Vlada.cz (Vláda)
Důchody a penzijní  |  05.09.2016 16:52:59

Premiér Sobotka: Vláda navrhla zastropovat věk odchodu do důchodu na maximálně 65 letech


Vláda dnes jednomyslně schválila zastropování věku pro odchod do důchodu na maximálně 65 let. Splnili jsme nejen důležitou prioritu z koaliční smlouvy, ale udělali jsme další významný krok pro zlepšení kvality života budoucích seniorů.

Dnes přijaté opatření se pozitivně dotkne občanů narozených po roce 1965, kteří by jinak odcházeli do důchodu později. Zavedení stropu také znamená, že lidé v produktivním věku budou moci lépe plánovat a po odchodu z pracovního života získají možnost kvalitně stráveného stáří.

Česká republika je jedinou zemí Evropské unie, která doposud neměla stanovenou maximální hranici věku pro odchod do penze. Nepovažuji přitom za reálné, aby se důchodový věk zvyšoval bez ohledu na kvalitu života ve stáří. Současný mechanismus sice vychází z teze, že se život prodlužuje, ovšem nekopíruje skutečné životní podmínky starších lidí. Neúměrné a neadekvátní protahování odchodu do penze je v rozporu se základními principy péče státu o své seniory.

Za ideální stav považujeme situaci, kdy každý bude moci strávit čtvrtinu svého života ve starobním důchodu. Abychom toho docílili, maximální hranice pro odchod do penze bude mimo jiné v závislosti na očekávaném věku dožití pravidelně revidována. Návrhy případných úprav stropu odchodu do důchodu každých pět let připraví Ministerstvo práce a sociálních věcí, a to počínaje rokem 2019.

Dnešní opatření navazuje na kroky, kterými koaliční vláda od začátku fungování zlepšuje životní podmínky seniorů. Podařilo se nám již zrušit nefunkční druhý důchodový pilíř a zabránit privatizaci důchodového zabezpečení do rukou privátních finančních skupin. Současně s tím jsme zvýšili daňovou podporu úspor ve třetím pilíři a rozšířili možnost spoření i pro děti.

Obnovili jsme slevu na dani pro pracující důchodce a také pravidelnou valorizaci penzí. V letošním roce jsme rovněž prosadili pro všechny důchodce jednorázový příspěvek 1200 korun. Výrazného ulehčení pro důchodce jsme pak dosáhli zrušením poplatků ve zdravotnictví i snížením DPH na léky z 15 na 10%.

Zlepšování života seniorů zůstává důležitou a podstatnou prioritou vládní politiky. Ve zbytku funkčního období vlády chceme minimalizovat doplatky za léky pro pacienty nad 65 let. Připravovaným zákonem o sociálním bydlení pak chceme pomoci všem, kteří nemají bydlení či mohou mít problémy s financováním důstojného života – nevyhovující bytová situace se často týká právě seniorů. Během měsíce září by pak měla ministryně práce a sociálních věcí připravit návrh profesí, které mají mít nárok na předčasný odchod do penze.
 

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

 

 

 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688