Martina Dlabajová (poslankyně Evropského parlamentu)
Politika a události  |  20.06.2017 13:40:35

Silniční balíček pod palbou. Europoslankyně Dlabajová: Je pro mne zklamáním, problémy dopravců neřeší

Sektor dopravy, který zaměstnává přes pět milionů lidí, zažívá těžké časy. Dopravci ze střední a východní Evropy čelí stále většímu tlaku ze strany západních států, které zaváděním zákonů o minimální mzdě značně komplikují přístup na jejich trh v oblasti přepravních služeb.

Přestože Evropská komise začala zákony, s nimiž přišlo prvotně Německo a Francie, prošetřovat kvůli podezření, že nejsou v souladu s unijním právem, představila revidovaná pravidla pro vyslané pracovníky, která tato ochranářská opatření dále posvěcují. Český řidič kamionu by podle nich měl pobírat alespoň tolik, kolik činí minimální mzda v dané zemi.

Pod nátlakem silné lobby a nesouhlasu ze strany některých členských států, které aplikaci těchto pravidel na sektor dopravy zásadně odmítají, přišla Komise se zvláštní sektorovou úpravou vysílání v rámci sociální části dlouho očekávaného balíčku mobility, který oficiálně představila 31. května. V „nových“ členských zemí EU se tato úprava střetla s nesouhlasem. Nejhlasitěji se proti ní ohradila česká europoslankyně Martina Dlabajová, která je stínovou zpravodajkou zprávy o vysílání pracovníků v Evropském parlamentu.

„Silniční balíček je pro mě velkým zklamáním. Od začátku jsem apelovala na to, aby sektor dopravy byl vyjmut z působnosti nových pravidel pro vyslané pracovníky. Nová pravidla de facto znamenají omezit mezinárodní dopravu na území jednoho státu. Je to nesmyslné opatření, které nejenže popírá podstatu vysoce mobilního sektoru dopravy, ale hlavně neřeší zneužívání stávajících pravidel a nekalé praktiky, na které se měl balíček zaměřit především,“ nešetřila kritikou Martina Dlabajová.

Z nového návrhu připadla největší kritika na aplikaci nových pravidel pro vyslané pracovníky na sektor dopravy. Komise v balíčku navrhuje, že pokud řidič v cizí zemi stráví více než tři dny v měsíci, přičemž za den se považuje pobyt delší než šest hodin, pak se na něj budou vztahovat všechny pracovněprávní i mzdové požadavky platné v dané zemi doprovázené značnou administrativní zátěží. „Nedovedu si představit, jak časové omezení ve výši tří dnů bude fungovat v praxi a jak je budeme kontrolovat? Namísto konstruktivního řešení teď Komise vnáší do celé situace ještě větší zmatek, který bude motivovat k dalším podvodům a vyhýbání se pravidlům,“ vyjádřila své obavy Dlabajová. Zdůraznila, že na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) se tato pravidla nevztahují, a je tedy pravděpodobné, že dojde obcházení pravidel zakládáním franšíz na živnostenský list.

Česká europoslankyně ovšem zdůrazňuje, že je třeba vyzdvihnout i pozitivní části balíčku, jako je řešení problému tzv. letter box společností, elektronizace dokumentů, či posílení spolupráce členských států. Zároveň uvítala snahu Komise o vytvoření koherentních pravidel, která jsou nutná ke komplexnímu řešení oblasti silniční dopravy. „Předložené návrhy Česká republika v této chvíli už nemůže absolutně odmítat, ale nadále s nimi pracovat a být aktivním partnerem pro hledání konstruktivního řešení, které bude schůdné pro všechny strany,“ uzavírá Martina Dlabajová.

Martina Dlabajová

Martina Dlabajová

je česká politička, poslankyně Evropského parlamentu. Dříve působila jako podnikatelka a mezinárodní konzultantka přičemž založila a vedla několik firem v České republice, na Slovensku i v Itálii.

Kromě politiky je patronkou projektu motivačních stáží „PročByNe?“ a aktivní členkou Rotary Clubu Zlín. Mluví italsky, anglicky, německy, španělsky a rusky. Je vášnivou čtenářkou a vlastní jednu z největších sbírek vydání knihy Malý princ ve střední Evropě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688