Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.10.2016 19:08:59

Investiční past roku 2016

Definice toho, co to je největší investiční past tohoto (i každého jiného) roku, je značně otevřená. Omezme se jen na akcie a dokonce jen na ty mezi investory nejpopulárnější a nejznámější. Za jednoho z nejvážnějších kandidátů na past by pak mohl být Twitter. Pro tuto společnost se totiž nedaří najít potřebného ženicha a letos její akcie ztrácí téměř 50 %. A bez ženicha, či výrazné změny ve schopnosti generovat hotovost si nemůže udržet svůj dosavadní „životní styl“, protože dlouhodobě nepokrývá své investice vlastními zdroji. 

Musím ale říci, že o velké investiční pasti jsem nedávno uvažoval v souvislosti s jinou firmou – Netflixem. Cena jejích akcií byla letos ještě nedávno na nulové návratnosti, díky nedávnému skoku je nyní zhruba na 20 % (viz následující graf). Proč tedy vůbec uvažovat o nějaké pasti?



Zdroj: Financial Times

Na začátek mojí odpovědi na uvedenou otázku bych rád zopakoval, že existuje jedna velmi jednoduchá rovnice: Pokud firma investuje méně, než vydělá na provozu, může splácet dluhy a vyplácet peníze akcionářům. Pokud si na své investice nevydělá, musí naopak od věřitelů a/nebo akcionářů peníze získat (nebo snižuje zásobu dříve nahromaděné hotovosti). 

Netflix nabízí online hodně zábavy. Podle očekávání by ho ale její tvorba měla letos stát asi 6 miliard dolarů. Finanční ředitel firmy David Wells dokonce nedávno uvedl, že Netflix ročně „propálí“ asi 1,2 miliardy volného cash flow. To, že firma není zrovna strojkem na peníze, nebude asi překvapením, protože je ve fázi „budovatelské“ a plody své práce by měla sklízet až někdy v budoucnu. Pan Wells ovšem ke svému komentáři dodal i to, že ono pálení volného cash flow „jen tak nepřestane“. 

Svým způsobem se tu tedy hraje o čas. Wells hovořil i o tom, že Netflix by měl být schopen získat půjčky odpovídající 25 % současné tržní kapitalizace. To znamená, že by měl být na dluhopisových trzích schopen pověsit na svou rozvahu více než 10 miliard dolarů dluhu. Nyní dluhy dosahují necelé 3 miliardy dolarů, takže podle jednoduchého výpočtu zbývá ještě více než 7 miliard dolarů. A pak nám vychází, že pokud by ročně potřeboval cca 1 miliardu dodatečných zdrojů, má před sebou firma ještě dlouhou řadu let, kdy může budovat, točit a bavit bez toho, že by na ní dolehla tíha nedostatku financí. Na druhou stranu je pravděpodobné, že pokud by se stále neobjevovaly známky pozitivního volného cash flow, kapitalizace by se zmenšila a roztočila by se negativní spirála končící nedostatkem zdrojů.  

Wells hovořil i o tom, že Netflix by chtěl mít 50 % obsahu ze své dílny, protože licencovaný obsah od firem jako CBS, či Viacom je časově omezený a problémy mohou být i s jeho globální distribucí. Cílem je tedy naplnit nabídku vlastním obsahem, který se pak už bude točit dokola a lákat nové uživatele bez toho, aby musely být podnikány další obrovské investice. Vše by se pak mělo obrátit a z firmy by se měla stát dojná kravka. Pokud tento příběh ještě doplníme pohledem na růst tržeb, hovory o nějaké pasti se mohou zdát jako finance fiction:



Zdroj: Financial Times


Přece jen bych ale doplnil ještě tabulku s tokem hotovosti, abych viděli, o čem konkrétně hovořím a jaký bude muset být obrat v hospodaření na to, aby se společnost posunula v generování volné hotovosti do černých čísel. Stačí srovnat „total cash from operations“, tedy provozní CF, a „total cash from investing“, tedy celkové investice:



Zdroj: Financial Times

Z prvního grafu je patrné, že investoři kvůli zmínkám o dlouhodobě (!) negativním toku hotovosti nepropadli žádnému pesimismu, naopak. V tom nejlepším případě ale tento komentář dělá z Netflixu ještě nadlouho čistě povídkovou akcii. V tom nejhorším ukazuje, že jde o slibný projekt, který mění celá odvětví (viz moje předchozí úvaha o Walt Disney) a zákazníci z něj mají jistě velkou radost. Nicméně svým akcionářům nepřinese nic. Bude se nakonec hledat bohatý ženich i pro Netflix? Krásným zakončením celého příběhu by bylo, kdyby se jím stal WD a žádná past se nekonala.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.06.2019Hodnotová investiční past na druhou Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688