Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.09.2016 16:08:10

Deutsche se dotkla dvacetiletého minima. Německo ji nechce zahraňovat.


Akcie neměcké Deutsche Bank procházejí ztrátovým obdobím. Analytici připisují poslední propady reakci na sobotní informace magazínu Focus, který uvedl, že německá vláda nehodlá Deutsche Bank zachraňovat. Informaci, že o "bail outu" bance ze strany německých úřadů zatím nemůže být řeč, potvrdil na začátku posledního týdne září 2016 i tiskový mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové a podnítil tak spekulace o tom, že Deutsche bude muset získat víc kapitálu a naředit tak hodnotu obchodovaných akcií. Například Andreas Utterman, jeden z vysokých manažerů Allianz Global Investors, však neoblomnosti německé vlády nevěří a tuší, že pokud by se situace ještě více zhoršila, Deutsche by s vládní asistencí mohla počítat.

Jen během pondělního dopoledne odepsaly akcie německého bankovního domu až 6,9 % a propadly se tak na úroveň 10,62 eur za kus – podle historických dat agentury Bloomberg to bylo na nejnižší hodnotu za více jak dvacet let. Od začátku roku Deutsche Bank ztratila už zhruba polovinu své původní hodnoty.

Deutsche Bank se snaží o restrukturalizaci už přes rok, když do jejího čela usedl John Cryan. Ve hře nyní může být další propouštění a snižování nákladů, stejně jako prodej některých částí, například divize asset managementu. V pondělí banka v reakci na propad hodnoty svých akcií oznámila, že navýšení kapitálu neplánuje, neboť prý splňuje všechny regulatorní požadavky. Deutsche Bank nesužují pouze nízké úrokové sazby, které srážejí marže všem společnostem napříč finančním sektorem. Největším současným problémem pro management Deutsche Bank je fakt, že si američtí regulátoři před dvěma týdny řekli o 14 miliard dolarů za urovnání sporu ohledně pochybení při prodeji hypotečních cenných papírů. Tržní kapitalizace Deutsche Bank je přitom po pondělním propadu akcií jen o zhruba 800 miliónů eur vyšší, než suma požadovaná regulátory. Částku banka odmítla zaplatit.

V souvislosti s požadavky amerických regulátorů se vynořily spekulace, že Spojené státy se mstí za pokutu, kterou Evropská komise vyměřila kalifornskému technologickému gigantu Apple. Proti tomuto tvrzení však stojí fakt, že americké ministerstvo spravedlnosti bylo v minulosti nekompromisní i vůči vlastním bankám jako JP Morgan a Bank of America, které v minulosti donutilo zaplatit za urovnání sporů 13 a 17 miliard dolarů.

Částka požadovaná regulátory po Deutsche Bank je i tak obecně považovaná vysokou a potenciálně likvidační. Před systémovými dopady případného kolapsu Deutsche ostatně už v létě varoval Mezinárodní měnový fond. I proto někteří očekávají, že američtí regulátoři nakonec podlehnou tlaku slevit z požadované sumy.

Bance nepomáhá ani fakt, že si proti ní vsadily hedgeové fondy, které otevřely krátké pozice v hodnotách stovek miliónů dolarů. Proti Deutsche si vsadil i fond George Sorose, který se proslavil svou sázkou proti libře v roce 1992.



Akcie Deutsche Bank se okolo poledne odpíchly od minima a po druhé hodině se obchodovaly za 10,75 eur za kus se ztrátou 5,78 %. Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688