ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  26.09.2016 09:04:38

Konjunkturální průzkum - září 2016

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v září mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, se oproti srpnu mírně zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 97,1. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně nepatrně snížil o 0,1 bodu na hodnotu 95,2. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve vybraných odvětvích služeb; v průmyslu se mírně snížila; ve stavebnictví a v obchodě se snížila. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšil o 2,1 bodu na hodnotu 106,4. Ve srovnání se zářím 2015 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

průmyslu se v září důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně snížila o 0,7 bodu na hodnotu 97,1. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se také téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů rovněž téměř nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce snížení tempa růstu výrobní činnosti a téměř neměnnost zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se téměř nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se snížila. Celková důvěra v odvětví průmyslu je ale v meziročním srovnání vyšší.

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v září meziměsíčně snížila o 5,1 bodu na hodnotu 72,5. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů snížilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti srpnu téměř nezměnilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa stavební činnosti a také zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se snížila, pro období příštích šesti měsíců se téměř nezměnila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve stavebnictví také nižší.  

V září se indikátor důvěry v odvětví obchodu oproti srpnu snížil o 1,2 bodu na hodnotu 97,3. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se snížilo. Zásoby zboží se téměř nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se snížila. Celkově je důvěraobchodě oproti minulému roku také nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra podnikatelů v září meziměsíčně zvýšila o 1,2 bodu na hodnotu 95,6. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti srpnu téměř nezměnilo. Hodnocení poptávky v září se nezměnilo, její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se téměř nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se mírně snížila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb také vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v září meziměsíčně zvýšil o 2,1 bodu na hodnotu 106,4. Ze šetření v září vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace a obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se téměř nezměnily. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání se srpnem také téměř nezměnil. Obavy spotřebitelů z růstu cen se zvýšily. V meziročním srovnání je důvěra spotřebitelů vyšší.

_____________________
Poznámky:
Zodpovědný vedoucí pracovník ČSÚ: Juraj Lojka, ředitel odboru
Kontaktní osoba: Jiří Obst, tel. 274054116, e-mail:  jiri.obst@czso.cz
Metoda získání dat: Konjunkturální zjišťování ČSÚ, spotřebitelský průzkum GfK Czech
Konjunkturální a spotřebitelské průzkumy jsou spolufinancovány granty Evropské komise DG ECFIN.
Termín ukončení sběru dat: 19. 9. 2016
Navazující publikace: 070006-16 Konjunkturální průzkum v podnicích průmyslových, stavebních, obchodních a ve vybraných odvětvích služeb
(https://www.czso.cz/csu/czso/konjunkturalni-pruzkumy)
Termín zveřejnění další RI: 24. 10. 2016

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688