Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  24.05.2016 17:04:09

Ministr Dienstbier představil Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů


S materiálem, který představuje první ucelený strategický dokument na úrovni vlády zaměřený na vyrovnání zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, seznámil v úterý 24. května ministr Dienstbier novináře na setkání v Poslanecké sněmovně PČR. Akční plán projedná vláda na svém zasedání v pondělí 30. května.

Ženy v České republice vydělávají v průměru o 22 % méně než muži, jejich zastoupení ve vrcholné politice a rozhodovacích pozicích je velmi nízké a i nadále čelí přímé i nepřímé diskriminaci na trhu práce.

Mezinárodní srovnání ukazují, že v oblasti rovnosti žen a mužů je Česká republika pod evropským průměrem a dobře si nevede ani v celosvětovém měřítku.  V žebříčku Světového ekonomického fóra zkoumajícího úroveň rovnosti žen a mužů ve 145 zemí světa jsme v minulém roce obsadili až 81. místo.
V pondělí 30. května předloží ministr Dienstbier vládě Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Do jeho přípravy se od samého počátku zapojili i zástupci a zástupkyně obchodních společností sdružených v platformě Byznys pro společnost.
 

Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích:

  • Ženy v současnosti tvoří 44 % ekonomicky aktivního obyvatelstva ČR. Zároveň tvoří 56 % studentů a studentek všech vysokých škol a 61 % jejich absolventů a absolventek. Přes výše uvedené skutečnosti zůstávají nadále výrazně podreprezentovány v rozhodovacích pozicích v rámci veřejné i soukromé sféry.
  • V současné vládě ČR jsou tři ženy z celkem 17 ministryň a ministrů (18 %). Ženy tvoří 19,5 % v dolní komoře Parlamentu ČR a 18,5 % v Senátu. Podíl žen v zastupitelstvech měst a obcí je 27 %. Ženy tvoří 12 % členek a členů představenstev a pouze 9 % výkonných řídících pozic firem obchodovaných na burze. Tyto údaje staví ČR na zadní místa ve srovnání v rámci EU.
  • Akční plán navazuje na Strategii a představuje první ucelený dokument na úrovni vlády ČR specificky zaměřený na oblast vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích.
  • Akční plán nahlíží dané téma komplexně. Proto kromě popisů aktuální situace v různých oblastech obsahuje sadu doporučení, jak ji zlepšit a především předkládá konkrétní nástroje, jejichž užití přímo podpoří vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Tyto nástroje jsou zarámovány do časového harmonogramu a jsou k nim přiřazeny ukazatele jejich naplňování.
  • Akční plán obsahuje celkem 37 úkolů, které jsou rozděleny do čtyř oblastí:
    • Obecné úkoly pro podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích
    • Úkoly pro oblast politiky
    • Úkoly pro oblast veřejné správy a dalších institucí veřejného zájmu
    • Úkoly pro oblast obchodních společností
  • Úkoly reflektují nejen přímo oblast vrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, ale i úzce související oblast slaďování pracovního, soukromého a rodinného života. Patří mezi ně např.:?
  1. V rámci státní správy a obchodních společností s většinovou majetkovou účastí státu zveřejňovat všechna výběrová řízení na vedoucí pozice, využívat genderově senzitivní jazyk v inzerci pracovních pozic, ustavovat genderově smíšené výběrové komise či cíleně oslovovat ženy či muže k účasti ve výběrových řízeních
  2. V rámci obsazovaní služebních míst zohlednit hledisko vyrovnaného zastoupení žen a mužů při výběru 1 ze 3 nejvhodnějších kandidátů/kandidátek
  3. Zakotvení podpory rodičů s dětmi do dvou let věku při návratu na trh práce v rámci Koncepce rodinné politiky MPSV
  4. Realizace osvětových kampaní zaměřených na nerovné postavení žen a mužů na trhu práce, včetně rozdílu v odměňování žen a mužů
  5. Vytvoření manuálu pro politické strany a hnutí k podpoře rovnosti žen a mužů
  6. Zavést povinné zveřejňování údajů o podílu žen a mužů v rozhodovacích pozicích největších obchodních společností ve výročních zprávách.
  7. V rámci dotační politiky podporovat také projekty zaměřené na podporu novinářek a novinářů (vč. mentoringu a leadershipu) s cílem vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích v oblasti médií.

 

 

  •  
  • Přílohou Akčního plánu jsou doporučení adresované politickým stranám a obchodním společnostem za účelem podpory vyššího zastoupení žen a diverzity ve vedení.
  • Akční plán navazuje na programové prohlášení vlády ČR, ve kterém se vláda ČR zavázala k podpoře vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Navazují také na Strategii, kde vláda ČR stanovila cíl dosažení do roku 2020 alespoň 40% zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích ve veřejné i soukromé sféře.





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688