Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.01.2017 14:05:28

Hampl (ČNB): Korunu čeká po konci závazku divoké období. Kdy to bude?

Investoři, kteří doufají v rychlé zhodnocení své spekulace na české koruně na očekávání rychlého ukončení kurzového závazku, budiž varování: cesta bude trnitá a představitelé centrální banky rozhodně nemusejí nikam spěchat. Takový vzkaz vyslal viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Goldman Sachs v novém výhledu očekává konec závazku už v úvodu druhého čtvrtletí roku.

Data, která přicházejí z ekonomiky, potvrzují naši platnou předpověď pravděpodobného ukončení závazku kolem poloviny roku 2017,“ poznamenal Hampl pro Bloomberg. Dodal ale, že nevylučuje, aby se o polovině roku 2017 přestalo hovořit jako o středobodu konce závazku ČNB na koruně a že se tento moment může posunout do druhého letošního čtvrtletí.

Podle Hampla rozhodně inflace, která vystoupala na 2% hodnotu, tedy cíl centrální banky, není spouštěčem ukončení závazku na koruně ve švýcarském stylu. Proti dle Hampla hovoří vývoj cen v eurozóně. Potvrdil ale tvrdý závazek ČNB, že ta neukončí režim na koruně před druhým čtvrtletím.

Rychlé posílení koruny po konci kurzového závazku je podle Hampla na hony daleko od jistoty. „Jednosměrným posunem koruny bych si absolutně nebyl jistý. Naopak, nebyl bych překvapen oslabením a hodně volatilní cestou do nové rovnováhy. Derivátový trh nyní koruně na konci roku 2017 připisuje hodnotu 26,5 vůči euru.

Se svými v tuto chvíli nejčerstvějšímu výhledy pro koruny přišla z velkých světových jmen investiční banka Goldman Sachs. Za tři měsíce očekává korunu na úrovni 26,40 koruny k euru, za půl roku na metě 26,30 a za rok na 26,20 koruny vůči euru.

„V našem základním scénáři ukončí ČNB závazek na koruně už v úvodu druhého čtrvtletí,“ stojí v novém výhledu Goldman Sachs. V něm analytici také poznamenali, že kdyby se ČNB rozhodla ukončit svůj režim na koruně ještě dříve, ušetří náklady a krok bude efektivnější než případné doplňkové použití záporných sazeb.

Goldman Sachs a Mojmír Hampl z ČNB se shodují v jednom: v této chvíli a při síle sázek na korunu na trhu zpevnění koruny není zaručené a intenzita krátkých pozic na měnovém páru může způsobit opak.

Nodata: https://www.kurzy.cz/intervence-cnb-souvisejici/ - [^`]*?

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688