Antonín Foller
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.03.2017 10:39:42

VŠ nebo SŠ? O kolik tisíc Kč si polepšíte na platu, když "se budete dobře učit"?

Je lepší mít při nástupu do zaměstnání výuční list, maturitu, nebo některý z titulů? Analýza nabídek úřadů práce přináší zajímavé informace o rozdílech nástupních platů na jednotlivých pozicích podle požadavků na minimální vzdělání uchazeče.

Základní vzdělání

Pro nabídky se základním vzděláním nebo zcela bez vzdělání se nástupní plat pohybuje mezi 13 600 a 20 300 . Nástupní platy pracovních pozic, ve kterých není vyžadováno žádné vzdělání, navíc v posledních letech příliš nerostou.

 

Střední odborné vzdělání - ÚSO

Nejvíce volných pracovních míst nabízí úřady práce právě pro vyučené uchazeče. Nabídka nástupních mezd se pohybuje od 17  600 do 23 500 , tedy o 3-4 tis. Kč měsíčně více oproti nabídkám bez požadavku na vzdělání. Nástupní mzdy vyučených uchazečů o zaměstnání v posledních měsících a letech vytrvale rostou, a to o tisíce korun.

 

Maturita

Nástupní platy uchazečů s maturitou se pohybují ještě výše: od 20 800 do 29 300 , jsou tedy o 3-6 tisíc korun měsíčně nad mzdou uchazečů se středním odborným vzděláním.

 

VŠ vzdělání

Nejlepší podmínky nabízí zaměstnavatelé pro uchazeče s vysokoškolským vzděláním. Nástupní platy pracovních pozic s požadavkem na VŠ vzdělání se pohybují od 29 do 40 tisíc Kč.

Region

Nabídky práce se samozřejmě liší také podle regionu: Nejvyšší platy jsou v Praze, kde nabídky začínají od 20 000 /měsíc. Pro absolventy vysokoškolského studia a vedoucí pozice jsou aktuálně nejvyšší nabídky v Brně, nástupní platy nabízené podnikateli pro vysokoškoláky v Brně dokonce převyšují až o několik tisíc Kč platy pražských volných míst.

Obory

A jaký pracovní obor je aktuálně "in"? Samozřejmě stále kralují IT obory s nabídkovými platy od 34 do 50 tisíc Kč, následovány nabídkami práce pro vědu a výzkum, management a finance

Další požadavky zaměstnavatelů 

U požadavků na jazyky nabízí firmy o 3-8 tisíc Kč více pro pracovní místa s potřebou dobré znalosti ruštiny oproti angličtině. 

Z dovedností jsou nejlépe hodnocení řidiči mezinárodní kamionové přepravy s nabízenými platy až 40 000 , dále znalost specializovaných prací na PC nebo zkoušky svařování či řezání kovů a plastů s nástupními platy nad 30 000

Zdroj dat a vypočtené hodnoty

Analýzy a grafy vychází ze 725 000 aktuálních a historických nabídek volných pracovních míst evidovaných Úřady práce a zveřejněných na www stránkách portálu MPSV. Uvedené nástupní platy jsou vypočteny jako průměr minimálních a maximálních nabízených měsíčních mezd pro jednotlivé nabídky práce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688