Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.02.2016 11:03:53

9 velkých lží finančního byznysu

Svět je plný lží, často lžeme i sami sobě. Některé lži jsou neúmyslné nebo z nevědomosti, jiné cílené a využívané pro obchodní účely. Jaké jsou ty nejčastější ve finančním průmyslu?

1. Trhy jsou efektivní

Tento výrok lze vyvrátit stejně snadno, jako lze těžko překonat trh. Stačí se podívat na libovolný graf. Dokážete najít racionální zdůvodnění pro velké rozdíly v hodnotách před a po velkých tržních propadech? I profesionál jen stěží využije třeba i zjevné neefektivnosti trhu (zejména proto, že ji lze odhalit až zpětně).

2. Riziko a volatilita jsou jedno a totéž

Využití volatility jako ukazatele rizika usnadňuje teoretikům to, aby jim vycházely finanční rovnice. Bohužel jen málokdo zohledňuje pozitivní volatilitu. V reálném světě přitom patří nákup vysoce volatilního trhu, který je extrémně levný (březen 2009), mezi nejbezpečnější sázky. Jediné riziko, kterým se má smysl dlouhodobě zabývat, je permanentní ztráta kapitálu. A před tím vás měření volatility rozhodně neochrání.

3. V jednoduchosti není krása

Profesionálové jsou zvyklí nabízet složité produkty, aby zdůvodnili svou práci a vysoké poplatky. Přitom behaviorální analýza hovoří jasně - příliš mnoho možností, o nichž je potřeba se rozhodnout, a přílišná složitost vedou ke špatným rozhodnutím.

4. Poplatky nehrají roli

Většina spotřebitelů nesáhne po produktu s nižším poplatkem, protože neporovnává celkovou cenu s hodnotou. Náklady jsou přitom nejlepším indikátorem budoucího investičního úspěchu (nebo prohry). Poplatky rozhodují, a to více, než si myslíte.

5. Časování trhu funguje

Je s podivem, že celý koncept časování trhu nebyl dávno zcela zdiskreditován. Do hry vstupuje příliš mnoho proměnných, než aby bylo možné stanovovat smysluplné predikce krátkodobého výkonu trhu nebo konkrétní investice. Investiční management o tomto problému ví, ale považuje to za složitost marketingu. Brokeři denně předkládají klientům množství různých schémat časování trhu. Jen věci nenazývají pravým jménem, takže jim investoři snadněji sednou na lep.

6. Výběr jednotlivých akcií funguje

Je to podobné jako s časováním trhu - existuje mnoho důkazů, že stock-picking nefunguje, ale i tak se fondy specializované na aktivní management (výběr jednotlivých akcií) stále prodávají ve velkém. Držet cokoli jiného než "portfolio světového trhu" (což je pro většinu lidí neatraktivní alokace aktiv) znamená aktivní management. Navzdory neustálému přesvědčování brokerů o opaku věřte tomu, že stock-picking není výdělečný koncept, minimálně pro člověka, který nechce investování věnovat veškerý čas.

 Jak přežít medvědí trh: 5 ponaučení od samotného revenanta

Jak přežít medvědí trh: 5 ponaučení od samotného revenanta

Protagonista potrhaný po útoku medvěda svádí boj o přežití. Je paralyzovaný nesčetnými zraněními, podchlazený a trpí hlady. Jak věrná analogie k tomu, co se nyní děje ve světové ekonomice a na akciovém trhu. Pravidla, kterých se držel Hugh Glass, aby přežil v mrazivé tundře, mohou pomoci zachránit finance řadě investorů.

7. Poradím si sám

Americký virolog David Baltimore, který vyhrál Nobelovu cenu za medicínu v roce 1995 za svoji studii genetického mechanismu virů, jednou prohlásil, že za léta svého působení obdržel mnoho rukopisů slibujících vyřešit jakýkoli vědecký problém. Prominentní vědci mají šuplíky plné podobných návrhů, přičemž většinou jsou jejich autory samouci fungující mimo vědeckou komunitu. Bohužel se nikdo ani vzdáleně nepřibližuje tomu, co prohlašuje.Proč? "Dobrá věda (stejně jako dobré investování nebo dobré uvažování) je postaveno na spolupráci, na úsilí komunity. Jen šílenci pracují na vlastní pěst," vysvětlil kdysi Baltimore.

Dobrá spolupráce klientů s profesionály zlepšuje investiční výsledky. Profesionál může pomoci s cíli a plány, investiční strategií, alokací aktiv, řízením rizika, odstíněním emocí, ochranou před zpronevěrou (zejména u seniorů) a daňovým i finančním plánováním.

8. Jsme racionální bytosti maximalizující svůj užitek

Velká lež propagovaná akademiky. Každý s alespoň trochou soudnosti ví, že jsme cokoli, jen ne racionální. Táhnou nás emoce jako strach, chamtivost a přehnané sebevědomí a řada kognitivních zkreslení, která nám značně znesnadňují racionální rozhodování. Kdokoli, kdo prožil technologickou bublinu, se musí smát všem těm hloupým konceptům, na které se nechali investoři zlákat.

Připomeňme si v této souvislosti slavný výrok Charlese "Chucka" Prince, bývalého šéfa Citigroup, ačkoli ten se již týkal toho, co předcházelo poslední velké krizi: "Dokud hraje hudba, měli bychom tančit."  

 

9. Já jsem jiný (výjimečný)

Rádi propadáme dojmu, že máme nadprůměrně inteligentní děti a jsme předurčeni k úspěchu. Máme pocit, že se na nás běžná pravidla investování a chování trhů nevztahují.

  • "Běžný investor nekontroluje emoce, já ano."
  • "Málokdo porazí trh, mně se to ale podaří."
  • "Téměř nikomu se nedaří investovat s dobrým portfoliomanažerem, má volba ale bude správná."

Jsme zkrátka chytřejší než průměr. Věří tomu akademici i finanční profesionálové. Jen málokdo z nás je ale opravdu "vyvolený".

IW speciál: Světový akciový medvěd se probudil. Co je dobré vědět? 

IW speciál: Světový akciový medvěd se probudil. Co je dobré vědět?

Indexy světových akcií MSCI a Bloombergu se do medvědího trendu dostaly krátce již letos 20. ledna, respektive po 10. únoru, a řada evropských indexů také hned zkraje roku. Rozvíjející se trhy v čele s Čínou se v sestupném trendu pohybují řadu měsíců, po krátkodobém odrazu výše ale medvěd opět převzal vládu nad světovými trhy jako celkem. Hlasitě si aktuálně pochutnává vedle ropného třeba také na finančním sektoru. Jak v době klesajícího trendu investovat?

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688