Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.10.2016 09:14:02

Rozbřesk – Konec intervencí záleží i na prosincovém rozhodnutí ECB…

Mario Draghi si včera na tiskové konferenci nechal všechny možnosti otevřené. ECB nehlasovala ani o natažení ani o útlumu politiky QE (kvantitativního uvolňování). Trhy ale mezi řádky četly spíše lehce holubičí signál. Jednak díky tomu, že Mario Draghi de facto vyloučil možnost úplného ukončení QE ze dne na den. S tím sice na trhu prakticky nikdo nepočítal, ale ECB zatím “natvrdo” tuto variantu nevyloučila. Za druhé, přestože je spokojen s odolností ekonomiky eurozóny, ECB vnímá rizika současné prognózy vychýlená směrem dolů - k nižší inflaci a růstu.

My stále sázíme v hlavním scénáři na to, že ECB od března 2017 začne program QE postupně utlumovat. Prosincový verdikt ale bude hodně napínavý a ve finále do velké míry podmíněný nově příchozími daty. Pokud by se ECB z opatrnosti rozhodla natáhnout QE v plné výši o dalších zhruba 6 měsíců, mělo by to dopad i na ČNB. Ta by pravděpodobně nijak nespěchala v příštím roce s ukončením intervencí, které by se z poloviny roku 2017 (3Q) přesunulo zřejmě na jeho konec.

Co před prosincovým zasedáním ECB sledovat konkrétně? Důležité bude vidět rozumné výsledky HDP za třetí kvartál - my zatím čekáme 0,2-0,3 % q/q. To by ECB mohlo teoreticky stačit (není daleko od prognózy), pokud současně uvidí, že letní zpomalení průmyslu bylo dočasné - tj. uvidí i v listopadu a v říjnu dobré výsledky PMI a indexu Ifo. Větším problémem ale mohou být inflační čísla - respektive pomalá dynamika jádrové inflace. Do prosincového zasedání ještě budeme mít k dispozici říjnová a listopadová inflační čísla. Počítáme s tím, že celková inflace by v listopadu mohla vystoupat k 0,6 % a mít našlápnuto překonat 1 % na začátku roku 2017. Bojíme se ale, že jádrová inflace zůstane stabilní na současných nízkých úrovních, a to se některým centrálním bankéřům nemusí líbit. Mohl by je ale uklidnit pokračující dobrý výkon trhu práce (nezaměstnanost za září a říjen), který by měl časem tlačit jádrovou inflaci výše…

Prosincové rozhodnutí ECB zůstává v každém případě hodně nejistou otevřenou hrou s poměrně dalekosáhlými důsledky. Citlivost investorů na čísla z eurozóny i výroky centrálních bankéřů bude bezesporu vysoká.

FOREX

Region

Zápis z posledního jednání polské centrální banky včera sice nepřinesl nic nového (stabilita oficiálních sazeb je stále nejpravděpodobnější scénář i přes pomalejší růst), zlotý nicméně během dne vůči euru oslaboval asi o půl procenta. Pod mírným tlakem byl i forint, zatímco koruna znovu visela na intervenční úrovni ČNB.

Dnešní den není z hlediska očekávaných událostí zajímavý a hlavní roli tak budou hrát patrně dozvuky zasedání ECB. Rozhodnutí o ukončení QE je velice důležité pro to, jak ČNB načasuje exit z režimu kurzového závazku. Pokud by se ECB z opatrnosti rozhodla natáhnout QE v plné výši o dalších zhruba 6 měsíců, tak by ČNB pravděpodobně nijak nespěchala s ukončením intervencí. To by se z poloviny roku 2017 (3Q) přesunulo zřejmě na jeho konec.

EUR/USD/GBP

Trh s eurodolarem včera nabyl dojmu, že ECB zřejmě v prosinci oznámí prodloužení kvantitativního uvolňování, takže měnový pár EUR/USD se sesunul k hranici 1,09. Dnešní kalendář očekávaných událostí je prázdný až na dvě vystoupení vedení Fedu.

Pokud jde o libru, tak ta vcelku v pohodě ustála setkání britské premiérky s čelnými představiteli EU, kteří ji ujistili, že jednání o brexitu budou tvrdá.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688