Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  06.05.2016 15:47:02REKLAMA

Národní cena kvality - prestižní ocenění, které přináší vyšší zisky

Pomalu se blíží termín, do kterého se ještě mohou české firmy přihlásit se do Programu Národní ceny kvality s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu. Šance získat za velmi výhodných podmínek aplikaci nejúspěšnějšího evropského nástroje řízení – Modelu Excelence EFQM a současně zabojovat o nejprestižnější světové ocenění končí posledním květnovým dnem.

V 85 zemích světa se každým rokem vyhlašují programy National Quality Awards. Jsou považovány za nejprestižnější ocenění, jaké může firma či organizace získat. Oprávněně. Přestože jsou v celém světě udělovány řady dalších ocenění, žádné není založeno na podobně komplexním, objektivním a náročném posuzování.

"V Národních cenách je v celém světě využíváno posuzování podle Modelu Excelence EFQM, nebo jeho variant. Tento model dokáže objektivně srovnat firmy různých oborů a velikostí a ukázat, jak dobře jsou řízeny a jak fungují," vysvětluje Robert Szurman, státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu a předseda Rady kvality ČR.

Hodnocení podle kritérií Modelu Excelence EFQM je zcela exaktní a velice podrobné. Je posuzována míra plnění 32 subkritérií předpokladů (každé ze sedmi hledisek) a 8 subkritérií výsledků (každé z pěti hledisek). Výsledky jsou přepočítávány na body, přičemž pětisetbodovou hranici překročí jen skutečně nejlepší z nejlepších.

Právě vysoká náročnost a objektivita hodnocení získala Národním cenám kvality vysokou prestiž. V celém světě se proto jejich udílení ujímají předsedové vlád, prezidenti a hlavy monarchií a samotný akt bývá velkou společenskou událostí. V USA je cena dokonce zakotvena federálním zákonem.

Český vítěz Národní ceny kvality je každoročně dekorován na slavnostním večeru ve Španělském sále Pražského hradu, za přítomnosti nejvyšších představitelů státu.

Pro všechny oceněné je tento večer celoživotním zážitkem. Pro firmy, které exportují, nebo mají partnery či mateřské firmy v zahraničí, je navíc udělení Národní ceny kvality tím nejlepším doporučením a garancí vynikající úrovně práce managementu i celé společnosti. To potvrzuje i celosvětově uznávaný titul "Recognised for Excellence", který každý národní vítěz získá od nadace EFQM.

V roce 2016 se poprvé účastní vítěz posledního ročníku – společnost Ahold – celoevropské soutěže EFQM Excellence Award.

Prezident Miloš Zeman předává Národní cenu kvality zástupcům společnosti Ahold

Nejen prestiž, ale i vyšší efektivita a zisky

I když je prestiž Národních cen kvality určitě důležitá, firmy se do tohoto programu hlásí nejen aby získali ocenění, ale i kvůli samotnému procesu hodnocení.

"Národní ceny kvality jsou jedinou soutěží, která účastníkům prokazatelně přináší lepší kvalitu řízení, vyšší efektivitu, konkurenceschopnost a nárůst zisku", vysvětluje Jan Taraba, ředitel Národního střediska podpory kvality. "Model Excelence EFQM, který firma v rámci hodnocení aplikuje, dokáže společnost podrobně popsat, odhalit silné stránky i prostor pro zlepšení a při dlouhodobém používání zjednoduší řízení a jasně ukáže, jak se daří trvalé zlepšování v jednotlivých závodech či odděleních," dodává Taraba.

Model přináší jakékoli organizaci, firmě, škole, nemocnici i úřadu veřejné správy přehled o tom, jak si vede v porovnání s nejlepšími konkurenty v oboru. Díky sebehodnocení podle Modelu Excelence EFQM se ukáže, v jakém stavu se organizace nachází. Její manažeři se zbaví "provozní slepoty" a získají nadhled nad všemi činnostmi. Pravidelně opakované sebehodnocení přivádí firmu na systematickou cestu zlepšování, učení se a porovnávání se s ostatními organizacemi. Objektivita zajištěná dohleden nezávislých hodnotitelů pak pomáhá více motivovat zaměstnance, vede je k soutěživosti a umožňuje managementu spravedlivě nastavit systém odměňování podle reálných zásluh.

"Model Excelence EFQM se perfektně osvědčil v každodenní praxi velkých koncernů i velmi malých firem," odpovídá Vladimír Straka, předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality ČR. "Dobré zkušenosti z praxe potvrdily i dlouhodobé studie univerzit v Leicesteru a ve Vídni, které jasně prokázaly, že firmy pracující s modelem mají zisk i další ekonomické výsledky lepší o desítky procent, oproti firmám, které výhod modelu nevyužívají."

Úspěch Modelu Excelence EFQM přičítají mnozí manažeři způsobu jeho vzniku. Zatímco řada jiných systémů řízení vznikala od začátku jako komerční produkt v některé z poradenských firem, Model Excelence EFQM vznikl z potřeby a na zakázku největších evropských koncernů. Philips, Siemens, ABB, Renault a dalších 10 velkých evropských společností sdružilo prostředky a založilo nadaci EFQM s jediným cílem: zanalyzovat nejlepší zkušenosti s řízením z celého světa a vytvořit model, který vrátí evropským firmám konkurenceschopnost. O to, že se zadání podařilo splnit, svědčí fakt, že je v současnosti Model Excelence EFQM v celé Evropě uznáván jako jeden z nejkomplexnějších manažerských nástrojů a používá ho téměř 60% velkých a středních společností. Celkem 30.000 evropských firem všech velikostí využívá výhod modelu.

Čeští manažeři výsledky modelu potvrzují

V České republice je model využíván mnohem méně, než ve vyspělých západoevropských zemích. Je to dáno obecnou nechutí k plánování a mnohdy i špatnými zkušenostmi manažerů s drahými poradenskými firmami, které nesplnily jejich očekávání. I u nás se ale naštěstí najdou manažeři, kteří si limity intuitivního řízení uvědomují a hledají metodu, jak zavést do své práce systém a pořádek. Ti, kteří si vyzkoušeli Model Excelence EFQM jsou vesměs nadšeni a model rozhodně doporučují. A pokud si na něco stěžují, pak jen na to, že neměli model k dispozici dřív.

Řada studií jednoznačně prokázala pozitivní výsledky Modelu Excelence EFQM.jpg

"Když porovnám certifikaci ISO a zavádění modelu EFQM v naší firmě, můžu říci, že náklady byly velmi podobné. Ale zatímco z certifikace pro nás vyplynulo asi 10 připomínek, nasazení EFQM modelu nám ukázalo 105 námětů ke zlepšení," potvrzuje význam modelu Milan Šrámek, vedoucí managementu kvality KERMI spol. s.r.o., vítěze Národní ceny kvality.

Certifikace ISO je dnes prakticky nutnou podmínkou pro vstup na trh, ale cestou ke skutečné kvalitě a dobrým výsledkům je jednoznačně Model excelence EFQM.

Model je samozřejmě možné do firmy zavést i bez účasti v programu Národní ceny kvality. Je to ale dražší cesta a navíc na jejím konci nestojí možnost zisku žádného ocenění.

"Díky podpoře Ministerstva průmyslu a obchodu umožňuje podnikům účast v Národních cenách kvality zavést Model excelence EFQM za podstatně zvýhodněných podmínek. A prestižní ocenění, které je v celém světě vnímáno jako vstupenka do klubu elitních firem, mohou ty nejlepší získat jako příjemný bonus, nebo třešničku na dortu," vysvětluje výhody účasti v programu Národní ceny kvality Jan Taraba.

Pro menší firmy, nebo pro ty, kdo se zavedením modelu váhají, jsou určeny zjednodušené programy START a START Plus. Umožňují vyzkoušet principy a funkčnost modelu s menším úsilím a nižšími náklady. V programu START Europe je pak možné získat ocenění za realizaci jednotlivých projektů zlepšování.

Ale pozor. Zatímco do modelů START a START Plus je možné se hlásit celý rok, přihlášku do Národní ceny kvality ČR – Model excelence je možné podat jen do konce května!

Pokud tedy chcete Vaši firmu přivést na cestu k excelenci, máte nejvyšší čas.

Více informací:www.narodnicena.cz, přihlášky do Národní ceny kvality ČR: www.sokcr.cz


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688