Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.06.2017 14:26:36

Akcie v indexu MSCI je jen první krok. Čínský akciový trh čeká tvrdá práce


První letní den roku 2017 bude v historii čínského investičního trhu jistě zapsán zlatým písmem. Společnost MSCI, která je správcem globálních akciových indexů, totiž zařadila do svého Emerging Markets MSCI Indexu 222 čínských firem. Jenže podle některých analytiků není žádný důvod tento fakt přeceňovat.

„Dlouho očekávané zařazení „áčkových“ akcií do indexu MSCI Emerging Markets není pro účastníky trhu žádným velkým překvapením,“ potvrdil domněnku Raymond Ma, Portfolio Manager, Fidelity International. Podle něj jde o pozitivní signál pro trhy, protože nabídne mnohem větší investiční flexibilitu v investičním světě „áčkových“ akcií, ale není důvod to přeceňovat.

Pozitivní symbol, který přináší řadu nových úkolů

Světoví analytici se shodují, že jde o velmi pozitivní symbol, který výrazně zlepší pro zahraniční investory přístupnost trhů. „Čekám, že globální investoři od této chvíle budou pozorněji sledovat trhy v Číně,“ řekl Ma. Podle něj začlenění čínských cenných papírů do indexu MSCI rozhodně povzbudí tržní sentiment a likviditu trhu a ve střednědobém až dlouhodobém časovém horizontu zajistí další příliv kapitálu.

Pokud jde o ceny akcií v Číně, Ma očekávání, že díky MSCI se ceny tzv. „blue chips“, tedy prestižních akcií, které přinášejí investorům stabilní dividendy, zvýší. Podle Catherine Yeungové, investiční ředitelky Fidelity může také zařazení čínských akcií do rodiny indexů MSCI odblokovat potenciální růstový potenciál trhů. V rozhovoru pro Financial Times Asie Yeungová řekla, že plné začlenění 222 akcií firem do MSCI Emerging Markets Index může trvat dalších 5 až 10 let. Navíc má Čína připraveno dalších 500 jmen pro rozšíření čínského podílu. Podle Yeungové se dá čekat, že váha čínských akcií v indexu přesáhne 10 až 12 %

Čína se bude muset ještě více otevřít, pokud chce investory oslovovat

Odborníci Fidelity ale upozorňují na to, že nejde jen o úspěch čínských akcií. Čína ve snaze ještě více otevřít své kapitálové trhy, bude muset o to intenzivněji spolupracovat s finančními regulátory a razantněji uskutečňovat potřebné reformy. Faktem ale je, že Čína, jako druhá největší světová ekonomika nemá v současné době odpovídající zastoupení ve investičních indexech jako celku.

Analytici soudí, že dnes oznámený krok může mít velký vliv na ostatní čínské a asijské společnosti, neboť je inspirací pro tvorbu stabilní dividendové politiky a dlouhodobého působení na trzích, včetně vyřešení palčivých otázek spojených s financováním chodu firem.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688