Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  28.06.2017 08:03:30

DOWER-D: Štafetový kolík testování prázdninových spekulací převzala Fortuna!

 Období prázdninových spekulací, které již delší dobu avizujeme se rozjíždí naplno. Poté co roli startéra spekulačních závodů znamenitě sehrál ČEZ se přidala Fortuna, graf 1. Čtenář Jiří popsal v diskuzi na Dower.cz situaci mimo jiné takto: "Mě se včera trefil dvouměsíční target na Fortuně za 129 , dál už s Pentou bruslit nehodlám a děj se vůle Tepletonova, neboť nejsem tak velký abych si mohl vyskakovat vejš." Ovšem ani ČEZ nezklamal. Zastavil pokles a teď bude možná několik seancí váhat, aby období letních spekulací rozjel naplno. A připraveny jsou i další emise. Například Pegas Nonwovens, graf 2 a další.


Graf 1, Fortuna, OS MACD a Bollingerova pásma k 27.6.2017

 

Graf 2, Pegas Nonwovens, OS MACD a Bollingerova pásma k 27.6.2017




 

Jak si počínat dál v období letního spekulačního obchodování?

Odpověď a inspiraci hledejme v už osvědčeném ČEZ a úvaze, kterou jsme právě v souvislosti s ČEZ před nedávném naznačili. Pokud někdo po dividendě prodává, je to přirozené a normální. Pondělní pokles ceny akcií ČEZ byl už po předchozích poklesech hodně razantní. Proto se v úterý pokles zastavil. Důležitější teď je a bude v souvislosti s letními spekulacemi něco zcela jiného. Správné řešení je skryto v odpovědi na otázku: Někdo prodává, jiný skupoval/skupuje, PROČ?

(1) V případě ČEZ byla odpověď na tuto otázku poměrně snadná. Investoři reagovali v minulém týdnu a v pondělí v tomto týdnu podle známého vzorce - nekupte to za tu cenu? - a sázeli/sázejí na brzký růst a nové rychlé zisky. (2) V případě Fortuny byla spekulace s ohledem na nabídnutý odkup přímočařejší, byť trochu riskantnější. Někdo se chová racionálněji a konzervativněji, není tak "chamtivý" a prodá zavčas, například náš čtenář Jiří, a jiný jde až na hranu a nedej bože za ní.

U ČEZ, protože ten v tuto chvíli nekončí jako Fortuna, je odpověď na ono PROČ komplikovanější. Jak "moc dobrou a zajímavou investici" ČEZ ohrožený státními úředníky a státní mocí doopravdy je? Jak "moc silná nedůvěra" k tomuto titulu panuje? Ať už si odpovíme na uvedené otázky tak či onak šance na dobrou investici v případě ČEZ tu je, ale chce to přece jenom pevnější nervy a o trošku více trpělivosti než u jiných titulů. Tak přímá cesta jako u Philip Morris ČR, který jsme v úterý v souvislosti s ČEZ srovnávali to není.

Nejdůležitější pro letní spekulace je ale jiný aspekt. Aspekt, který připomínáme už několik dní. (3) Svár "reálné ekonomiky" (elektřina a tabák jsou reálnými produkty) s "finanční ekonomikou" (sofistikované, ale tajemnými a nejasnými konstrukcemi obestřené bankovní produkty finanční ekonomiky podobnou jistotu jako reálné produkty nenabízejí). To je mimochodem i jeden z hlavních důvodů proč doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost akciím Pegas Nonwovens, protože u nich nejde jen o "poslední dividendy" v roce 2017, ale i o nabídku skutečných a reálně užitečných produktů. Už jsme o nich dost napsali.

 

 DOWER-D










K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688