PwC Legal (PwC Legal)
Zákony a právo  |  22.06.2017 15:43:55

Whistleblowing - Whistleblower je označení pro současného nebo bývalého zaměstnance, který se rozhodl upozornit na nelegální praktiky svého zaměstnavatele.

Whistleblower je označení pro současného nebo bývalého zaměstnance, který se rozhodl upozornit na nelegální praktiky svého zaměstnavatele. V České republice je whistleblowing poměrně ojedinělým jevem, což může být způsobeno jak českou kulturou, v níž se whislebloweři obávají nálepek „práskačů“ a „udavačů“, tak i nedůvěrou v současnou legislativní úpravu. Světový trend je ale opačný, o čemž svědčí i světový průzkum společnosti PricewaterhouseCoopers Global „Global Economic Crime Survey 2016“, ve kterém 42% dotázaných společností uvedlo, že využívají interní linky pro whistleblowery jakožto důležitého prostředku pro ověření funkčnosti svých etických programů.

Ve snaze zvýšit ochranu oznamovatelů korupce byly sepsány primárně dva návrhy, a to poslanecký návrh Andreje Babiše a vládní návrh dřívějšího ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera, v jehož práci bude pokračovat současný ministr Jan Chvojka.

Nynější úprava

Česká republika v současnosti nedisponuje nějakou ucelenou právní úpravou whistleblowingu a české zákony se samotným pojmem ani nijak nepracují. Částečnou ochranu whistleblowerů lze najít v zákoníku práce a jiných právních předpisech, ač kolikrát nepřímo. Například zákoník práce stanovuje pouze konkrétní důvody pro ukončení pracovního poměru se zaměstnancem, takže vyhodit zaměstnance pro to, že oznámil trestný čin nebo podezření z jeho spáchání samozřejmě možné není.

Oznamovací povinnost upravuje trestní zákoník. Dle něj se každému, kdo se hodnověrně dozví o spáchání trestného činu podplácení nebo přijetí úplatku, ukládá povinnost tento trestný čin oznámit státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu. Obecnou ochranu svědka poskytuje trestní řád, který umožňuje utajení jeho identity. Toto utajení však podléhá rozhodnutí státního orgánu.

Nový zákon o ochraně oznamovatelů trestných činů

Návrh zákona o ochraně oznamovatelů trestných činů před neoprávněným postihem ze strany zaměstnavatele předložil Andrej Babiš. Tento návrh je do značné míry inspirován slovenskou právní úpravou a zavádí statut tzv. „chráněného oznamovatele“. Současně oznamovateli umožňuje utajení identity, a to až do vydání předběžného rozhodnutí o přiznání tohoto statutu. Statut chráněného oznamovatele chrání tohoto oznamovatele mj.před výpovědí nebo převedením na jinou práci bez souhlasu příslušné krajské pobočky Úřadu práce. Ve zkratce se dá říci, že tato úprava poskytuje ochranu zaměstnanci už v okamžiku oznámení trestného činu a chrání jeho pracovní místo.

Vládní návrh novely občanského soudního řádu

Jiný postup zvolilo ministerstvo pro lidská práva a rovné příležitosti, když na místo samostatného zákona zvolilo cestu částečných novelizací stávajících právních předpisů, a prosazuje zakotvení ochrany whistleblowerů skrze novelu občanského soudního řádu. Novela by přenesla důkazní břemeno na zaměstnavatele, což by v praxi znamenalo, že pokud by zaměstnance, který trestnou činnost oznámil, propustil, musel by zároveň prokázat, že jej propouští ze zákonných důvodů. Podobně je tomu v současné době také v případě diskriminace. Dle vyjádření ministra Chvojky by tento návrh měl, bude-li přijat, platit od začátku roku 2018. V porovnání s návrhem Andreje Babiše tato úprava poskytuje ochranu zaměstnanci až po podání výpovědi z pracovního poměru.

Závěr

Ochranu whistleblowerů je zcela nutné posílit, a dle našeho názoru nejlépe hned od chvíle oznámení nelegální činnosti. Zároveň je nutné rozšířit společenské povědomí o možnostech ochrany těchto oznamovatelů a o společenské důležitosti takového jednání, ať už v rámci organizačních struktur společností, nebo navenek vůči státním orgánům. Otázkou zůstává, která cesta u zákonodárců nakonec převáží, zda nový samostatný zákon nebo novelizace stávajících předpisů.

 Autorem článku je Bořivoj Líbal, řídící partner mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

PwC Legal

je transakčně orientovaná mezinárodní advokátní kancelář s bohatými zkušenostmi v oblastech fúzí & akvizice, private equity, bankovnictví, financí, kapitálových trhů, skupinových restrukturalizacích & insolvencí a komplexních nemovitostních projektů a jejich financování. Díky úzké spolupráci s ostatními společnostmi ze skupiny PwC je přidaná hodnota kanceláře tam, kde je zapotřebí analyzovat daňové, finanční či technické aspekty problematiky. Advokátní kancelář PwC Legal v České republice disponuje týmem 25 zkušených právníků pokrývajících výše zmíněné oblasti práva.

Více informací na: www.pwc.com

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688