Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.05.2016 15:02:08

Bitcoin spree – revoluce bublá pod povrchem


Před pár dny se objevila zpráva, že se údajně podařilo odhalit identitu tajemnem opředeného zakladatele a tvůrce bitcoinu Satoshi Nakamoty. Měl by jím být pětačtyřicetiletý Australan Craig Steven Wright. Tato teorie ihned dostala trhliny, že zrovna on je zakladatelem asi nejznámější digitální měny na světě bitcoinu. Důkazy, které představil o svém autorství, jsou spíše nepřímého charakteru a hlavně chybí to klíčové primární klíč uživatele Satoshi Nakamoto, což je nezvratným matematickým a kryptografickým důkazem. Wright uvedl, že dokáže svou identitu tvůrce v blízké budoucnosti.

To je hlavní důvod proč nadšení nebo řekněme zájem o osobu pana Wrighta celkem opadlo, do doby než by představil nezvratné důkazy. Zkrátka a dobře není zatím dokázáno, že se jedná o něj. Ať už je zakladatelem této měny nebo ne, podstatné je to co je v podhoubí celého bitcoinu potažmo celého světa digitálních měn, který je při delším bádání košatější než by se mohlo zdát – je jím blockchain.

Trend is your friend
Bitcoin je jen jeden systém digitální měny, která je v podstatě z marketingového hlediska asi nejznámější měnou z těch digitálních vůbec. Klíčová je ovšem technologie, která pohání systém digitálních měn. Tato technologie blockchainu se začíná prosazovat a to je podle mě na bitcoinu fundamentálně nejdůležitější. Dal impuls a udal trend. Dal trend, kudy se má systém a organizace platebních transakcí ubírat.

Přes nějakou decentralizovanou hlavní knihu, ke které mají přístup všichni, kteří provádějí transakce. V každý okamžik, při provedení transakce se připadává další blok (tzv. block) informace do blockchainu. Všichni zúčastnění tak mají v každém okamžiku informaci o všech provedených transakcích od počátku fungování do teď a navíc vidí stav jednotlivých účtů.

Abychom si to dovedli snadněji přestavit blockchain je v podstatě online databáze všech transakcí chronologicky řazených tak jako by byly zapisovány v bance do účetních knih.

Na této technologii je nejvíce oceňována transparentnost, rychlost a také bezpečnost díky decentralizovanosti a ověřování operací.

Někteří již poukazují na budoucí problémy blockchainu. Tím jak roste jeho velikost, mohou začít problémy s uskladněním velkého množství dat a také udržováním aktuálnosti jednotlivých verzí blockchainu u všech zúčastněných.

Zájem Wall Street
„Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Potom zvítězíš.“ To byla slova Mahátma Gándhí v jednom ze slavných citátů. Já bych v případě Wall Street jej upravil a řekl, že bitcoin nejdřív ignorovali, pak se mu smáli, pak proti němu bojovali a teď se adaptují, aby tuto technologii využili pro svoje podnikání.

Čtyřicet největších hlavních amerických bank již experimentuje s touto technologií a možností využít jí pro vlastní užitek potažmo pro své vlastní klienty. Další vlaštovkou, která předznamenává, že velké banky se bez boje nenechají vyšachovat ze hry je joint venture několika vybraných největších amerických bank jako Bank of America, Wells Fargo, PNC, U. S. Bank nebo JPMorgan Chase a dalších. Systém se jmenuje clearXchange a měl by být schopen převádět peníze z účtu na účet prakticky v reálném čase.

Osobní zkušenost - k nezaplacení
Sám jsem si placení bitcoiny vyzkoušel v jedné z pražských kaváren. Nainstaloval jsem si mobilní aplikaci, zaplatil v automatu hotovými penězi, naskenoval QR kód do své čtečky a během pěti minut jsem měl připravený zlomek bitcoinu k zaplacení. Placení byla otázka chvilky, za pět minut byly peníze převedeny na účet kavárny.

Ačkoliv všechno to těžení, blockchain, block, bitcoin, QR kód může znít super složitě. Jsem přesvědčen, že pro mojí věkovou skupinu a mladších bude ovládání této technologie jednoduché jako placení kartou online. Já osobně jednoznačně budu mezi prvními, kdo budou používat tyto technologie při masovém nasazení.

Z výše popsaného bych udělal závěr asi takový, že bitcoin udal směr, ukázal možnosti, ale nezbytně přímo tato měna se nemusí stát bezhotovostní budoucností placení prakticky čehokoliv. Můžeme ji třeba pracovně nazvat digitální měna 1.0 a masového nasazení se můžeme čekat v dalších verzích.

Foto: Zach Copley - CC BY-SA 2.0

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

08.11.2021Bitcoin jako součást energetické revoluce? Olívia Lacenová (O. Lacenová)
15.10.2020Pod povrchem současného akciového trhu Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688