Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  07.12.2016 22:13:49

7. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy ve středu posunuly svá absolutní i zavírací maxima. Zajímavé na středeční obchodní seanci bylo to, že se vlastně nic extra zajímavého nestalo.

Index Dow posunul své zavírací maximum na 19 549,62 bodu (+1,55 %), S&P 500 přidal 1,31 % na 2 241,32 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 1,14 % na 5 393,76 bodu. Posilovaly všechny sektory s výjimkou zdravotní péče, které uškodily výroky příštího prezidenta Donalda Trumpa o snaze snížit výrazně ceny léků.

S&P 500 (7. prosince 2016)
S&P 500 (7. prosince 2016)

Index Dow posílil poosmnácté z dvaadvaceti obchodních dnů od prezidentských voleb. "Jde o velice výrazný posun za pár týdnů s minimem poklesů. Trh se snaží do cen zahrnout očekávaný fiskální stimul a deregulaci," míní Art Hogan, stratég z Wunderlich Securities.

"Rally po zvolení Donalda Trumpa opět nabrala na momentu. Daří se financím, dopravě, ocelářům, ale vedle velkých také malým a středně velkým firmám. A skoro se neprodává," uvedl na adresu silného růstu cen akcií Adam Sarhan, ředitel 50 Park Investments.

Euro na devizových trzích před čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky mírně zpevňovalo. Investoři zejména čekají na to, zda ECB začne s omezováním svého programu nákupů dluhopisů.

Devizový trh se na euro soustředí od nedělního referenda, v němž Italové odmítli ústavní reformy. V reakci na to oznámil rezignaci premiér Matteo Renzi.

Kurz eura v pondělí po počátečním poklesu prudce zpevnil, když se trh začal zaměřovat na kroky ECB. Od ní se očekává, že ještě prodlouží program nákupů dluhopisů, možná jej ale omezí a mohla by také naznačit, kdy připadá v úvahu ukončení programu.

Ceny ropy na světových trzích ve středu pokračovaly v sestupu z pondělních maxim za 17 měsíců, kam se vyšplhaly v reakci na dohodu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska o snížení těžby. Investoři mají stále větší pochybnosti, zda omezení produkce bude stačit k odstranění přebytku suroviny na trhu, který tlačí ceny dolů už takřka dva a půl roku.

OPEC i Rusko po dosažení dohody z minulého týdne hlásily zvýšení produkce za poslední měsíc na nové rekordy a vysoká zůstává i těžba v dalších zemích. Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA tento týden předpověděl, že těžba ropy letos a příští rok v USA klesne méně, než se dosud předpokládalo. Nigérie, která je z dohody OPEC vyňata, ve středu uvedla, že plánuje zvýšit příští měsíc těžbu o deset procent nad dva miliony barelů denně.

Zástupci OPEC a dalších producentů se na konci tohoto týdne opět sejdou ve Vídni, aby domluvili podrobnosti omezení těžby. Celkově se má produkce snížit o zhruba 1,5 milionu barelů denně. Od konce roku 2014 překračuje těžba spotřebu o jeden až dva miliony barelů denně, poznamenala agentura Reuters.

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • USA: JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) v říjnu 5,534 milionu (odhad: 5,5 milionu, září: 5,631 milionu).
  • Počet žádostí o hypotéku ve Spojených státech v týdnu do 2. prosince po sezónním očištění údajů klesl proti předchozímu týdnu o 0,7 %. Uvedla to Asociace hypotečních bankéřů (MBA).
  • Americká farmaceutická společnost Pfizer musí v Británii zaplatit rekordní pokutu 84,2 milionu liber. Britský antimonopolní úřad (CMA) ji tak trestá za předražení léku proti epilepsii až o 2 600 %. Ve středu to uvedla agentura Reuters.
  • Tchajwanská společnost Foxconn jedná o rozšíření svých aktivit ve Spojených státech. Ve středu to oznámila firma, která je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě a významným dodavatelem amerického technologického gigantu Apple.
  • Evropská komise vyměřila bankám JPMorgan Chase, HSBC a Crédit Agricole pokuty v celkové výši 485 milionů eur za manipulace s úrokovou sazbou EURIBOR. Ve středu to oznámila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.
  • Firma Apple odmítla podezření čínských uživatelů svého chytrého telefonu iPhone 6, že za problémy s jeho baterií by mohlo být něco jiného než vnější vlivy. Apple tak reagoval na zprávu zveřejněnou v pátek Šanghajskou radou pro ochranu spotřebitelů, kde se popisovaly případy vznícení baterie v iPhonu 6 a případy, kdy se telefony vypnuly, přestože baterie ještě nebyla vybitá.
  • Stifel Nicolaus zvýšila cílovou cenu akcií CBS na 68 ze 60 USD.
  • Podle průzkumu institutu Oxford Economics je nově zvolený americký prezident Donald Trump největší hrozbou pro růst světové ekonomiky. Více než polovina dotazovaných uvedla, že pravděpodobnost prudkého zpomalení světové ekonomiky se za poslední tři měsíce výrazně zvýšila. Více než čtvrtina dotazovaných uvedla, že největším rizikem v následujících dvou letech je potenciální obchodní válka vyvolaná Trumpem, 23 % respondentů za největší riziko pro vývoj světové ekonomiky považuje zpomalení čínské ekonomiky.
  • Výrobce generických léků Mylan ve středu oznámil, že uvažuje o snížení své globální pracovní síly o méně než 10 %. Tento krok by měl být součástí restrukturalizačního programu. Farmaceutická firma byla ještě v nedávné době vyšetřována za předražování léků. Výsledkem nakonec byla dohoda s americkými regulátory na zaplacení pokuty 465 milionů dolarů. Společnost měla na konci roku 2015 zhruba 35 000 zaměstnanců.
  • Americký kavárenský řetězec Starbucks představil plán na příštích pět let, který předpokládá, že firma v celém světě otevře dalších 12 000 kaváren. Starbucks ve středu oznámila, že počítá s růstem tržeb až o 10 % ročně, zatímco zisk na akcii se má zvyšovat tempem 15-20 % za rok.
Investujte podle úspěšných, tyto akcie by ve vašem portfoliu neměly chybět

Investujte podle úspěšných, tyto akcie by ve vašem portfoliu neměly chybět

Pravidelná čtvrtletní hlášení 13F, v nichž hedgeové fondy a investiční firmy informují amerického burzovního regulátora o aktuální skladbě svých portfolií, patří mezi oblíbená vodítka investorů, pokud jde o to, jaké tituly kupovat. Banka Goldman Sachs si dala tu práci a na základě hlášení za letošní třetí kvartál sestavila žebříček titulů, jež takzvané smart money přitahují jako magnet.

13 strašáků roku 2017 (4. díl): Obchodní války? Trumpův trumf, (č)i prázdná slova

13 strašáků roku 2017 (4. díl): Obchodní války? Trumpův trumf, (č)i prázdná slova

Rok 2016 byl bodem zlomu, zatímco rok 2017 ukáže, co je za horizontem. Platí to jak o politice, kde svět vstoupil do neznámých a nebezpečných populistických vod, tak o ekonomice. Tam, tvrdí Bank of America, znamenal letošek vrchol likvidity, nerovnosti, globalizace a deflace. Analýzu třinácti (nejen) s tím spojených rizik vám nabízíme v prosincové sérii. I kvůli pátečnímu telefonátu Donalda Trumpa tchajwanské prezidentce v tomto dílu diskutujeme hrozbu obchodních válek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688