Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.08.2016 08:54:17

PEGAS NONWOVENS dosáhl v 1H16 EBITDA ve výši 22,8 milionu EUR

PEGAS NONWOVENS SA (dále jen „PEGAS” nebo „Společnost”), přední evropský výrobce netkaných textilií, dosáhl na základě neauditovaných výsledků v prvním pololetí roku 2016 celkových konsolidovaných výnosů 106,7 milionu EUR, což představovalo meziroční pokles o 4,5 %.

 

Pokles cen polymerů měl na meziroční srovnání tržeb negativní vliv. Ceny polymeru jsou od začátku roku víceméně stabilní a pohybují se na dlouhodobých minimech. Negativní vliv cen polymerů do tržeb byl kompenzován meziročním nárůstem objemu prodejů v tunách.

EBITDA dosáhla v prvním pololetí roku 2016 hodnoty 22,8 milionu EUR, meziročně o 5,8 % více. Meziroční nárůst ukazatele EBITDA byl do značné míry způsoben zejména přeceněním opčního akciového plánu, který za první pololetí 2016 představoval náklad ve výši 0,5 milionu EUR oproti nákladu ve výši 2,5 milionu EUR za první pololetí 2015. Objem produkce v prvním pololetí 2016 pouze nepatrně poklesl ve srovnání se stejným obdobím v předchozím roce a neměl významný dopad do EBITDA. Dopad mechanismu přenesení cen vstupních materiálů byl meziročně mírně negativní.

V první polovině roku 2016 činil provozní výsledek hospodaření (EBIT) 14,7 milionu EUR, o 7,9 % více než ve stejném období roku 2015.

Čistý zisk dosáhl v prvním pololetí roku 2016 hodnoty 7,5 milionu EUR, což je meziročně o 53,8 % méně zejména z titulu vykázaných nerealizovaných kurzových změn v porovnávaných obdobích.

Výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí považuji za dobré. Ukazatel provozního hospodaření, EBITDA, v letošním roce nevykazuje výrazné výkyvy, kterých jsme byli svědky v minulých letech. EBITDA ve druhém čtvrtletí dosáhla výše 11,2 milionu EUR a před zohledněním vlivu přecenění opčního akciového programu tak byla plně srovnatelná s EBITDA dosaženou za první čtvrtletí tohoto roku. Vzhledem k absenci dalších externích vlivů, jako je např. vývoj cen polymerů, tak můžeme opět ukázat, jak je naše podnikání za standardních okolností stabilní.

K dobrým výsledkům opět přispěla výroba, která už několik čtvrtletí v řadě dosahuje solidních úrovní. Rovněž objem prodeje splňuje plánované hodnoty a v naturálním vyjádření, tj. v tunách, jsme zaznamenali nárůst oproti loňskému roku. Zásoby hotových výrobků se nám také daří držet na optimální úrovni.

Ceny polymerů jsou od začátku roku poměrně stabilní a dopad mechanismu přenesení cen vstupních materiálů do výsledku tak v prvním pololetí nebyl významný. Přecenění opčního akciového programu ovlivnilo hospodaření za první pololetí pouze mírně negativně, částkou přibližně ve výši 0,5 milionu EUR. PEGAS NONWOVENS SA (société anonyme) je zapsán v rejstříku obchodu a společností R.C.S. v Lucembursku pod číslem B 112.044. Sídlo společnosti je 68-70, boulevard de la Pétrusse, L-2320 Luxembourg, Lucembursko. Registrován u Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) v Lucemburku pod číslem E-0043

 

Pokud jde o dlouhodobější projekty, investice do nové výrobní linky typu Compact pokračuje v souladu s plánem, přičemž termín jejího spuštění i nadále předpokládáme začátkem třetího čtvrtletí roku 2017. Výstavba skladové haly v závodě ve Znojmě finišuje a očekáváme, že od začátku října budeme moci těchto kapacit využít pro skladování hotových výrobků a vstupního materiálu.

Významnou skutečnost v souvislosti s projektem v Jihoafrické republice představovalo založení dceřiné společnosti za účelem koupě určeného pozemku. Rovněž jsme vstoupili v jednání s našimi zákazníky.

Ve vztahu k našim akcionářům potom věřím, že kromě stabilního hospodaření společnosti je potěšila i dividenda ve výši 1,25 EUR na akcii, kterou obdrží v říjnu,“ sdělil František Řezáč, generální ředitel a člen představenstva společnosti PEGAS NONWOVENS SA.                

Jan Židek
Manažer externího reportingu

 

PEGAS NONWOVENS

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688