v případě strany ANO. Andrej Babiš to vyřešil ukázkovým oligarchistickým způsobem – expanzí na trhu médií: podporou České pozice, založením „spamovacího“ média 5+2, nákupem mediální skupiny Mafra a rádia Impuls či uzavíráním strategických spojenectví s dalšími mediálními domy na našem trhu.

Ukazuje se, že Index vnímaní korupce je v podstatě zavádějící ukazatel, neboť pokud se daří veřejnost udržovat v bludu, která nebude mít přístup k relevantním informací, pak se korupce může na první pohled zdát nízká. Je to podobné, jako když komunistický režim udržoval lid v nevědomosti ohledně „imperialistických“ západních zemí a lidem se snažil vymýt mozek. Řada občanů KLDR si bohužel taktéž myslí, že jejich země je skvělým místem k životu. Vymývání mozků skutečně funguje.

Dopis pro pana ministra financí

Pane ministře financí, rád bych jako ekonomický novinář věřil, že se korupce skutečně v naší zemí snížila, alespoň podle údajů organizace Transparency International ČR. Zatím jsem však nucen zastávat nepříjemný názor,  že nejen k poklesu korupce nedošlo, ale s vaším působením v politice se zvýšila, vzhledem k objemu veřejných peněz, které čerpáte. Názor veřejnosti ohledně vnímaní korupce by tak bylo možné chápat tak, že jste korupci v podstatě legalizoval – lidem přestala vadit.

Rád bych však i přesto údajům Transparency International věřil, protože se jedná o velmi pozitivní údaj. Prosím vás tedy o rozbití mých pochybností tak, že my pravdivě a fakticky odpovíte na následující otázky, které jsem vám zaslal 1.2.2016.

  1. Proč jste zatajil vlastnictví Čapího Hnízda, abyste získal dotace od EU? Je podle vás vhodné, aby Čapí hnízdo prošetřovalo Ministerstvo financí, které ovládáte?
  2. Proč dotace Agrofertu narostly během vašeho působení v politice o více jak 50 %? Není zde podle vás jasný střet zájmů?
  3. Proč nebylo ukončeno daňové zvýhodnění biopaliv, u kterých jste dominantním výrobcem, ač jste to sliboval?
  4. Jak je možné, že daňová kontrola u vydavatelství serveru Echo24.cz byla uskutečněna poté, co vám novinář z tohoto média položil nepříjemnou otázku a vy jste mu vyhrožoval daňovou kontrolou? Je to skutečně náhoda nebo zneužití moci?
  5. Proč po dvou letech, co jste ve vládě, jste nebyli schopni vyřešit mýtný tendr a zdá se tedy, že společnost Kapsch, která nemá u veřejnosti příliš dobrou pověst, v něm bude pokračovat?
  6. Jak je možné, že jste jako ministr financí zavedl takzvanou „zelenou naftu“, tedy daňové odpustky pro zemědělce na spotřební dani z pohonných hmot? Přitom tyto odpustky byly terčem kritiky ze strany ekonomů, protože umožňují nejrůznější daňové podvody.
  7. Proč chcete prostřednictvím zákona zastavit trestní stíhání ohledně společnosti Agrotec (patřící do skupiny Agrofert), která údajně měla manipulovat zakázky České pošty?

Těším se na vaše odpovědi pane ministře.

Arsen Lazarevič

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688