TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  22.05.2017 09:42:54

Revoluce v dovolené: Všichni by mohli mít 5 týdnů, má to ale háček


Novela zákoníku práce z pera ministryně Michaely Marksové prošla ve Sněmovně prvním čtením. Teď mají poslanci možnost podávat pozměňovací návrhy. S navrhovanou novelou ale nesouhlasí ani zástupci odborů a zaměstnavatelů. Ministerstvo práce (MPSV) se proto rozhodlo v některých bodech couvnout. Původně měla novela platit už od dubna letošního roku, kdy bude schválena, není zatím jasné.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí chce odblokovat projednávání novely zákoníku práce v Poslanecké sněmovně. Proto připravilo pozměňovací návrhy, které by měly v zásadních bodech sblížit postoje zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů," vysvětlil mluvčí MPSV Petr Habáň.

"Jde o zásadní novelu, která zlepší postavení zaměstnanců a její schválení patří mezi naše priority. Proto jsme se rozhodli vyjít vstříc požadavkům sociálních partnerů. Věřím, že úpravou některých bodů se v Poslanecké sněmovně podaří usnadnit projednávání a schválení návrhu," uvedla Marksová.   

<br>

Pozměňovací návrhy MPSV se týkají těchto oblastí:

Dovolená

Dovolená ze čtyř na pět týdnů se prodlouží pouze u zaměstnanců, jejichž pracovní poměr trval k 1. lednu příslušného roku nepřetržitě alespoň dva roky.

 

Právo odmítnout práci

Odborová organizace bude moci požadovat po zaměstnavateli, aby neprodleně přijal opatření k odstranění závad v provozu. V případě, že tyto závady vážně ohrožují život nebo zdraví zaměstnanců, odbory písemně upozorní zaměstnavatele a informují zaměstnance o jejich právu odmítnout takovou práci.

Pokud zaměstnanci v práci pokračují, zaměstnavatel bude povinen písemně sdělit odborům i zaměstnancům, že práce je bezpečná. Tímto řešením by byl nahrazen požadavek odborů směřující k vydání pokynu zaměstnavateli k zastavení práce.

 

Home Office

MPSV podpoří pozměňovací návrhy poslanců Kailové a Opálky, které upravují tzv. home office. Zaměstnanec, který pracuje z domova, má právo na úhradu nákladů spojených s komunikací a dalších nákladů, které mu vznikly při výkonu práce za předpokladu, že je u zaměstnavatele uplatnil.   

 

Za stejnou práci stejný plat

Zvýší se ochrana mzdy zaměstnanců poskytovatele zdravotních služeb tak, že se bude porovnávat i s platovým tarifem zaměstnance, který vykonává práce stejné nebo srovnatelné složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, dosáhl stejné doby praxe a pobírá plat.

Navrhovaná úprava by měla odstranit rozdíly ve výdělcích srovnatelných zaměstnanců poskytovatelů zdravotních služeb bez ohledu na právní formu zaměstnavatele, na jejichž odměňování jsou vynakládány prostředky ze stejného zdroje (tj. veřejného zdravotního pojištění).

 

Co dalšího by mohl zákoník práce obsahovat?

Převedení na jinou práci jen se souhlasem

Doposud mohl zaměstnavatel přidělit zaměstnanci jinou práci, aniž by se ho zeptal, odteď už bude k převedení na jinou pozici nutný jeho souhlas. Stejně tak pokud zaměstnanec požádá o přidělení jiné práce kvůli zdravotním důvodům, bude zaměstnavatel povinen mu vyhovět.

Zaměstnanci na dohodu budou mít garantovanou výši odměn
Lidé s dohodou o pracovní činnosti nebo o provedení práce neměli vždy zaručena stejná práva jako zaměstnanci se smlouvou. Nový zákon by jim ale garantoval dobu odpočinku v práci, nárok na dovolenou nebo na minimální výši odměny. Zaměstnavatel bude muset evidovat odpracovanou dobu.


Dovolená se bude počítat na hodiny, ne na dny

Nový zákoník by mohl přinést také revoluci ve výpočtu dovolené. Ta by se nově nepočítala na celé dny, ale na hodiny. Ministerstvo si od toho slibuje větší spravedlnost pro zaměstnance. Směny totiž nemají všichni lidé stejně dlouhé a volno v práci u jednoho může být o několik hodin kratší než u druhého.   

 

Zaměstnavatel musí zabránit stresu a obtěžování v práci

Ministerstvo chce do chystané novely zákoníku práce prosadit povinnost zaměstnavatelů předcházet stresu na pracovišti. Prozatím ale není jasné, jak budou kontroly, jestli firma stresovou prevenci nezanedbala, probíhat. Bude totiž velmi těžké prokázat, že k psychické újmě došlo na základě výkonu práce. Rozhodující bude patrně lékařský posudek.

Firmy by měli také zamezit násilí a obtěžování v zaměstnání. Cílem by mělo být zlepšení pracovních podmínek a komunikace na pracovišti. V některých případech totiž může stres v práci způsobovat zdravotní problémy vedoucí až ke ztrátě zaměstnání.

 

Hromadné propouštění bude složitější

Za hromadné propouštění se bude podle nového zákoníku považovat i stav, kdy firma propustí velký počet lidí z jedné pobočky, ne z celkového počtu zaměstnanců firmy. V takové situaci bude muset zaměstnavatel předložit sociální plán, který bude obsahovat důvody o propouštění, počet propuštěných atd.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688