TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  22.09.2016 09:23:58

Chcete si nechat namontovat "kouli"? Tohle si ohlídejte


Pokud má auto tažné zařízení už od výroby, mělo by být zapsané v technickém průkazu vozidla. "Informace o tom najdete v poznámkách pod technickými údaji, kam se zapisují například ráfky kol a jiné doplňky," upřesňuje Pavel Foltýn z Auto ESA. I když vám bude prodávající auta tvrdit, že je doplněk originální, raději jeho zápis v technickém průkazu prověřte.

Trochu komplikovanější je to pak s dodatečnou montáží, ať už originálního nebo neoriginálního tažného zařízení. Jako téměř všechno, co souvisí s provozem auta a jde nějakým způsobem regulovat, je samozřejmě i montáž tažného zařízení a jízda s ním nějakým způsobem vymezena zákonem.

Předně je potřeba použít tažné zařízení, který odpovídá evropské, a tedy i české, homologaci. Upravuje to norma 94/20/ES EHK 55 a ta musí být uvedena na dílu, který chcete na auto namontovat. K doplňku by vám měl prodejce dát i tzv. typový list. Od člověka či firmy, která vám tažné zařízení namontuje, budete potřebovat potvrzení o odborné montáži.

Toto potvrzení vám může vydat jedině tzv. "pověřené montážní pracoviště". Tato pracoviště může pověřit pouze držitel typového schválení tažného zařízení dané značky. "Jejich seznam najdete například na internetových stránkách Ministerstva dopravy a nejčastěji se jedná o odborné servisy zabývající se montáží tažných zařízení," doplňuje Foltýn z Auto ESA. Další možností je projít přes stanici technické kontroly, kde se provede prověření o správnosti montáže.

Tažné zařízení lze do technického průkazu vozidla zapsat pouze na základě potvrzení obou částí, tedy garance shodnosti a potvrzení montáže. Dále je potřeba vyplnění základních údajů v typovém listu (typ tažného zařízení, typ vozidla, největší hmotnost přívěsu a největší svislé zatížení spojovacího zařízení). Předložený typový list musí svým provedením plně odpovídat vzoru.

Pokud jde o jízdu, tak v případě odnímatelného tažného zařízení musí být při jízdě bez přívěsného vozíku tzv. "koule" ukryta. Je jedno, zda ji odmontujete nebo jen sklopíte, pokud to technické provedení dovoluje. Při případné silniční kontrole pak záleží na vůli policisty, ale zpravidla za neodmontované tažné zařízení rádi rozdávají pokuty.

S obyčejným řidičským průkazem skupiny B (bez rozšíření B96 nebo B+E) smíte za autem táhnout maximálně 750 kg těžký přívěs. Případně můžete táhnout i přívěs těžší, ale maximální přípustná hmotnost soupravy (tedy auta a přívěsu dohromady) nesmí překročit 3500 kg. "Každé auto má také zapsané maximální přípustné hmotnosti brzděného a nebrzděného přívěsu v technickém průkazu a ty samozřejmě nesmíte překročit," připomíná Pavel Foltýn z Auto ESA.

Pokud máte v plánu pravidelně tahat těžký přívěs, před koupí auta ověřte právě jeho technické parametry, ať víte, kolik za něj smíte maximálně připojit. Stejně tak raději hledejte auta s odborně provedenou montáží tažného zařízení, ideálně aby se jednalo o originální doplněk.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688