Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  28.07.2016 10:02:39

Kritický týden otestuje potenciál pro oživení dolaru

Autor: John Hardy, vedoucí oddělení forexu, Saxo Bank

Americký dolar uzavřel minulý týden v silném tónu a kurz EURUSD se konečně dostal na denní uzavření pod úrovní 1,1000. Hlavním hnacím motorem je tento týden očekávání, že se Fed projeví v poněkud ostřejším tónu, a podpoří tak pravděpodobnost zářijového nebo prosincového zvýšení úrokových sazeb, pokud bude americká ekonomika i nadále posilovat.

Podíváme-li se na zprávy agentury CFTC (Commodity Futures Trading Commission) o spekulativních pozicích z tohoto týdne, vidíme, že američtí obchodníci s měnami mají silnou agregovanou krátkou pozicidolarech, ale v podstatě téměř vše je nahromaděno v párech EURUSD a GBPUSD. Z toho pár s librou představuje -74 000 kontraktů (cca 4,6 mld. liber), což je překvapivě jen o něco méně než rekordní krátké poziceroku 2010.

Na trhu mezitím schází zhruba 100 000 kontraktů v EURUSD (v hodnotě 12,5 mld. dolarů), avšak trh stojí na výrazně krátkých pozicích vůči japonskému jenu (39 tisíc kontraktů), australskému dolaru (33 tisíc) a kanadskému dolaru (22 tisíc). Nelze tedy mluvit o přeplněných dlouhých dolarových pozicích. Všimněte si, že rekordní krátké pozice kurzu EURUSD jsou ve výši 225 000 kontraktů, takže tu máme dost místa pro další rozšiřování pozic.

Setkání G20 proběhlo v klidu včetně obvyklých prohlášení o nutnosti vyhnout se měnové manipulaci a o potřebné podpoře fiskálních stimulů. Zpětně se dá říct, že jednání zřejmě poskytlo Číně důvod pro posílení vlastní měny v minulém týdnu, takže tento týden by se mohl stát zajímavým bodem zlomu a ukázat, zda se Čína vrátí k postupnému oslabování, které bylo jejím mottem už řadu měsíců.

 

Kurz EURUSD

Kurz EURUSD byl po šoku z brexitu dlouhodobě stlačený ve svém rozmezí a i přes celkem klidné jednání ECB euro proti celkově posilujícímu dolaru oslabilo. Pozornost se tento týden upírá na jednání FOMC s otázkou, zda se Janet Yellenová a spol. rozhodnou podpořit sílu dolaru trochu víc jestřábím přístupem. Další zajímavou úrovní je oblast kolem 1,0800, možná i níž, protože poslední úroveň Fibonacciho zpětných pohybů se projevila na úrovni 61,8 %, hned pod 1,0950 a zastavila krvácení způsobené brexitem.

 

Zdroj: Saxo Bank

 

Vybrané měny zemí G-10 souhrn

 

USD dolar vypadá stabilně a potřebuje si svou sílu udržet i po jednání FOMC tento týden. V opačném případě je tu značné riziko, že se letní stagnace v srpnu opět vrátí. Všimněte si, že Trump dohání v průzkumech Clintonovou, takže nejistota ohledně listopadových prezidentských voleb se zvyšuje.

EUR po prolomení hranice 1,1000 vypadá slabě dnešním klíčovým testem bude německý průzkum IFO. Přesto však jednotná měna reaguje poměrně neutrálně ve srovnání s ostatními měnami.

JPY dá se předpokládat, že japonský jen má po chabém pátečním vystoupení Bank of Japan prostor pro oživení, ale současně může dopad silné chuti riskovat působit proti dalšímu posilování JPY. Možná tedy bude pro BoJ stlačit jen zpět snazší, než si všichni myslíme.

GBP Libra byla v pátek potrestaná za značné ztráty PMI, jakmile se trh zprávy dozvěděl. Následné posílení, zejména proti euru, naznačuje, že krátké pozice libry mohou být přeplněné a nepřekvapilo by, kdyby při současném příklonu k riziku libra odolala.

CHF Pokud z jednání FOMC vzejde aspoň trochu jestřábí podpora, bude zajímavé sledovat pár USDCHF, který v poslední době nedokázal prorazit výše, zejména nyní, kdy se kurz EURUSD protlačil dolů přes hranici 1,1000.

AUD preferujeme vyšší australský dolar vůči novozélandskému. Klíčovým testem páru bude středeční zveřejnění australských CPI za druhé čtvrtletí. Kurz AUDUSD se mezitím usadil v nejisté zóně mezi 0,7300 a 0,7650. Zatím nevíme, kterým směrem se vydá.

CAD kurz USDCAD dnes ráno tlačil na klíčovou zónu rezistence nad 1,3140. Už dlouho preferujeme posun výše a otevření nad 1,3300+ podpořené jestřábím Fedem a nízkými cenami ropy i nepříjemným strukturálním pozadím Kanady (soukromé zadlužení a slabý běžný účet).

NZD novozélandský dolar má problém dostat se níž po nedávném agresivním propadu, protože holubičí RBNZ už ceny stanovila a na svém jednání 11. srpna bude muset dosáhnout na vysoko nastavenou laťku.

SEK kurz EURSEK se snaží udržet na úrovni 9,50 klíčová lokální rezistence před maximem cyklu/rozpětí je nad 9,60. Tento týden můžeme ze Švédska očekávat řadu zajímavých údajů (průzkumy důvěry ve středu, údaje o nezaměstnanosti a maloobchodu ve čtvrtek a v pátek odhad HDP za druhé čtvrtletí).

NOK kurz EURNOK s oslabením ropy tlačí na klíčovou rezistenci v zóně 9,40/45. Posílení USD by mohlo vést k dalšímu snížení cen ropy a tedy k oslabení NOK.

 

O autorovi:

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd. John Hardy poskytuje komentáře k FX a hlavním třídám aktiv z makroekonomického hlediska.

 

 

 

 

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688