Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.06.2017 14:19:34

Cloud byznys se Oracle začíná vyplácet. Výsledky hospodaření překonaly odhady


Sázka na cloudový byznys Oracle, zdá se, se začíná vyplácet. Americký softwarový gigant dosud za dva fiskální roky vykazoval jen poklesy zisků a příjmů. Analytici sice uklidňovali investorskou veřejnost prohlášeními, že jde při přechodu na „cloudový“ byznys o normální vývoj, ale jejich názor se potvrdil teprve nyní. Oracle totiž za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku vykázal celkové tržby, které překonaly odhady analytiků.

Čtvrté čtvrtletí fiskálního roku přineslo firmě růst cloudového byznysu o 58 procent. Posun je znát i v „standardním“ byznyse Oracle - softwarové licence na dosavadní produkty společnosti totiž zmírnily 16procentní propad z minulého období, když klesly jen o 5 procent. Naplnila se tak tvrzení odborníků, že cloudový byznys je spíše běh na „dlouhou trať, neboť softwarové společnosti se musejí potýkat s velkými jednorázovými položkami za software, které se počítají pro dlouhodobé kontrakty, ale fakticky inkasují měsíčně jen část poplatků, rozložených po celou dobu platnosti dlouhodobých smluv.

Zpravodajské agentury proto čísla hospodaření Oracle hodnotí příznivě. Upravené tržby vzrostly o 3 procenta na 10,9 miliardy dolarů za období končícím 31. květnem. Odhad trhu počítal s tržbami ve výši 10,5 miliardy dolarů. Zisk, nepočítaje do něj některé nákladové položky, činil 89 centů za akcii a překonal tak odhad ve výši 78 centů na akcii. Čistý zisk vzrostl o 15 procent na 3,2 miliardy dolarů. I na základě uvedených dat vedení společnosti navýšilo odhad zisku za fiskální rok na dvojciferné číslo zisku na akcii.

Podle analytiků se Oracle začíná vyplácet dlouhodobá orientace na cloud, který umožňuje zákazníkům přístup k softwarovým službám bez nutnosti instalace do vlastních zařízení. Vytváří totiž silnější růst, který naznačuje, že společnost může konkurovat firmám jako například Salesforce.com Inc. a Microsoft Corp. A to s aplikacemi, které pomáhají firmám v oblastech, jako jsou lidské zdroje, řízení vztahů se zákazníky a finance. Růst prodejů tohoto segmentu, který Oracle vůbec poprvé uvedl ve svém výkazu zisků a ztrát, přeskočil téměř 70 procent.

Podle agentury Bloomberg je Oracle na dobré cestě. Po letech boje s cloudovým byznysem se totiž ukazuje, že i přes komplikace, jde správnou cestou. Oracle nedávno oznámil, že telekomunikační gigant AT & T Inc. podepsal smlouvu o přesunutí tisíců databází do nových platforem společnosti Oracle. Podle Marka Hurda, výkonného ředitele Oracle se daří o výhodách cloudových služeb přesvědčovat nové zákazníky. I když je Oracle v oblasti cloud computingu stále mladý a „malý“ a dostatkem konkurence, nabízí podle analytiků velmi slibnou perspektivu.


 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688