TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.05.2017 13:19:08

Jak by dopadly volby? Agentury zveřejnily dva aktuální průzkumy


V květnu by hnutí ANO volilo 33 % voličů, zjistil průzkum CVVM. Oproti květnovému šetření hnutí ztratilo jen půl procenta. Výzkum probíhal od 8. do 18. května, tedy po vypuknutí vládní krize, přesněji ve chvíli, kdy premiér Sobotka odeslal na Pražský hrad návrh na odvolání Andreje Babiše z vlády.

Podpora ČSSD klesla o další dvě procenta. Stranu by podle průzkumu CVVM volilo 14 % voličů. Před vypuknutím vládní krize to bylo 16 % a v březnu 2017 dokonce 22 %. K sociálním demokratům se tak dotáhla ODS, která v porovnání s dubnem výrazně posílila. Zatímco v dubnu ODS podpořilo 7,5 % voličů, v květnu to bylo 13 %. ODS se dostala před komunisty, kterým by hlas dalo 11,5 % voličů.

Lidovci a Starostové a nezávislí budou kandidovat ve volbách v koalici. Jejich preference se pohybují na hranici 10 %, která potřebují ke vstupu do Sněmovny. KDU-ČSL by volilo 8,5 %, Starosty pak 2 %. Mezi voliče STAN jsou ale započítáni i ti, kteří odpověděli, že by volili STAN v koalici s KDU-ČSL.

 

 

 

Do Sněmovny by se dostala také TOP 09 se sedmi procenty. Pirátům chybí k překonání 5% hranice jedno procento. Na otázku, zda půjdou k volbám, odpovědělo 56 % respondentů kladně. Naopak 35 % oslovených jít k volbám nechce. Zbývajících devět procent zatím není rozhodnutých.

Ve stejný den zveřejnila předvolební průzkum také agentura SANEP. Její internetový výzkum probíhal od 11. do 17. května. SANEP měřil tzv. volební potenciál, tedy jakého maximálního zisku by strany mohly dosáhnout, kdyby dostaly hlas od všech voličů, kteří zvažují, že je budou volit.

Nejlépe z výzkumu vyšlo hnutí ANO, jehož volbu zvažuje 27,8 % voličů. Jen 15,3 % je ale pevně rozhodnuto stranu volit. ČSSD má rozhodnutější voliče. Zatímco volbu strany zvažuje 20,4 % voličů, pevně přesvědčeno, že sociálním demokratům dají hlas, je třináct procent dotázaných.

 

 

Třetí komunisty chce volit 10,2 % voličů, jejich volební potenciál se pohybuje těsně pod hranicí 15 %. Čtvrtá příčka patří ODS, kterou je rozhodnuto volit 6,7 % dotázaných, potenciál strany je 11,3 %. Výzkum ukazuje, že s překonáním desetiprocentní hranice bude mít problém koalice lidovců a Starostů. Kdyby jí odevzdali hlas všichni voliči, kteří volbu KDU-ČSL a STAN zvažují, překonala by hranici jen velmi těsně.

Páté místo patří Svobodě a přímé demokracii a šesté TOP 09. Obě strany by měly překonat pětiprocentní hranici. Podle výzkumníků SANEPu zvažují volbu Svobody a přímé demokracie voliči KSČM, ČSSD i hnutí ANO. Voliči zvažují i volbu menších stran jako jsou Piráti nebo Realisté, které by také mohlo podpořit více než 5 % voličů.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688