Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Hypotéky  |  22.06.2016 08:52:06

Úrokové sazby zůstávají rekordně nízké, z výhody se ale snadno může stát past


 

Úrokové sazby u hypoték se v České republice stále drží přilepené u dna. Podle aktuálních dat Fincentra Hypoindexu se i v květnu pohybovaly pod psychologickou dvouprocentní hranicí, když opět o něco málo snížily dosavadní rekordní hranici na nové minimum 1,89 procenta. Rekord padl i objemu sjednaných hypoték, banky na ně 10 831 klientům poskytly 20,7 miliardy korun.


Rekordně nízké ceny hypoték stimulují poptávku po bydlení, na hypoteční úvěr totiž dosáhnou i ti, kteří by si ještě před pár lety koupi bytu nemohli dovolit. Vyšší dostupnost úvěrů je sice pozitivní jev jak pro samotné zájemce o bydlení, tak pro českou ekonomiku, ukrývá v sobě ale zároveň rizika. 
 


I když se úrokové sazby ještě nejméně přes léto budou držet na historických minimech, ve střednědobém horizontu lze očekávat jejich postupný růst minimálně o jeden procentní bod. Pro klienty, kteří si vzali hypotéku takzvaně na krev, to bude znamenat citelný zásah do rodinného rozpočtu – po vypršení fixace jim totiž naráz vzroste měsíční splátka o stovky až tisíce korun.


Zájemci o nové bydlení by proto měli důkladně zvažovat, zda je splácení úvěru nemůže dostat do úzkých. Před rozhodnutím, které znamená závazek i na desítky let, by měli mít naspořenou dostatečnou rezervu a dobře spočítané příjmy i výdaje.
 


Dostupnost úvěrů pro ty, kteří si půjčují „na doraz“, teď výrazně sníží doporučení České národní banky (ČNB), podle nějž bude od října možné financovat bydlení hypotékou nejvýše do 95 procent a od příštího dubna pouze do 90 procent hodnoty nemovitosti. Centrální bankéři se tímto rozhodnutím opět vydávají na tenký led, když si uzurpují právo rozhodovat za svéprávné lidi, jakou výši hypotéky jejich rozpočty ještě unesou.

 

Pozitivní dopad levných hypoték zároveň eliminuje rostoucí cena bytů v Praze i v regionech. Na vině je nejen stabilně rostoucí poptávka, ale i výpadek na straně nabídky. Tu způsobuje především nesmyslně komplikované stavební řízení. Kvůli českému legislativnímu Kocourkovu tak domácnosti sice ušetří na hypotékách, o tyto peníze je ale hned připraví neschopnost zákonodárců zjednodušit povolování nových staveb. Hlavně kvůli tomu ceny bytů rostou rychleji, než by tomu bylo ve zdravém podnikatelském prostředí.

  

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688