Patria (Patria Finance)
Komodity  |  22.05.2017 10:28:50

Střední Evropa se brání nové investiční horečce

Země střední Evropy tvrdí, že mezinárodní obchodní řetězce a investoři do půdy ze Západu ničí jejich domácí zemědělce a obchody. Ochrana před velkými investory se tak dostává do popředí politické diskuse v těchto státech, ale Evropská komise ji vnímá jako existenciální hrozbu pro volný pohyb zboží, lidí a kapitálu. Ve svém textu pro Politico to tvrdí Simon Marks.

Například v Bulharsku byl schválen zákon, podle kterého mohou zemědělskou půdu v této zemi koupit jen ti, kteří tu žijí minimálně pět let. V Rumunsku zase Brusel protestuje proti ustanovení, které nutí supermarkety k tomu, aby nakupovaly minimálně 51 % čerstvých potravin od místních dodavatelů. V Polsku se vede největší bitva. Brusel již nařídil, aby byla zrušena daň uvalená na maloobchodní společnosti, protože ta je podle něj koncipována tak, že poškozuje velké obchody vlastněné zahraničními subjekty. Všichni v Polsku také nyní čekají, jak dopadne rozhodnutí Evropské komise ohledně rostoucích protestů proti nákupům zemědělské půdy zahraničními subjekty.

Francouzský farmář Stéphane Gerard si před šestnácti lety pronajal 1 000 hektarů blízko polské vsi Babinek. Pracuje pro něj dvanáct polských rodin a on sám investoval velké částky do mechanizace. Chtěl postupně nakupovat další půdu a usadit se v Polsku s celou svou rodinou. Říká, že chápe snahu o ochranu malých zemědělců. Opatření, která polská vláda přijala minulý rok, ale podle něj vůbec neberou v úvahu jeho práci, kterou pro tuto zemi udělal. Nakonec vše dospělo do bodu, kdy se o svá práva soudí a pro vládní stranu Právo a spravedlnost se stal příkladem toho nejhoršího, co ze zahraničí přišlo.

Podobných případů ale nalezneme více. Boj o půdu začal poté, co skončila platnost dočasných dohod, podle kterých mohly země střední a východní Evropy omezovat možnost nákupu půdy. Nicméně se od nich čekalo, že svou legislativu postupně upraví tak, aby odpovídala pravidlům společného evropského trhu. Evropská komise se ale domnívá, že tato pravidla jsou v řadě zemí stále porušována a vede v této věci řízení s Bulharskem, Maďarskem, Litvou, Lotyšskem a Slovenskem.

Bývalý sovětský blok je pro zahraniční investory atraktivní a příčina je jednoduchá. Průměrná cena zemědělské půdy v roce 2016 byla 9 481 euro za hektar (a to nejde ani zdaleka o nejlevnější zemi). V Nizozemí se v březnu letošního roku zemědělská půda v průměru prodávala za 59 115 eur za hektar. Když ale nizozemská Rabobank v roce 2015 provedla velké nákupy půdy v Rumunsku, vyvolalo to značnou pozornost médií a následně protesty. Attila Szocs z rumunského hnutí Eco Ruralis k tomu říká: „Určitě tu jsou snahy o podkopání jednotného trhu, ale nemyslím si, že by byly úplně nesmyslné. V Evropě probíhá boj o půdu a velké mezinárodní korporace a hedge fondy investují do půdy z čistě spekulativních důvodů. Mladí zemědělci se pak k půdě nemohou za rozumných podmínek vůbec dostat.“

Země východní Evropy argumentují i tím, že výše jejich dotací do zemědělství přicházející ze zdrojů společné zemědělské politiky je mnohem nižší než v západní Evropě. K tomu tvrdí, že Evropská komise měří každé zemi jinak a poukazují například na praktiky používané ve Francii a Itálii, kde se vlády snaží podporovat domácí zemědělskou produkci. Nakonec se ale možná podaří dosáhnout diplomatického řešení celého problému. Jak totiž nedávno uvedl mluvčí Evropské komise: „Komise zvažuje další kroky, které podnikne. Podporuje ale členské země EU v tom, aby si vyměňovaly zkušenosti s tím, jak nejlépe situaci řešit a zároveň jednat v souladu se zákony EU.“ Padla i slova o „pozitivních krocích, které mají zabránit spekulativním nákupům půdy“. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688