Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.04.2017 09:01:48

Video: Sýkora: Zásadní pro ČEZ je uhlí. Příběh dividendy nemusí být uzavřen

Loňské výsledky energetiky ČEZ zachránilo poslední čtvrtletí roku, které umožnilo navrhnout dividendu 33 korun na akcii. Pro letošek jsem cílem 52 miliard korun pro provozní zisk mírně zklamán, říká v rozhovoru pro Patria.cz hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora s tím, že tomuto číslu odpovídá zhruba 12 miliard korun čistého zisku. Výsledek by dle něj mohl být lepší a očekává, že dojde na zájem o akcie MOL.

„Jakkoli pro letošek počítám s dividendou 33 korun za akcii, umím si představit, že ministerstvo financí bude požadovat 40 korun nebo nějaký kompromis,“ říká k boji o dividendu. Jak to může vypadat dál? 

 
 
„Úroveň u 30 korun může být udržitelná ještě za rok, už dividenda za dva roky je ale velkou otázkou. Elektřina by měla klesnout meziročně o další dvě eura na megawatthodinu a i v případě prodeje elektrárny Počerady můžeme být kolem 12 miliard korun zisku a s dividendou rázem kolem 20 korun za akcii,“ soudí Sýkora.
 
Co jsou pro hlavního analytika Patrie zásadní faktory jeho nedávno vydaného doporučení akcie ČEZ „redukovat“ s cílovou cenou 395 korun? „Nejdůležitější je pro mne pohled na dlouhodobější vývoj cen černého energetického uhlí. Podle mne jeho cena dosáhla víceletého vrcholu v posledním loňském čtvrtletí a očekávám pokles v průběhu letošního i příštího roku. Navzdory všem okolnostem kolem ČEZ, tento fundament je dle mne to rozhodující a určující,“ soudí Sýkora. Jaký vidí konkrétní vývoj ceny uhlí a cen elektřiny? Kdy porostou ceny povolenek, které by ceně elektřiny pomohly?
 
A jak se Tomáš Sýkora dívá na investiční příležitosti ČEZ? Větrné zdroje v Německu, ESCO služby pro firemní klienty, chytrá řešení pro domácnosti a také jádro a rozvoj Temelína a Dukovan? Sledujte ve videu na Patria.cz.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688