Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.06.2017 12:59:03

Velký přehled šesti scénářů brexitu


Ještě před několika týdny se zdálo, že cesta k brexitu je poměrně jasná. Volby, které měly podpořit mandát britské premiérky Theresy Mayové, jí ale přinesly pohromu. Nyní jsou zpochybňovány základní stavební kameny jejího plánu a relevantní se zdá být podle Chrise Gilese a Alexe Barkera v komentáři pro Financial Times celkem šest scénářů. 

V prvním z nich by mezi Británií a EU nebylo dosaženo žádné dohody. Británie by se už nemusela řídit smlouvami platnými v Evropské unii a k dispozici by nebylo nic, co by nahradilo tisíce mezinárodních dohod, které z členství v EU pramenily. Zastánci „čistého“ brexitu by se z takového vývoje mohli radovat. Plně suverénní Británie podle nich může svobodně uzavírat dohody s kýmkoliv a nových dohod by bylo postupně dosaženo na základě toho, jaké jsou výhody a pozice jednotlivých stran.

Takovým vývojem by ale byla postižena téměř každá firma v Británii. Nastaly by problémy s cly a následně s mezinárodním obchodem, negativní dopad by pocítila letecká doprava či britští řidiči kamionů, kteří by neměli povolení pro řízení v EU. Zastavil by se dovoz jaderného paliva do země, problematické by byly i dovozy potravin. Problémy v oblasti obchodu by se ovšem dotkly i EU a Unie by mohla mít i potíže se schvalováním rozpočtu. V tomto scénáři tedy nejsou žádní vítězové, Británie by byla vláčena po mezinárodních soudech kvůli penězům, které dluží Unii a už i britská vláda přestává hovořit o tom, že „žádná dohoda je lepší než dohoda špatná“.

Druhou možností je dosažení dohody o „rozvodu“, ovšem s tím, že vše dodatečné bude dojednáno později. V mezidobí by se obchod řídil pravidly Světové obchodní organizace a na rozdíl od prvního scénáře by zde obě strany byly ochotny dále spolupracovat namísto toho, aby na sebe hleděly s nevraživostí. I tak by ale stále šlo o velmi tvrdý brexit a Británie by musela zvýšit svou soběstačnost v mnoha oblastech. Nejvíce by trpěly britské společnosti, které se zaměřují na obchod se zeměmi EU, protože by čelily clům a možné diskriminaci. Británie by se v takovém scénáři mohla také stát daňovým rájem podobně jako třeba Bermudy.

Třetí možností jsou omezené dohody v oblasti daní a cel. Británie by ale neměla volný přístup na trh se službami a obchod by stále narušovaly celní kontroly. Z takového scénáře by nejvíce těžily evropské společností jako BMW, Siemens či Fiat, protože jejich zboží by v Británii nečelilo clům. Na britské straně by v takové pozici byly zejména farmacie a výroba letadel. Významně by ale utrpěl britský sektor služeb a zejména finance, protože ty už by v EU volně podnikat nemohly. Tento scénář má podle našeho názoru poměrně vysokou pravděpodobnost naplnění, protože pro Unii je výhodné dosáhnout dohod v oblasti obchodu se zbožím. Británii by ale takový vývoj příliš nepomohl, protože její ekonomika se opírá zejména o služby.

Čtvrtým scénářem jsou dalekosáhlé obchodní dohody, které by pokrývaly většinu obchodních vztahů mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Čím detailnější ovšem dohody budou, o to více své suverenity se budou muset Britové vzdát. Z takového vývoje by na rozdíl od předchozí možnosti těžil i britský finanční sektor a služby obecně. V tomto scénáři by ale Británie ztratila vliv na tvorbu nových zákonů a regulačních nařízení v Bruselu a musela by tyto normy většinou pasivně přijímat. EU také tvrdí, že takové rozsáhlé dohody nelze uzavřít, pokud je Británie stále členem Evropské unie. Jejich uzavření by pak trvalo dlouhé roky a pravděpodobně by sebou neslo pokračující platby Británie do rozpočtu EU.

Možností pátou je vytvoření celní unie. Takový systém funguje například ve vztahu s Tureckem a i když sebou určité překážky volnému obchodu stále nese, jsou významně sníženy. Britský i kontinentální výrobní sektor by z tohoto systému profitovaly, služby by z něj ale moc netěžily, pokud by v této oblasti nebylo dosaženo zvláštní dohody. Británie by také nebyla schopná prosadit snížení cel a tarifů s USA a Čínou, přestože to byl jeden z hlavních argumentů pro brexit. EU by totiž pravděpodobně požadovala, aby se Británie nepokoušela o zvýšení své konkurenceschopnosti na úkor Evropské unie tím, že bude v některých případech snižovat daně či cla.

Británie by v posledním scénáři mohla zůstat členem volného trhu. Pak by se stále musela držet regulačních pravidel EU a zároveň by nebyla zavedena žádná cla a tarify. Londýnská City by mohla i nadále poskytovat své služby dalším zemím v Unii, a to bez nových omezení. Z tohoto scénáře by se radovaly i velké průmyslové a potravinářské společnosti. Británie by musela zachovat volný pohyb pracovní síly a pro britský korporátní sektor by v podstatě nedošlo k žádným významným změnám. Zklamáni by ovšem byli ti, kteří by požadovali přechod pravomocí a suverenity zpět do Británie. Země by musela přijímat nová regulační pravidla bez toho, aby je mohla významně ovlivnit.

Podle některých názorů povedou složitá jednání o brexitu k tomu, že Británie si nakonec bude muset vybrat mezi hodně tvrdým brexitem, či naopak tímto posledních scénářem. Z čistě ekonomického hlediska je ale dost těžké najít důvody, proč by právě on měl být výhodnější než běžné členství v EU.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688