Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.03.2017 06:48:43

Nedůvěra k neznámým a vrchol chytrých telefonů v roce 2018

Představte si, že jste na návštěvě nějakého města a chcete se podívat na nějakou známou pamětihodnost. Za časů technologického středověku, které panovaly ještě asi před deseti lety, byste se na cestu museli ptát místních. Nyní ale prostě sáhnete do kapsy pro svůj chytrý telefon. Díky němu máte k dispozici všechny informace o památkách, muzeích, mapy a mnoho dalšího. Je ale možné, že bychom za takové služby platili nějakou skrytou cenu?

Ekonomové někdy hovoří o „sociálním kapitálu“, který vzniká naší vzájemnou interakcí. Tu tvoří společenské vazby, skupiny spřízněných lidí, pocit, že někam patříme. Jde o nehmotné věci, které se ale v hmotném světě projevují jasně a zřetelně. Ekonomickému růstu například prospívá míra vzájemné důvěry ve společnosti, vzájemná důvěra také zlepšuje zdraví jednotlivců a jejich celkovou spokojenost. 

Mohlo by stále rostoucí používání moderních technologií tento sociální kapitál ničit? Naše analýza ukazuje, že čím více Američané získávají informace z mobilních telefonů, tím méně důvěřují lidem, které neznají, ale i vlastním sousedům. Používání mobilních telefonů ovšem nemělo dopad na vzájemnou důvěru v rodině. Tyto výsledky tedy naznačují, že mobilní telefony skutečně mohou mít negativní dopad na naše společenské vazby a zbavují nás příležitosti navazovat nové vztahy. 

Je zajímavé, že podobný efekt nelze podle naší studie pozorovat u získávání informací z televize, rádia či novin. A dokonce ani při používání internetu přes počítač a ne přes mobilní telefon. Co je tedy na nich tak výjimečného? Zřejmě to, že poskytují informace okamžitě. A i když jsme se snažili nalézt různé příčiny a vysvětlení popsaného jevu, vždy jsme dospěli ke stejnému závěru: Čím více používáme mobilní telefony, tím méně důvěřujeme jiným lidem. 

Je samozřejmě možné, že vazba působí obráceně. Tedy že méně důvěřiví lidé mají větší tendenci k používání mobilních telefonů. A stejně tak se můžeme nacházet v roztáčející se negativní spirále: Telefony nám berou příležitost ke kultivaci naší důvěry v ostatní a o to více mobilní telefony používáme. Pozorovaný efekt sice nebyl moc silný, ale jeho reálné dopady mohou i tak být znatelné. Je to podobné jako při užívání acylpyrinu pro snížení pravděpodobnosti infarktu. I když jeho účinnost není v této oblasti nijak veliká, v případě milionových společností může stále zachránit tisíce životů. A vzájemná důvěra je zejména v současném politickém prostředí velmi potřebná. 

Následující obrázek ukazuje historický a očekávaný vývoj globálních prodejů chytrých telefonů Podle těchto projekcí by vrcholu počtu prodaných kusů mělo být dosaženo už v roce 2018 a poté by prodeje měly začít klesat:

Autor: Kostadin Kushlev

(Zdroj: WEF)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688